top of page

Deze aandelen worden verwacht hun dividend te gaan verhogen in september

In het kort:

  • Microsoft wordt verwacht een dividendverhoging van 10-12% aan te kondigen, ondersteund door sterke omzet- en winstgroei.

  • McDonald's zal naar verwachting hun dividend met 6,6-7,8% verhogen, ondanks uitdagingen zoals dalende klantenaantallen.

  • Andere bedrijven zoals Lockheed Martin en Starbucks zullen waarschijnlijk ook hun dividend verhogen.


September is een belangrijke maand voor beleggers die gericht zijn op dividendgroei, omdat enkele van 's werelds grootste en meest stabiele bedrijven hun jaarlijkse dividendverhogingen aankondigen. In dit artikel bespreek ik de verwachte dividendverhogingen met je van enkele grote bedrijven, waaronder Microsoft en McDonald's.


Microsoft blijft een van de meest dominante bedrijven in de wereld, met een marktkapitalisatie die de $2,5 biljoen benadert. Het bedrijf heeft zijn positie weten te versterken door strategische investeringen in cloud computing, gaming, en enterprise software, en blijft jaar na jaar indrukwekkende financiële resultaten rapporteren.


In het fiscale jaar 2024 behaalde Microsoft een omzetgroei van 16%, wat neerkomt op bijna $250 miljard. Het netto-inkomen steeg met 22% tot $88 miljard, en de winst per aandeel (EPS) nam toe met 22% tot $11,80 per aandeel. Deze groei werd gedreven door dubbele-cijfer groei in bijna al haar bedrijfssegmenten, met uitzondering van de divisie More Personal Computing, die te maken had met eenmalige kosten gerelateerd aan de overname van Activision Blizzard.



De sterke kasstroom en winstgevendheid van Microsoft hebben het bedrijf in staat gesteld om zijn dividend op een consistente manier te verhogen, meestal met een jaarlijkse stijging van 10-11%. Ondanks de mogelijkheid om een grotere verhoging aan te kondigen gezien de sterke financiële prestaties, wordt verwacht dat Microsoft zijn traditie van stabiele dividendgroei zal voortzetten. De voorspelling voor september is een dividendverhoging van 10-12%, wat het jaarlijkse dividend zou verhogen tot $3,30 - $3,36 per aandeel, resulterend in een dividendrendement van ongeveer 0,79-0,81%.


Het dividend rendement (%) van Microsoft de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


McDonald's staat op het punt om zijn 50ste jaar van ononderbroken dividendgroei te vieren, een mijlpaal die slechts door een handvol bedrijven wordt bereikt. Dit indrukwekkende record komt echter op een moment van gemengde financiële resultaten voor de fastfoodgigant.


Sinds de pandemie in 2020 een dieptepunt bereikte, heeft McDonald's een mooie groei laten zien in zowel omzet als winst, aangedreven door een verschuiving naar online bestellingen via internet en restaurant-kiosken. In 2023 zag het bedrijf een stijging van 18% in de aangepaste winst per aandeel, grotendeels dankzij prijsverhogingen die de daling in klantenaantallen compenseerden.


Echter, in de eerste helft van 2024 steeg de omzet slechts met 2%, en daalde de aangepaste winst per aandeel met meer dan 6%. Deze daling is een gevolg van de huidige economische omstandigheden, die de koopkracht van consumenten hebben aangetast en geleid hebben tot een lagere klantendynamiek in de restaurants. Ondanks deze uitdagingen blijft McDonald's financieel sterk met een payout ratio van ongeveer 55%, wat ruimte biedt voor een behoorlijke dividendverhoging.



De markt verwacht een dividendverhoging van 6,6-7,8%, wat het jaarlijkse dividend zou brengen naar $7,12 - $7,20 per aandeel. Dit vertaalt zich in een dividendrendement van ongeveer 2,47-2,49%. Hoewel dit een bescheidener verhoging is vergeleken met de dubbele-cijferige groei in voorgaande jaren, weerspiegelt het de huidige marktdynamiek en het behoud van kapitaal voor toekomstige investeringen.


