top of page

Deze aandelen gaan optimaal profiteren als de rente daalt

In het kort:

  • Vastgoed- en hypotheek aandelen profiteren van dalende rentes door lagere financieringskosten en een stijging in herfinancieringsactiviteiten.

  • Dividendrendementen van deze aandelen worden aantrekkelijker naarmate de rente daalt, wat leidt tot een verhoogde vraag onder beleggers.

  • Hypotheek aandelen kunnen profiteren van zowel een zachte landing als een recessie, doordat huiseigenaren massaal hun hypotheken herfinancieren.


In een wereld van economische onzekerheid en fluctuerende financiële markten, richten beleggers zich vaak op sectoren die als relatief stabiel en voorspelbaar worden beschouwd. Vastgoed aandelen en hypotheek aandelen vallen in deze categorie en hebben de potentie om te profiteren van dalende rentes, wat ze aantrekkelijk maakt voor beleggers die op zoek zijn naar solide rendementen. In dit artikel ga ik in op hoe vastgoed- en hypotheek aandelen extra floreren in een omgeving van dalende rentes, en waarom deze sectoren zelfs kunnen profiteren van zowel een zachte economische landing als een recessie.


Vastgoed aandelen:

Wanneer de rente daalt, profiteren vastgoedbedrijven direct door lagere financieringskosten. Veel van deze bedrijven financieren hun projecten en aankopen met geleend geld. Lagere rentetarieven betekenen dat deze leningen goedkoper worden, wat de operationele marges kan verbeteren en de winstgevendheid van vastgoedbedrijven kan verhogen. Daarnaast leidt de toegenomen betaalbaarheid van hypotheken vaak tot een stijging in de vraag naar onroerend goed, wat de waardering van vastgoed kan opdrijven en zo ook de aandelenkoersen van deze bedrijven.


Hypotheek aandelen:

Hypotheekrentes hebben zich deze week gestabiliseerd rond 6,59%, het laagste niveau sinds mei 2023, volgens de nieuwste gegevens van Bankrate. Deze stabilisatie komt op een moment waarop de inflatie voor het eerst sinds 2021 onder de 3% is gezakt, wat een belangrijke mijlpaal is in de strijd van de Federal Reserve tegen hoge prijzen. Voor beleggers in hypotheek aandelen is dit een teken dat de markt zich mogelijk opmaakt voor verdere renteverlagingen, wat gunstig kan zijn voor zowel her-financieringen als nieuwe hypotheken.


Voor bedrijven die zich richten op het verstrekken en beheren van hypotheken, kunnen dalende rentes dus een nog directer voordeel bieden dan voor andere bedrijven. Hypotheekverstrekkers zien op dit moment al een enorme stijging in herfinancieringsactiviteiten. Toen de hypotheekrentes recentelijk daalden naar hun laagste niveau in meer dan een jaar, steeg het aantal hypotheekaanvragen met 17%, gedreven door een toename van 35% in herfinancieringsaanvragen. Dit soort activiteit kan de inkomsten en winstgevendheid van hypotheekverstrekkers aanzienlijk verhogen, vooral als de trend van dalende rentes doorzet.


De hypotheekrente in Amerika (2022-2024):


Ondanks de dalende hypotheekrentes blijft de betaalbaarheid van woningen een belangrijk probleem in de Verenigde Staten. De mediane verkoopprijs van bestaande woningen bereikte in juni 2024 een recordhoogte van $426.900, volgens de National Association of Realtors. Dit betekent dat, zelfs met een aanbetaling van 20% en een hypotheekrente van 6,59%, de maandelijkse betaling van $2.179 ongeveer 27% van het maandinkomen van een gemiddeld gezin in de VS vertegenwoordigt. Dit illustreert de blijvende spanning op de woningmarkt, waar hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid de betaalbaarheid onder druk blijven zetten.



Een van de grootste aantrekkingskrachten van vastgoed- en hypotheek aandelen is hun hoge dividendrendement. Veel REITs, inclusief die in de hypotheeksector, zijn wettelijk verplicht om een groot deel van hun winst uit te keren aan aandeelhouders. In tijden van lage rentes worden deze dividenduitkeringen bijzonder aantrekkelijk, vooral voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomstenstromen.


Hypotheek aandelen hebben een unieke positie in de markt, waarin ze kunnen profiteren van zowel een zogenaamde ´soft landing´ van de economie als van een recessie. Als de Federal Reserve besluit om de rentetarieven te verlagen, zoals veel economen en beleggers verwachten, kunnen hypotheekrentes verder dalen. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe golf van her-financieringen, waardoor de inkomsten van hypotheekverstrekkers verder zouden toenemen.


En zelfs in het geval van een recessie kunnen hypotheek aandelen profiteren. Historisch gezien zoeken huiseigenaren naar manieren om hun maandlasten te verlagen tijdens economische neergangen, en herfinanciering tegen lagere rentes is een effectieve manier om dit te bereiken. De toename in herfinancieringsactiviteiten kan hypotheekverstrekkers dus extra inkomsten opleveren, zelfs in een moeilijke economische context.


Vastgoed- en hypotheek aandelen bieden aantrekkelijke kansen voor beleggers in een omgeving van dalende rentes. Lagere financieringskosten, stijgende vastgoedwaardes en een toename van herfinancieringsactiviteiten dragen bij aan hun aantrekkingskracht. Hypotheek aandelen in het bijzonder kunnen profiteren van de verhoogde vraag naar herfinanciering, zowel bij een zogenaamde soft landing als tijdens een recessie.



Echter, zoals bij elke investering, is het belangrijk om de onderliggende risico's en waarderingen zorgvuldig te overwegen voordat je besluit in deze sectoren te investeren. Echter denk ik zelf dat tijdens een mogelijke herwaardering van voornamelijk Tech- en AI aandelen, beleggers best richting deze sectoren kunnen gaan roteren als een hedge tijdens een mogelijke verdere vertraging van de wereldeconomie (in het geval van een recessie).

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page