top of page

Deze bedrijven betaalden vorig jaar een recordbedrag aan dividend

In het kort:

  • In 2023 hebben bedrijven een record van $1,7 biljoen aan dividenden uitgekeerd. De bedrijven uit dit artikel keren het meeste dividend uit.

  • Deze bedrijven kunnen hun enorme dividenduitkeringen gemakkelijk bekostigen dankzij hun sterke cashflows.

  • Deze bedrijven hebben een focus op investeren in bedrijfsgroei, hogere dividenden uitkeren en hun balansen sterk te houden.


In 2023 hebben bedrijven een recordbedrag van maar liefst $1,7 biljoen aan dividenden uitgekeerd aan hun aandeelhouders, een stijging van 5% ten opzichte van 2022. Deze data komt uit een rapport van Janus Henderson Global. Hoewel honderden bedrijven een bijdrage hadden aan dit record in dividend, sprongen er drie uit als de grootste dividend-bedrijven. Dit waren Microsoft, Apple en ExxonMobil. Hieronder hebben we een kort overzicht voor je gemaakt van wat deze bedrijven vorig jaar aan beleggers betaalden en of ze hun beleggers via dividenden kunnen blijven belonen.



Microsoft betaalde vorig jaar $20,7 miljard aan dividend. Dit is het hoogste bedrag van alle bedrijven wereldwijd. Het tech-bedrijf is vrijwel ieder jaar een van de top dividendbetalers en heeft ook dit jaar deze status verkregen door het dividend te verhogen (met 10% in elk van de laatste twee jaar). Microsoft kan zich zijn aanzienlijke dividenduitkering overigens gemakkelijk veroorloven. Het bedrijf genereerde de afgelopen zes maanden bijna $50 miljard aan cash uit hun operationele activiteiten en betaalde 'slechts' $10,6 miljard aan dividend, terwijl het het jaar afsloot met $81 miljard aan cash op de balans tegenover $74 miljard aan schulden.


Apple volgde op de tweede plaats met $14,9 miljard aan dividend vorig jaar. Net als Microsoft kan Apple zijn royale uitbetaling gemakkelijk bekostigen, met een cash flow van $110,5 miljard uit operationele activiteiten in 2023. Apple eindigde het jaar met een indrukwekkende $162 miljard aan cash op de balans tegenover $111 miljard aan schulden.


ExxonMobil staat vlak achter Apple met ongeveer $14,9 miljard aan dividendbetalingen vorig jaar. Het oliebedrijf heeft zijn dividend gestaag verhoogd, met een verhoging van 4,1% eind vorig jaar, wat het 41ste opeenvolgende jaar van dividendgroei markeerde. Ondanks lagere olie- en gasprijzen produceerde het energiebedrijf vorig jaar een aanzienlijke hoeveelheid cash, waarbij de free cash flow zelfs met $1,9 miljard toenam tot ruim $36 miljard.


Microsoft, Apple en ExxonMobil hebben dus een koppositie als het gaat om het uitkeren van dividend. Deze enorme bedrijven produceren enorme kasstromen, waardoor ze continu geld hebben om verder te investeren in de groei van hun bedrijven, steeds hogere dividenden uit te betalen en hun balansen gezond te houden. Dit is iets wat je als aandeelhouders graag ziet.


Aandelen Microsoft, Apple & ExxonMobil zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page