top of page
Michiel Vermeulen

Deze 2 aandelen hebben enorme groeipotentie

In het kort:

  • Het eerste bedrijf is sterk gepositioneerd in de chipindustrie en groeit enorm hard door overnames en uitbreiding in zowel hardware als software, met een focus op AI-chips.

  • Het tweede bedrijf heeft in 2024 een sterke groei doorgemaakt in e-commerce en cloud computing, waarbij de cloudtak verantwoordelijk is voor het grootste deel van de operationele winst en nieuwe groeikansen in AI biedt.

  • Beide bedrijven zijn nog steeds interessant vanwege hun lange termijn vooruitzichten in de snelgroeiende sectoren van AI en cloud computing.


In dit artikel bespreken we Broadcom en Amazon, twee tech-bedrijven die ondanks hun huidige succes nog steeds volop kansen bieden voor lange termijn beleggers. Beide bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie en cloud computing. Hoewel deze aandelen het al enorm goed doen op de beurs, zijn er nog steeds sterke redenen om ze in overweging te nemen voor de komende jaren. Laten we dieper ingaan op wat deze bedrijven zo interessant maakt voor de toekomst.

Aandeel 1: Broadcom

Broadcom is een van de belangrijkste bedrijven binnen de chipindustrie, en heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van zogenoemde application-specific integrated circuits (ASIC's), oftewel op maat gemaakte chips die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van klanten. Dit verschilt van bedrijven als Nvidia en AMD, die meer algemene hardware aanbieden. Broadcom’s chips worden veel gebruikt in netwerken en draadloze technologie, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 55% van de totale omzet van het bedrijf in het derde kwartaal van 2024.


In het verleden was Broadcom sterk afhankelijk van één enkele klant, namelijk Apple. Het leverde exclusieve hardware zoals de thin-film bulk acoustic resonators voor iPhones, wat in 2023 en 2022 ongeveer 20% van de totale omzet uitmaakte. Hoewel de sterke prestaties van Apple zeker bijdroegen aan Broadcom's succes, was deze afhankelijkheid natuurlijk ook een risico. Broadcom heeft dit risico echter aanzienlijk verminderd door zijn portfolio te diversifiëren. Het heeft nu sterke relaties opgebouwd met andere belangrijke bedrijven zoals Arista Networks en Cisco Systems, en het bedrijf heeft strategische overnames gedaan om zich verder te beschermen tegen deze afhankelijkheid.


Broadcom heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een dominante speler in de technologie-industrie, mede dankzij een combinatie van slimme strategische acquisities en een unieke bedrijfsaanpak. Het succes van Broadcom begon al in de vroege jaren toen het voortkwam uit verschillende spin-offs van Hewlett-Packard, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Avago Technologies in 2005. Dit was het startpunt voor een reeks gerichte overnames in de chip-industrie. De grootste stap kwam in 2015 toen Avago het originele Broadcom overnam voor $37 miljard, waarna het bedrijf besloot om de naam Broadcom over te nemen en verder te groeien als een van de meest veelzijdige bedrijven in de techsector.

Wat Broadcom onderscheidt van veel andere technologiebedrijven is hun aanpak, die vaak wordt vergeleken met die van private equity-bedrijven. Het bedrijf heeft een duidelijke strategie van acquisities waarbij ze bedrijven kopen, snel optimaliseren en vervolgens winstgevender maken door kostenbesparingen en schaalvergroting. Een van de meest opvallende voorbeelden hiervan is de overname van VMware in november 2022. VMware is een groot bedrijf op het gebied van cloud computing, en Broadcom zag hierin een kans om hun software-segment aanzienlijk uit te breiden. Na de overname voerde Broadcom prijsverhogingen door om de winstgevendheid van VMware te maximaliseren, wat een veelgebruikte strategie is binnen hun acquisitiemodel.