Het dividend rendement (%) van McDonald´s de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


Naast Microsoft en McDonald's zullen ook andere bedrijven hun dividend waarschijnlijk verhogen in september. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke verwachtingen:


Lockheed Martin (LMT): Dit belangrijke defensiebedrijf heeft een sterke winstgroei gezien, voornamelijk gedreven door zijn Space-divisie. Hoewel de groei in andere divisies wat is afgezwakt, wordt een dividendverhoging van 7,0-8,9% verwacht, wat het jaarlijkse dividend zou brengen naar $13,48 - $13,72 per aandeel. Dit zou een dividendrendement van ongeveer 2,37-2,42% opleveren.


Het dividend rendement (%) van Lockheed Martin de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


Starbucks (SBUX): Starbucks, een wereldwijde speler in de koffie-industrie, heeft te maken met een afnemende dividendgroei naarmate het bedrijf groter wordt. Hoewel de winst per aandeel in 2023 met 27% steeg, is de groei in 2024 afgevlakt. Verwacht wordt dat Starbucks een dividendverhoging van 3,5-7,0% zal aankondigen, wat het jaarlijkse dividend zou brengen naar $2,36 - $2,44 per aandeel. Dit zou resulteren in een dividendrendement van ongeveer 2,50-2,58%.


Het dividend rendement (%) van Starbucks de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


Verizon (VZ): Verizon, een zwaargewicht in de telecomsector, heeft te maken met dalende inkomsten en een stagnerende winstgroei. Vorig jaar verhoogde Verizon zijn dividend met slechts 1,9%, en een vergelijkbare bescheiden verhoging van 0,8-2,3% wordt verwacht in september 2024. Dit zou het jaarlijkse dividend brengen naar $2,68 - $2,72 per aandeel, met een rendement van ongeveer 6,41-6,51%.


Het dividend rendement (%) van Verizon de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


Kortom, september belooft een interessante maand te worden voor dividendbeleggers, met enkele grote bedrijven die hun jaarlijkse dividendverhogingen aankondigen. Hoewel de economische tegenwind voor sommige bedrijven, zoals McDonald's en Verizon, de ruimte voor echt substantiële dividendverhogingen beperkt, blijven anderen zoals Microsoft hun aandeelhouders belonen met solide dividendgroei.



De verschuiving naar dividenduitkeringen door grote technologiebedrijven zoals Microsoft die ik eerder noemde, markeert een opmerkelijke ontwikkeling in de financiële strategieën van de sector. Waar voorheen een dividenduitkering door bedrijven zoals Microsoft in 2003 als een teken van afnemende groeimogelijkheden werd gezien, wordt het nu opgevat als een bewijs van financiële robuustheid. Meta, Alphabet en Salesforce zijn slechts enkele voorbeelden van Big Tech-bedrijven die recentelijk hun eerste dividenduitkeringen hebben aangekondigd. Deze beweging wordt door analisten van Capital Group gezien als een signaal dat deze bedrijven zo sterk gepositioneerd zijn dat ze in staat zijn aanzienlijke hoeveelheden cash uit te keren zonder hun investeringskracht te verminderen.


De cijfers spreken voor zich: Meta keert in totaal $5,1 miljard uit, terwijl Alphabet $10 miljard naar aandeelhouders laat vloeien. Hoewel de dividendrendementen op het eerste gezicht laag lijken (0,4% voor Meta en 0,5% voor Alphabet), zijn de absolute bedragen indrukwekkend. Dit is een teken dat deze bedrijven hun aandeelhouders op de lange termijn willen belonen, zonder concessies te doen aan hun expansieve investeringsstrategieën in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) en andere innovatieve technologieën.


Deze dividenduitkeringen zijn wellicht nog maar het begin. Het voorbeeld van Microsoft, dat zijn dividend sinds de eerste uitkering in 2003 consequent heeft verhoogd, en Apple, dat sinds 2012 twaalf jaar op rij zijn winstuitkering heeft opgevoerd, laat zien dat er mogelijk een langdurige cyclus van dividendgroei aankomt. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomstenbronnen, vooral in een tijdperk waarin traditionele inkomsten zoals obligaties mogelijk minder aantrekkelijk worden door een dalende renteomgeving.



Deze dividendverhogingen zijn een belangrijk signaal voor beleggers over de financiële gezondheid en toekomstverwachtingen van deze bedrijven. Ze bieden niet alleen een direct rendement, maar ook een indicatie van de stabiliteit en veerkracht van deze bedrijven in een uitdagende economische omgeving.


Bình luận


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page