top of page

Deze analist ziet een gouden kans in dit AI-aandeel

In het kort:

  • Eric Jackson ziet potentieel in Upstart, een AI-platform voor kredietverstrekking dat herstellende is na een zware periode.

  • Upstart gebruikt geavanceerde AI om kredietwaardigheid nauwkeuriger te beoordelen, wat al heeft geleid tot $39 miljard aan leningen en samenwerking met 100+ banken.

  • Jackson gelooft dat verbeterde macro-economische omstandigheden en sterke kwartaalresultaten wijzen op een keerpunt voor Upstart, ondanks de risico's.


In de wereld van beleggen zijn er maar weinig mensen die de gave hebben om waarde te zien in bedrijven die anderen al hebben opgegeven. Eric Jackson is een van die zeldzame investeerders. Bekend om zijn vermogen om tech-bedrijven te identificeren die door moeilijke tijden gaan, maar potentieel hebben voor herstel, heeft Jackson nu zijn pijlen gericht op Upstart.


Upstart is een tech-bedrijf dat in 2012 is opgericht met als doel de manier waarop leningen worden verstrekt te vernieuwen. In plaats van te vertrouwen op traditionele methoden, zoals de FICO-score (een score die bepaalt hoe kredietwaardig iemand is), gebruikt Upstart kunstmatige intelligentie (AI) om kredietwaardigheid te beoordelen. Dit betekent dat hun systeem veel meer informatie meeneemt in de beoordeling van een leningaanvraag. Ze kijken bijvoorbeeld naar het opleidingsniveau van een persoon, hun werkgeschiedenis en zelfs hun woonplaats. Door al deze gegevens te combineren, kan Upstart een completer beeld krijgen van iemand's financiële situatie en beter inschatten of iemand in staat is om een lening terug te betalen.

De impact van deze benadering is aanzienlijk. Tot op heden heeft Upstart maar liefst $39 miljard aan leningen mogelijk gemaakt via hun platform, waarbij ze drie miljoen klanten hebben bediend. Dit doen ze in samenwerking met meer dan 100 banken die vertrouwen op de AI-modellen van Upstart om superieure kredietproducten aan te bieden. Deze samenwerking stelt banken in staat om leningen te verstrekken met lagere rentetarieven (APRs), terwijl ze tegelijkertijd een betere ervaring bieden aan klanten.

Maar waarom is Upstart als bedrijf belangrijk? Traditionele kredietverstrekkers gebruiken vaak slechts een paar basisgegevens om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een lening. Dit kan ertoe leiden dat sommige mensen die eigenlijk wel kredietwaardig zijn, geen lening krijgen, terwijl anderen die minder kredietwaardig zijn juist wel een lening krijgen. Upstart's AI-model probeert dit probleem op te lossen door een breder scala aan gegevens te gebruiken. Hierdoor kunnen ze nauwkeuriger bepalen wie een lening kan krijgen, en dat kan zowel voor de lener als de kredietverstrekker voordelig zijn.


Toen Upstart in december 2020 naar de beurs ging, was er veel enthousiasme onder beleggers. Het idee om AI te gebruiken om leningen te verstrekken, klonk veelbelovend, en dat zag je terug in de aandelenprijs. De waarde van het aandeel steeg snel en bereikte een piek in oktober 2021. Maar daarna gebeurde er iets dat veel beleggers verraste: de aandelenprijs zakte met maar liefst 91%. Dit veroorzaakte natuurlijk veel onrust en twijfels over de toekomst van het bedrijf.


Eric Jackson, een hedgefondsmanager die bekend staat om zijn vermogen om kansen te zien in bedrijven die het moeilijk hebben, heeft nu dus zijn oog laten vallen op Upstart. Hij heeft eerder succes gehad met investeringen in bedrijven zoals Carvana, dat bijna failliet ging maar uiteindelijk weer opbloeide en een bizar rendement maakte. Nu ziet hij soortgelijke kansen bij Upstart.


Jackson is optimistisch over de toekomst van Upstart, vooral omdat hij gelooft dat de macro-economische omstandigheden die het bedrijf de afgelopen tijd hebben tegengewerkt, nu aan het verbeteren zijn. In de afgelopen jaren hebben stijgende rentes het moeilijker gemaakt voor bedrijven zoals Upstart, die afhankelijk zijn van leningen. Maar Jackson denkt dat de rente binnenkort weer zal gaan dalen. Dit zou gunstig zijn voor Upstart, omdat lagere rentes het makkelijker maken voor mensen om leningen af te sluiten, wat kan leiden tot meer vraag naar de diensten van Upstart.


Een ander belangrijk punt dat Jackson benadrukt, is dat Upstart goede kwartaalresultaten heeft laten zien. Deze cijfers waren flink boven die van de verwachtingen van analisten. Het bedrijf heeft meer omzet gegenereerd en wat nog belangrijker is: er zijn geen signalen dat meer mensen hun leningen niet kunnen terugbetalen. Dit is van cruciaal belang voor een bedrijf als Upstart, omdat het laat zien dat hun AI-systeem goed werkt. Het AI-algoritme van Upstart kan namelijk heel nauwkeurig voorspellen wie in staat is om een lening terug te betalen, wat betekent dat ze minder risico lopen op verliezen.

Jackson wijst er ook op dat Upstart zelf heeft aangegeven dat ze verwachten dat hun omzet kwartaal na kwartaal zullen blijven groeien. De laatste keer dat het bedrijf zo’n positieve voorspelling deed, verdubbelde de waarde van het aandeel. Hoewel Jackson niet verwacht dat de aandelenprijs van Upstart meteen door het dak zal gaan, is hij ervan overtuigd dat het dieptepunt voorbij is en dat het bedrijf weer op de weg omhoog zit.

Hoewel Upstart natuurlijk nog steeds risico's met zich meebrengt, vooral gezien de volatiliteit van het aandeel in de afgelopen jaren en de toekomstige groei van het bedrijf, zien beleggers zoals Jackson het bedrijf toch als een kans om in te stappen voordat de markt volledig herstelt. Voor beleggers die bereid zijn om risico's te nemen, zou Upstart een misschien een interessante mogelijkheid kunnen zijn, vooral als het bedrijf erin slaagt om zijn AI-technologie verder te verbeteren en zijn positie in de kredietmarkt te versterken.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page