top of page

Deze 2 aandelen keren jarenlang een aantrekkelijk dividend uit

In het kort:

  • Microsoft groeit door de in cloud en AI, met hoge marges, sterke kasstromen en een gestage dividendgroei.

  • Johnson & Johnson biedt stabiliteit en betrouwbaar dividend, gesteund door sterke farmacie- en medtechdivisies, ondanks juridische onzekerheid rond talkproducten.

  • Beide bedrijven combineren innovatie met voorspelbare inkomsten, waardoor ze mogelijk interessant zijn voor beleggers die in onzekere tijden zoeken naar rust en kwaliteit.


Beleggen in de huidige markt lijkt meer op schaken in een aardbeving: tarieven komen uit onverwachte hoeken, geopolitieke risico’s nemen toe, en zelfs de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank wordt openlijk betwist. Toch zijn er bedrijven die niet elke windvlaag volgen — stabiele mastodonten die decennialang waarde blijven leveren. Twee daarvan: Microsoft en Johnson & Johnson.


Beide bedrijven keren consequent dividend uit, blijven innovatief en beschikken over kasstromen die tegen een stootje kunnen. Voor beleggers die op zoek zijn naar rust, rendement én betrouwbaarheid in een onrustige wereld zijn dit aandelen om met een gerust hart op te bouwen.


Aandeel 1: Microsoft

Microsoft is allang niet meer dat ene Windows-bedrijf van vroeger. Onder leiding van Satya Nadella heeft de techgigant zich ontwikkeld tot een allesomvattende infrastructuurspeler in het digitale tijdperk. Of het nu gaat om cloudcomputing, kunstmatige intelligentie, zakelijke softwareoplossingen of zelfs gaming: Microsoft speelt overal een dominante rol. En dat vertaalt zich in cijfers waar zelfs menig groeibedrijf jaloers op zou zijn.


Zo steeg de omzet in het tweede kwartaal van boekjaar 2025 met 12% ten opzichte van een jaar eerder naar bijna 70 miljard dollar. Vooral de AI-divisie binnen Azure, het cloudplatform van Microsoft, maakte indruk met een jaarlijkse omzetrunrate van 13 miljard dollar, een groei van 175% op jaarbasis. Dat is fors, zeker gezien het feit dat AI op dit moment nog maar een klein deel van de totale omzet uitmaakt. Het geeft aan hoe krachtig deze groeimotor nog kan worden in de jaren die komen.


Wat Microsoft bijzonder maakt, is dat het ondanks zijn immense omvang nog steeds sneller groeit dan veel kleinere concurrenten. Azure is inmiddels de nummer twee wereldwijd op het gebied van cloudinfrastructuur, maar groeit harder dan marktleider Amazon. Met brutomarges die rond de 70% liggen, een vrije kasstroom van ruim 60 miljard dollar per jaar en een ongeëvenaard sterke balans, is Microsoft een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld. Die kracht vertaalt zich ook naar aandeelhoudersbeloning.


Het dividendrendement ligt op het eerste gezicht misschien bescheiden rond de 0,9%, maar schijn bedriegt: over de afgelopen tien jaar verhoogde Microsoft zijn dividend met maar liefst 168%, en daar bovenop komt een jaarlijks aandeleninkoopprogramma van circa 40 miljard dollar. Samen levert dat al een relatief stabiel basis rendement op voor lange termijn beleggers die op zoek zijn naar een combinatie van groei, stabiliteit en inkomsten.


Zoals elk beursgenoteerd bedrijf kent ook Microsoft zijn risico’s. Door de geopolitieke onrust en de handelsmaatregelen van de Amerikaanse regering kunnen tarieven op hardwareproducten zoals Surface en Xbox de kostenstructuur beïnvloeden. Maar de kern van Microsofts business — software en cloud — blijft grotendeels buiten schot van zulke protectionistische maatregelen. Wel is er toenemende politieke aandacht voor Microsofts dominante positie op het gebied van AI en zoekmachine-integratie, zeker nu het via Bing nauw samenwerkt met OpenAI.


De vrees voor machtsmisbruik is niet nieuw, maar historisch gezien weet Microsoft zijn juridische obstakels doorgaans goed te pareren, zonder blijvende schade aan reputatie of winstgevendheid. Alles bij elkaar is Microsoft in onze ogen geen uitgebluste techreus, maar juist een mogelijk toekomstbestendige dividendgroeier van het hoogste kaliber.


Aandeel 2: Johnson & Johnson

Een ander aandeel dat beleggers niet mogen negeren — al is het een stuk minder sexy — is Johnson & Johnson. Waar Microsoft de digitale wereld bedient, is J&J al meer dan een eeuw een vertrouwde naam in de wereld van gezondheid, farmacie en medische technologie. Het is het type aandeel dat je koopt, opbergt, en waar je vervolgens twintig jaar niet naar omkijkt — en toch keer op keer beloond wordt met een dividend rendement.


Natuurlijk heeft het concern de afgelopen tijd flink wat krantenkoppen gehaald vanwege rechtszaken over talkproducten, die volgens duizenden eisers kankerverwekkend zouden zijn. De meest recente poging om via een dochterbedrijf deze claims af te handelen via een faillissementsprocedure werd begin april opnieuw afgewezen. Toch is dit eerder een juridische hinderpaal dan een fundamentele bedreiging. Johnson & Johnson is namelijk financieel buitengewoon solide: meer dan 20 miljard dollar aan cash op de balans, een sterke operationele kasstroom, en een kredietrating die zelfs hoger ligt dan die van de Amerikaanse overheid.


De kracht van J&J zit in de combinatie van twee stabiele, winstgevende activiteiten: farmaceutische producten en medische technologie. Tot de blockbusters behoren onder meer Stelara (tegen ontstekingsziekten zoals Crohn) en Darzalex (een veelgebruikte behandeling tegen bloedkanker).


Daarnaast beschikt het concern over een diep gevulde pijplijn met tientallen medicijnen in ontwikkeling of in de laatste fase voor goedkeuring. Ook op het gebied van medische technologie blijft J&J een sterke speler, met toepassingen in robotchirurgie, orthopedie en cardiovasculaire systemen. Deze segmenten leveren stabiele, terugkerende inkomsten op die relatief ongevoelig zijn voor economische cycli. Door de afsplitsing van het consumentendivisie Kenvue in 2023 ligt de focus nu nog meer op de kern van J&J’s verdienmodel: hoogwaardige zorgtechnologie.


En dan het dividend, misschien wel het meest indrukwekkende aspect van het bedrijf. Johnson & Johnson heeft zijn dividend al 62 jaar op rij verhoogd. Daarmee behoort het tot het zeldzame gezelschap van ‘Dividend Kings’. Het huidige dividendrendement ligt rond de 3,15% — fors hoger dan het gemiddelde op de markt — terwijl de uitbetalingsratio comfortabel rond de 43% blijft.


Voor beleggers die op zoek zijn naar zekerheid én een inflatiebestendige inkomensstroom is dit misschien wel een van de beste plekken om te schuilen. Natuurlijk blijft het juridische dossier rond talk een onzekere factor, net als de bredere politieke aandacht voor medicijnprijzen en zorgkosten in de VS. Toch lijkt J&J robuust genoeg om eventuele boetes, schikkingen of prijsonderhandelingen te absorberen zonder zijn dividendbeleid in gevaar te brengen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page