Een ander belangrijk onderdeel van Broadcom's strategie is de verschuiving van een puur hardwarebedrijf naar een hybride hardware- en softwarebedrijf. In de afgelopen jaren heeft Broadcom actief bedrijven in de infrastructuursoftware gekocht, waaronder de acquisities van CA Technologies in 2018 en Symantec's beveiligingsdivisie in 2019 (zie afbeelding hierboven). In 2023 nam het bedrijf ook VMware over voor een indrukwekkende $61 miljard. Door deze overnames vertegenwoordigt software nu 44% van de totale omzet van Broadcom. Het doel van het bedrijf is om de balans tussen hardware- en softwareomzet gelijk te verdelen (50/50), hoewel de sterke vraag naar AI-chips ervoor zorgt dat hardware op korte termijn nog steeds 60% van de omzet zal blijven uitmaken.

En we moeten het natuurlijk ook over de AI-chips hebben. De vraag naar AI-chips heeft ervoor gezorgd dat hardware voorlopig het grootste deel van de omzet blijft uitmaken, en dat is een sterke groeimotor voor het bedrijf. Zoals de meest recente cijfers laten zien, is het aandeel van AI-chips van Broadcom gegroeid van minder dan 5% in 2019 naar maar liefst 35% in 2024. Dit heeft geresulteerd in een verwachte omzet van meer dan $10 miljard uit AI-chips alleen. Dit percentage zal waarschijnlijk blijven groeien, omdat de vraag naar AI-infrastructuur van grote cloudbedrijven zoals Google, Microsoft en Amazon blijft toenemen.

Deze AI-revolutie zet Broadcom in een unieke positie om te profiteren van technologische trends zoals zelfrijdende auto's, datacenters en machine learning. Vooruitkijkend, verwacht het bedrijf dat de inkomsten uit AI-chips in 2025 zullen stijgen naar $16,9 miljard. Hierdoor blijft Broadcom een belangrijke speler op de techmarkt, niet alleen door overnames, maar ook door hun kernactiviteit: het leveren van geavanceerde chips voor de snelgroeiende AI-markt.


En hoewel Broadcom op het eerste gezicht misschien duur lijkt met een PE-ratio van maar liefst 152, verandert dit beeld als we kijken naar de toekomstige winstverwachtingen. Analisten voorspellen namelijk een aanzienlijke winstgroei in de komende jaren. Zo wordt er voor 2024 een winstgroei van 14% verwacht, voor 2025 een groei van 28%, en voor 2026 een groei van 16%. Dit betekent dat Broadcom op basis van de verwachte winsten wordt verhandeld tegen veel lagere waarderingen in de toekomst.

Als we de forward P/E ratio bekijken, zien we dat Broadcom voor 2024 verhandeld wordt tegen een P/E van 36, voor 2025 tegen een P/E van 28 en voor 2026 tegen een P/E van 24. Dit is een veel realistischer en aantrekkelijker waardering voor een bedrijf met de groeivooruitzichten van Broadcom, vooral gezien de enorme vraag naar hun AI-chips en netwerkoplossingen. Deze lagere toekomstige waarderingen maken Broadcom een mogelijk interessante investering voor beleggers die vertrouwen hebben in de lange termijn groei van het bedrijf, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie en cloud computing.


Aandeel 2: Amazon

En Amazon hoort natuurlijk ook in het lijstje thuis. We hebben er al veel over geschreven, maar horen het toch weinig voorbij komen bij andere beleggers. Amazon blijft zich in 2024 positioneren als een van de meest dominante tech-bedrijven ter wereld. Wat begon als een online boekwinkel is uitgegroeid tot een bedrijf met een sterke aanwezigheid in verschillende sectoren, waaronder e-commerce, cloud computing, kunstmatige intelligentie en digitale advertenties.

