De waarheid achter technische prijsanalyse
In het kort:
Technische analyse (TA) houdt in dat grafieken en patronen worden geanalyseerd om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen, gebaseerd op herhalende markttrends.
Ondanks de populariteit onder handelaren is de effectiviteit van TA onderwerp van discussie, waarbij sommigen het zien als een self-fulfilling prophecy en anderen als een waardevol instrument.
TA kan nuttig zijn voor korte-termijn traders, maar voor langetermijnbeleggers is fundamentele analyse, die kijkt naar kwartaalcijfers en economische data, vaak waardevoller.
Technische analyse (TA) is al jaren onderwerp van debat onder handelaren en beleggers. Deze benadering houdt in dat grafieken en patronen worden geanalyseerd om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat markttrends, patronen en prijsbewegingen zich in de loop van de tijd herhalen.
Bij debelegger.nl werken we in principe alleen met fundamentele analyses, waar we op basis van feiten die voor iedereen hetzelfde zijn, namelijk de kwartaalcijfers en economische data, onze eigen waarderingen maken van aandelen. Omdat er echter nog wel eens vragen zijn over technische analyses en veel dit mensen dit ook gebruiken in hun investeringstechnieken, leek het mij goed hier een apart artikel over te schrijven.
Eerst moeten we naar de basis van technische analyse gaan, om het goed te kunnen begrijpen. De fundamenten van technische analyse gaan terug tot het begin van de 20e eeuw, toen Charles Dow de Dow-theorie ontwikkelde. Deze theorie was gebaseerd op het idee dat de aandelenmarkt in golven beweegt en dat deze golven kunnen worden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Sindsdien is technische analyse geëvolueerd en omvat het talloze tools en technieken, zoals voortschrijdende gemiddelden, steun- en weerstandsniveaus, en grafiekpatronen.
De basis van de Dow-theorie, met de verschillende prijstrends:
Bron: Finowings
Ondanks de populariteit onder handelaren blijft de effectiviteit van technische analyse onderwerp van discussie. Sommigen beweren dat TA niet meer is dan een self-fulfilling prophecy en dat het succes grotendeels te danken is aan het feit dat veel handelaren en beleggers het gebruiken. Anderen betogen dat technische analyse een waardevol instrument is om trends te identificeren en weloverwogen handelsbeslissingen te nemen. Zelf denk ik dat TA voor korte termijn traders interessant kan zijn, iets waar ikzelf ook ervaring mee heb, maar voor langere termijn beleggers van veel kleinere waarde is.
Technische analyse is een handelsdiscipline die probeert effecten te evalueren op basis van hun prijsbewegingen en handelsvolumes. Het is een tool die door handelaren en beleggers wordt gebruikt om trends en patronen in de financiële markten te identificeren. In dit artikel verkennen we de historische achtergrond, basisprincipes en belangrijke veronderstellingen die ten grondslag liggen aan technische analyse.
Technische analyse wordt al eeuwenlang gebruikt om financiële markten te analyseren. De Japanse rijsthandelaar Homma Munehisa wordt vaak gecrediteerd met het ontwikkelen van de eerste technieken van technische analyse in de 18e eeuw. Dit gaat nog verder terug dan de Dow-theorie die ik eerder noemde dus. Homma gebruikte candlestick-grafieken om de prijsbewegingen van rijstfutures te volgen, en zijn methoden worden nog steeds door handelaren gebruikt.
In de 20e eeuw werd technische analyse pas echt breder toegepast in de Verenigde Staten, met de publicatie van boeken zoals "Technical Analysis of Stock Trends" door Robert D. Edwards en John Magee. Tegenwoordig wordt technische analyse wereldwijd door handelaren en beleggers gebruikt.
Technische analyse is gebaseerd op het idee dat markttrends, of ze nu op- of neerwaarts zijn, de neiging hebben om door te zetten. Dit betekent dat als een aandeel in een opwaartse trend zit, het waarschijnlijk zal blijven stijgen, en als het in een neerwaartse trend zit, het waarschijnlijk zal blijven dalen. Technische analisten gebruiken grafieken en andere tools om deze trends te identificeren en op basis daarvan handelsbeslissingen te nemen.
Een ander basisprincipe van technische analyse is dat de markt alles verdisconteert. Dit betekent dat alle beschikbare informatie over een effect, inclusief de fundamentele waarde, is weerspiegeld in de prijs. Technische analisten geloven dat door prijsbewegingen te bestuderen, ze inzicht kunnen krijgen in de onderliggende vraag- en aanboddynamiek van de markt. Een blinde vlek kan hier echter de onderliggende waarde van aandelen zijn, wat van veel groter belang is voor de prijsbeweging dan de TA van de aandelenkoers zelf.
