top of page

Deze analist waarschuwt voor de toekomst van Tesla

In het kort:

  • Ross Gerber, een voormalige Tesla-aanhanger, heeft zich ontpopt tot een criticus vanwege zorgen over Elon Musk's leiderschap en gedrag.

  • Gerber's afnemende vertrouwen in Tesla is mede te wijten aan stagnerende verkoopcijfers en Musk's impulsieve acties die volgens hem schade toebrengen aan het imago van het bedrijf.

  • Gerber richt zich nu op Rivian als een aantrekkelijk alternatief, maar lijkt de lange termijn tech voordelen van Tesla te onderschatten.


Ross Gerber, ooit een groot aanhanger van Tesla en Elon Musk, heeft een dramatische verschuiving doorgemaakt van bewonderaar naar criticus. Deze verandering in de houding van Gerber is niet zomaar een persoonlijke kwestie, maar een indicatie van grotere zorgen die spelen onder andere beleggers en die kritische vragen stellen over het pad dat Tesla onder Musk's leiding bewandelt.


Ross Gerber was tien jaar geleden één van de eerste investeerders die het potentieel van Tesla zag, gedreven door de innovatieve visie van Elon Musk. Zijn vroege investeringen wierpen vruchten af toen Tesla's aandelen in 2021 hun hoogtepunt bereikten, wat hem een dikke winst opleverde. Dit succes was echter niet blijvend.


Maar waarom is Ross nu zo negatief over Tesla? Zijn bezorgdheid is voornamelijk gericht op het gedrag van Musk en de manier waarop hij het bedrijf leidt. Musk’s gedrag, vooral zichtbaar in zijn impulsieve beslissingen en tweets, heeft volgens Gerber schade toegebracht aan het imago van Tesla. Impulsieve beslissingen of controversiële uitlatingen van Musk kunnen immers potentiële partners of klanten afschrikken, wat de groeikansen van Tesla kan beperken.


Elon Musk’s tweets hebben daarnaast ook al in het verleden veel invloed gehad op de aandelenkoers van Tesla. Zo kunnen plotselinge aankondigingen of ondoordachte opmerkingen op sociale media leiden tot snelle en soms grote schommelingen in de beurswaarde van het bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment dat hij zei dat Tesla wellicht van de beurs gehaald werd, terwijl hier niet over gesproken mocht worden en er geen deal was. Hierdoor zijn Tesla en Elon Musk verzeild geraakt in allerlei rechtszaken.

Een ander specifiek punt van zorg voor Gerber is de stagnatie in de verkoopcijfers van Tesla. Ondanks de pogingen om nieuwe markten te betreden, lijken de verkoopcijfers niet te voldoen aan de eerder gestelde verwachtingen van zowel het management zelf als van de analisten. Als we kijken naar het marktaandeel zien we dat dit een aantal jaar geleden nog 75% was, maar inmiddels al onder de 50% schommelt.

Tegenover zijn afnemende vertrouwen in Tesla staat Gerber's groeiende belangstelling voor andere bedrijven zoals Rivian. Rivian heeft zich volgens hem gepositioneerd als een krachtige concurrent in de EV-industrie met zijn focus op duurzame auto's die specifiek gericht zijn op een jonger, milieubewust publiek. Met modellen zoals de R1T en de R1S, biedt Rivian niet alleen een alternatief voor traditionele SUV's en pick-ups maar ook een nieuwe benadering van design en klantenervaring.


Gerber waardeert hoe Rivian de productie heeft opgeschaald en zijn prijsstelling heeft aangepast om concurrerend te blijven, terwijl het nog steeds innovatieve tech integreert die de EV-ervaring verbeteren. Deze strategieën, in combinatie met een duidelijke focus op duurzaamheid, maken Rivian volgens Ross een aantrekkelijke keuze voor zowel consumenten als investeerders die op zoek zijn naar groeipotentieel in de EV-markt.

Echter lijkt het er op dat Gerber het competitieve voordeel dat Tesla heeft door hun enorme hoeveelheid data en AI-toepassingen te onderschatten. Tesla heeft in de loop der jaren een aanzienlijke hoeveelheid data verzameld via FSD, wat het bedrijf een uniek voordeel geeft in de verdere ontwikkeling van AI en zelfrijdende auto's ontwikkelen. We hebben hier al meerdere malen over geschreven en raden je dus aan om even het onderstaande artikel te lezen voor alle details hierover.



Gerber's focus lijkt voornamelijk gericht te zijn op de korte termijn uitdagingen en het gedrag van Elon Musk, waardoor hij mogelijk niet volledig de impact en het belang van Tesla's technologische voorsprong inziet. Deze technologische voorsprong, aangedreven door AI en data, is wat ons betreft een belangrijk onderdeel dat Tesla onderscheidt van concurrenten en op de lange termijn voor enorme groei kan zorgen.

Wat betreft Tesla heeft Gerber een deadline van zes maanden gesteld om aanzienlijke verbeteringen te tonen in hun resultaten. Hij benadrukt dat als er binnen deze periode geen duidelijke vooruitgang is geboekt, hij bereid is zijn volledige investering in Tesla te verkopen. Deze beslissing onderstreept de serieuze zorgen die Gerber heeft over de richting van het bedrijf en het leiderschap van Elon Musk, wiens gedrag hij als een risico voor de toekomstige groei en stabiliteit van Tesla ziet. Of Elon Musk zich iets van deze deadline aan gaat trekken is natuurlijk geen vraag meer.


תגובות


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page