In 2024 heeft Amazon aanzienlijke groei doorgemaakt. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de netto-omzet met 10%, tot $148 miljard, vergeleken met $134,4 miljard in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Deze groei is gedreven door verschillende belangrijke segmenten binnen het bedrijf:


  • E-commerce: In Noord-Amerika, Amazon's grootste markt, steeg de omzet met 9% op jaarbasis, tot $90 miljard. Internationaal groeide de omzet met 7%, tot $31,7 miljard, of zelfs 10% gecorrigeerd voor valutaverschillen.

  • Amazon Web Services (AWS): De cloudcomputingtak van Amazon, AWS, blijft een cruciale pijler van het bedrijf. De omzet van AWS steeg met 19% tot $26,3 miljard in het tweede kwartaal van 2024. Dit is een versnelling ten opzichte van de 17% groei die het in het voorgaande kwartaal liet zien. AWS blijft een van de belangrijkste groeifactoren, vooral met de toenemende vraag naar cloudoplossingen en AI-integraties.

Hoewel AWS slechts 18% van de totale omzet van Amazon voor zijn rekening neemt, is het verantwoordelijk voor maar liefst 63% van de operationele winst. Dit benadrukt het belang van deze divisie voor de algehele winstgevendheid van het bedrijf. AWS blijft de marktleider in cloud computing met een geschat marktaandeel van 31-33%. Ondanks dat jongere concurrenten zoals Google Cloud harder groeien (29% jaar-op-jaar in het tweede kwartaal), blijft AWS nog steeds super dominant door zijn schaalgrootte en technologische voorsprong.

Naast het aanbieden van cloudinfrastructuur, heeft Amazon zijn AI-aanbod de afgelopen jaren uitgebreid met producten zoals Amazon Bedrock, dat bedrijven helpt AI-modellen te bouwen en te implementeren, en Amazon CodeWhisperer, een AI-coding assistant die ontwikkelaars ondersteunt. Deze innovaties hebben de positie van AWS als AI-leverancier verder versterkt en bieden Amazon nieuwe groeikansen.


En waar Amazon zich voorheen sterk richtte op het vergroten van de omzet, ligt de focus in 2024 meer op winstgevendheid. De winst verdubbelde bijna in het tweede kwartaal tot $14,7 miljard. Dit laat zien dat Amazon niet alleen blijft groeien, maar ook zijn marges aan het verbeteren is, wat cruciaal is voor een bedrijf met een jaarlijkse omzet van ongeveer $600 miljard. Deze focus op winstoptimalisatie laat zien dat het bedrijf klaar is om zijn groeiende schaal in zijn voordeel te benutten.


Wanneer we naar Amazon's waardering kijken, is het belangrijk om niet alleen naar de traditionele PE-ratio te kijken, omdat dit niet het volledige plaatje geeft voor een bedrijf met zoveel potentieel in cashflow, zoals Amazon. Een betere manier om de waardering van Amazon te bekijken, is door de Price to Operating Cash Flow (P/OCF) te gebruiken. Dit geeft aan hoe de prijs van het aandeel zich verhoudt tot de hoeveelheid cashflow die het bedrijf genereert.


Op dit moment wordt Amazon verhandeld tegen ongeveer 17,5 keer de verwachte operationele cash flow, wat aanzienlijk lager is dan het historische gemiddelde van 25 keer. Dit betekent dat Amazon in vergelijking met het verleden eigenlijk goedkoop lijkt, vooral gezien de groeimogelijkheden in verschillende bedrijfstakken zoals cloud computing (via AWS), AI-toepassingen en digitale advertenties.

Volgens de verwachtingen zal de operationele cash flow van Amazon naar verwachting blijven groeien met een percentage van 17% tot 20% per jaar voor de rest van dit decennium. Dit duidt erop dat het aandeel momenteel misschien wel erg aantrekkelijk gewaardeerd is, vooral wanneer we rekening houden met de sterke groeiverwachtingen in opkomende sectoren zoals cloud computing en AI, waar Amazon een leidende rol in speelt.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page