top of page

Deze analist voorspelt een 70% daling van de S&P 500: dit is waarom

In het kort:

  • John Hussman, bekend om zijn voorspellingen van de crashes in 2000 en 2008, waarschuwt voor een mogelijke recessie in de VS.

  • Twee belangrijke indicatoren suggereren dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie balanceert: een daling in de verhouding tussen productie-output en vraag, en een zwakker wordende arbeidsmarkt.

  • Hussman voorspelt dat de S&P 500 tot wel 70% zou kunnen dalen vanwege overgewaardeerde aandelen, vergelijkbaar met eerdere historische marktcorrecties.


John Hussman, president van de Hussman Investment Trust, deelt twee grafieken die laten zien dat de Amerikaanse economie volgens hem op het punt staat in een recessie te belanden. Hussman, bekend om zijn accurate voorspellingen van de crashes in 2000 en 2008, wijst naar een combinatie van een zwakke productie-output en verzwakkende arbeidsmarkt als de belangrijkste signalen voor een naderende recessie.


De eerste indicator is een samengestelde index die productie-output meet ten opzichte van de vraag. Hussman benadrukt dat wanneer de orders voor goederen hoger zijn dan de productie-output, dit meestal wijst op een gezonde economie. Momenteel zit deze ratio rond het nulpunt. Elke keer dat deze onder nul duikt, zoals nu het geval is, heeft dit geleid tot een recessie in de afgelopen acht recessies.

Bron: Hussman Funds


De tweede indicator richt zich op de arbeidsmarkt. Een samengesteld indexcijfer van tien arbeidsmarktindicatoren, waaronder de Sahm-regel (die een recessie signaleert wanneer de werkloosheidsgraad met 0,5% of meer stijgt) en werkloosheidsclaims, laat ook alarmerende tekenen zien. De index staat nu op niveau 5, een niveau dat historisch alleen tijdens de laatste zes recessies is waargenomen.

Bron: Hussman Funds


Hoewel er nog geen officieel bewijs is voor een daadwerkelijke recessie, waarschuwt Hussman dat de economische indicatoren nu op kritieke niveaus staan. Hij is bovendien van mening dat de huidige waarderingen op de aandelenmarkt extreem hoog zijn en de kans groot is dat dit tot negatieve rendementen zal leiden voor beleggers in de komende jaren. Hussman baseert zijn analyse onder meer op de totale marktwaarde van niet-financiële aandelen versus de toegevoegde waarde van die bedrijven. Deze waarderingsmaatstaf is momenteel op zijn hoogste niveau ooit, hoger dan de pieken van 1929, 2000, 2008 en 2022.

Bron: Hussman Funds


Hussman waarschuwt dat de S&P 500 een mogelijke daling van maar liefst 70% zou kunnen doormaken om terug te keren naar een niveau waarop beleggers weer een jaarlijks rendement van 10% kunnen verwachten. Hij benadrukt dat dergelijke extreme waarderingspieken historisch vaak gevolgd worden door aanzienlijke marktverliezen, meestal binnen drie jaar na een piek.


De S&P 500 sinds de beursgang:

Bron: Hussman Funds


De eerste grafiek van Hussman toont een verslechtering van de verhouding tussen de productie-output en de vraag, terwijl de tweede grafiek het verzwakken van de arbeidsmarkt laat zien. De arbeidsmarkt wordt als essentieel beschouwd voor het voorspellen van economische recessies, en de huidige indicatoren wijzen op een vertraging. De werkloosheidsclaims nemen toe, en de groei van het aantal gewerkte uren neemt af, wat typische kenmerken zijn van een dalende economische activiteit.



Hoewel Hussman aangeeft dat er nog geen sluitend bewijs is voor een directe recessie, voorspelt hij zwakke rendementen op de aandelenmarkten, zelfs bij een eventuele renteverlaging door de Fed. Zijn interne markt sentiment indicatoren geven aan dat beleggers momenteel pessimistisch zijn. Hussman wijst erop dat in periodes van zwak marktsentiment, zelfs renteverlagingen door de Fed niet voldoende zijn geweest om de aandelenmarkten te stimuleren. In plaats daarvan gingen aandelen vaak verder omlaag.


Hussman is niet de enige die waarschuwt voor een economische vertraging, maar zijn voorspelling van een mogelijke daling van de S&P 500 met 70% is uitzonderlijk pessimistisch. Veel andere analisten verwachten slechts een lichte(re) correctie in de markt.


Hussman staat bekend om zijn accurate voorspellingen van marktcrashes. In 2000 voorspelde hij correct dat de technologie-aandelen met 83% zouden dalen, en tussen 2000 en 2002 verloor de Nasdaq 100 daadwerkelijk rond de 80%. Daarnaast voorspelde hij in 2007 dat de S&P 500 met 40% zou dalen, wat later uitkwam toen de index 55% verloor tijdens de kredietcrisis van 2008.


Toch zijn zijn recente beleggingsresultaten minder indrukwekkend. Zijn Strategic Growth Fund heeft sinds december 2010 een daling van 54% doorgemaakt, en in de afgelopen 12 maanden is het fonds met 13% gedaald. Ter vergelijking: de S&P 500 is in diezelfde periode met 25% gestegen.


De aandelenkoers van het Strategic Growth Fund van Hussman:

Bron: Google Finance


Hussman blijft waarschuwen voor een substantiële correctie, vooral nu de waarderingen op de aandelenmarkt hun historische pieken bereiken. Beleggers moeten volgens hem bedacht zijn op de risico's die gepaard gaan met dergelijke hoge waarderingen en het potentiële verlies dat kan volgen.



Hoewel John Hussman’s recente rendementen niet overtuigend zijn, blijft zijn trackrecord van correcte voorspellingen zeker aanwezig. Zijn waarschuwing voor een mogelijke recessie, gecombineerd met de extreme waarderingen op de aandelenmarkt, suggereert dat beleggers op hun hoede moeten zijn. Het is echter wel belangrijk dat er altijd mensen zijn die dergelijke correcties voorspellen, en hierboven ook duidelijk te zien is wat het resultaat is van deze insteek in tijden dat de beurs wel hard stijgt..

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page