Deze activistische miljardair investeert fors in dit aandeel
In het kort:
Pfizer heeft moeite om aandeelhouders tevreden te stellen ondanks grote overnames, en het aandeel is sinds eind 2022 met 45% gedaald.
De overname van Seagen biedt lange termijn potentieel in de oncologie, maar de uitdagingen zoals octrooiverliezen en gemiste verwachtingen bij andere medicijnen vormen risico's.
Activistische investeerder Starboard Value heeft een belang genomen en zet druk op Pfizer om zich te focussen op kostenbesparingen en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
Pfizer, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, heeft de afgelopen jaren moeite gehad om zijn aandeelhouders tevreden te stellen. Ondanks een indrukwekkende aantal overnames, waaronder het baanbrekende bedrijf Seagen in 2023, is het aandeel meer dan 45% gedaald sinds december 2022. Dit teleurstellende rendement heeft de aandacht getrokken van de activistische hedgefondsbeheerder Starboard Value, geleid door miljardair Jeffrey Smith, die onlangs een belang van $1 miljard in het bedrijf heeft genomen. Dit roept de vraag op: Is dit het juiste moment om aandelen van Pfizer te kopen?
Pfizer werd tijdens de COVID-19-pandemie gezien als een van de grote winnaars, vooral door de verkoop van hun COVID-19-vaccin, Comirnaty. Echter, naarmate de pandemie afnam en de vaccinverkopen stagneerden, stond het bedrijf voor een nieuwe uitdaging: hoe kan het zijn groei voortzetten zonder de pandemie-gerelateerde inkomsten? Pfizer besloot de miljarden die het had verdiend te gebruiken voor een golf van overnames. Sinds 2021 heeft het bedrijf ongeveer $70 miljard uitgegeven aan acquisities, waaronder de aankoop van Seagen, Biohaven Pharmaceutical en Global Blood Therapeutics.
Hoewel deze strategie in eerste instantie veelbelovend leek, verliep niet alles volgens plan. Zo moest Pfizer recentelijk het medicijn Oxbryta, dat gebruikt wordt voor de behandeling van sikkelcelziekte, van de markt halen vanwege veiligheidsproblemen. Bovendien mislukte een veelbelovend obesitasmedicijn in klinische proeven, en kreeg een RSV-vaccin een lauwe respons in de markt. Deze teleurstellingen hebben geleid tot zorgen bij beleggers over de effectiviteit van Pfizer's acquisitiestrategie.
Daarnaast staan enkele van Pfizer’s bestverkopende medicijnen, waaronder Ibrance (voor borstkanker) en Xtandi (voor prostaatkanker), voor een grote uitdaging. Beide medicijnen verliezen hun octrooi in 2027, wat betekent dat generieke concurrenten de markt kunnen betreden. Dit kan leiden tot een aanzienlijke daling van de omzet van Pfizer in de komende jaren, aangezien deze medicijnen momenteel goed zijn voor miljarden aan jaarlijkse inkomsten.
maar Pfizer's overname van Seagen is wel een belangrijke stap in de strategie van het bedrijf om zijn focus te verleggen naar oncologie en biologische geneesmiddelen. Biologische medicijnen, zoals die door Seagen worden ontwikkeld, bieden voor farmaceutische bedrijven voordelen, omdat ze een langere octrooibescherming hebben en minder snel worden vervangen door goedkopere generieke alternatieven. Dit komt doordat biosimilars – generieke versies van biologische geneesmiddelen – niet identiek kunnen zijn aan het originele product, in tegenstelling tot chemisch geproduceerde medicijnen. Hierdoor blijven biologische geneesmiddelen vaak populair bij artsen, zelfs na het verlopen van het octrooi.
Seagen brengt vier toonaangevende kankermedicijnen mee naar Pfizer, waaronder Padcev en Xtandi, die al goed presteren op de markt. In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Pfizer een stijging van 27% in de oncologie-inkomsten, grotendeels dankzij deze overname. Ook zien we dat Pfizer in 2024 verschillende goedkeuringen heeft gekregen voor nieuwe medicijnen, waaronder volledige goedkeuringen van de FDA en EMA (European Medicines Agency), wat wijst op de voortdurende groei van hun oncologieportefeuille.
Pfizer verwacht zelfs dat de overname van Seagen tegen 2030 meer dan $10 miljard aan jaarlijkse omzet zal genereren. Hoewel de huidige geneesmiddelen van Seagen goed presteren, ligt de echte potentiële winst in de toekomstige geneesmiddelen die nog in de pijplijn zitten. Dit betekent dat het enkele jaren kan duren voordat duidelijk is of de investering in Seagen zijn volledige potentieel zal waarmaken. De uitdaging voor Pfizer is om in de tussentijd te blijven investeren in R&D, zoals blijkt uit de $5,2 miljard die het bedrijf in 2024 aan onderzoek en ontwikkeling heeft besteed.
Wat de kapitaalallocatie betreft, richt Pfizer zich momenteel op het afbouwen van schulden die het aangaat om de Seagen-overname te financieren. Het heeft in 2024 $2,3 miljard aan schuld afgelost. Tegelijkertijd behoudt het bedrijf een sterke focus op aandeelhouderswaarde door middel van dividenduitkeringen, waarbij $4,8 miljard aan dividend is uitgekeerd aan aandeelhouders. Het is echter wel een beetje teleurstellend dat het bedrijf geen eigen aandelen wil inkopen. Dit zou juist het vertrouwen in het eigen bedrijf bevestigen.
Starboard Value, een activistische investeerder, staat bekend om zijn agressieve strategieën om bedrijven te hervormen en meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Het hedgefonds heeft in het verleden successen behaald met bedrijven zoals Darden Restaurants, maar ook enkele teleurstellingen gekend, vooral in de gezondheidszorgsector. Starboard heeft kritiek geuit op Pfizer's huidige CEO Albert Bourla, vooral vanwege zijn acquisitiestrategie waarbij miljarden zijn uitgegeven aan overnames, zoals die van Seagen. Starboard ziet liever dat Pfizer zich focust op kostenbesparingen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in plaats van grote acquisities die risicovol kunnen zijn.
Er gaan zelfs geruchten dat Starboard voormalig Pfizer-CEO Ian Read en voormalig CFO Frank D’Amelio heeft benaderd om terug te keren en te helpen bij het herstructureren van het bedrijf. Read stond tussen 2010 en 2019 aan het roer van Pfizer en stond bekend om zijn strikte focus op kostenbeheersing en kernproducten, iets wat Starboard nu weer wil invoeren.
En hoewel de betrokkenheid van Starboard kan leiden tot veranderingen en mogelijk verbeteringen, moet dit niet de enige reden zijn om te overwegen aandelen in Pfizer te kopen. Beleggers die vertrouwen hebben in Pfizer’s lange termijn strategie en het potentieel van Seagen’s medicijnen kunnen overwegen het aandeel te kopen en geduldig te wachten op resultaten, terwijl ze profiteren van het stabiele dividend. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te blijven en de mogelijke risico's van zo’n investering in overweging te nemen. Op het moment heeft het bedrijf namelijk behoorlijk wat zorgen.
Comments