Bij technische analyse zijn er verschillende tools die handelaren gebruiken om prijsbewegingen te analyseren en weloverwogen handelsbeslissingen te nemen. In deze sectie bespreken we enkele van de meest gebruikte tools in technische analyse.
Grafiekpatronen zijn grafische weergaven van prijsbewegingen in de tijd. Technische analisten gebruiken grafiekpatronen om trends te identificeren en toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.
Enkele veelgebruikte grafiekpatronen binnen de TA:
Bron: Trend Spider
Technische indicatoren zijn wiskundige berekeningen op basis van prijs- en/of volume gegevens. Deze indicatoren worden gebruikt om trends, momentum en potentiële koop/verkoop signalen te identificeren. Enkele veelgebruikte technische indicatoren zijn:
Voortschrijdende gemiddelden: Gebruikt om trends en potentiële koop/verkoop signalen te identificeren. Ze worden berekend door het gemiddelde van de prijs over een bepaalde periode te nemen.
Relative Strength Index (RSI): Een momentum indicator die de kracht van een trend meet en wordt gebruikt om overbought en oversold condities te identificeren.
Bollinger Bands: Banden die twee standaarddeviaties verwijderd zijn van een voortschrijdend gemiddelde en worden gebruikt om potentiële koop/verkoop signalen te identificeren.
De doeltreffendheid van technische analyse wordt vaak betwist door de efficiënte-markthypothese, die stelt dat de aandelenmarktprijzen op elk moment alle beschikbare informatie weerspiegelen. Echter, sommige academische studies hebben bewijs gevonden dat het gebruik van technische analyse ondersteunt.
Een studie door Brock, Lakonishok en LeBaron bijvoorbeeld, vond dat technische analyse winstgevend kan zijn op de valutamarkt. Evenzo vond een studie door Lo, Mamaysky en Wang dat technische analyse kan worden gebruikt om aandelenrendementen te voorspellen.
Ondanks deze bevindingen blijft het debat over de effectiviteit van technische analyse voortduren. Sommige academici beweren dat technische analyse niet is gebaseerd op fundamentele factoren en meer subjectief is dan objectief.
Het debat over de effectiviteit van technische analyse is nauw verbonden met het debat over marktefficiëntie. Voorstanders van marktefficiëntie beweren dat het onmogelijk is om consistent beter te presteren dan de markt door welke methode dan ook, inclusief technische analyse.
Echter, voorstanders van technische analyse beweren dat er markt-inefficiënties bestaan die kunnen worden benut door het gebruik van technische analyse. Ze beweren dat technische analyse patronen kan identificeren die niet onmiddellijk in marktprijzen worden weerspiegeld.
Een misvatting is dat alleen individuele handelaren technische analyse gebruiken. In werkelijkheid maken ook hedgefondsen en investeringsbanken er ruim gebruik van. Investeringsbanken hebben gespecialiseerde handelsteams die technische analyse gebruiken, en hoogfrequente handel, die een aanzienlijk deel van het handelsvolume op de beurs omvat, is sterk afhankelijk van technische concepten.
Er wordt ook vaak beweerd dat technische analyse een lage succesratio heeft. Dit wordt tegengesproken door de vele succesvolle marktdeelnemers met decennia aan handelservaring die hun succes toeschrijven aan technische analyse en patronen. Interviews met succesvolle handelaren, zoals die in "Market Wizards: Interviews With Top Traders" van Jack D. Schwager, tonen aan dat veel professionals uitsluitend door technische analyse winst hebben gemaakt. Het is dus zeker mogelijk structureel winst te maken met TA, echter zijn dit voornamelijk mensen die hier hun volledige baan omheen hebben gebouwd. Het is een feit dat veel retail-handelaren helaas nog verlies maken met traden gebaseerd op technische analyses.
De mythe dat technische analyse snel en gemakkelijk is, wordt vaak gevoed door het internet dat vol staat met cursussen die handel-succes beloven. Blijvend succes in handelen vereist echter diepgaand leren, oefenen, goed geldbeheer en discipline. Technische analyse is een hulpmiddel en slechts een deel van de puzzel.
Daarnaast wordt vaak gedacht dat kant-en-klare technische analyse software gemakkelijk geld voor je kan verdienen. Hoewel deze software inzichten biedt over trends en patronen, garandeert het niet noodzakelijkerwijs winst. Het is aan de handelaar om trends en gegevens correct te interpreteren. Daarbij noem ik ook altijd dat je je altijd moet afvragen waarom iemand de gouden software of cursus tot enorme trade-winsten zou delen (meestal verkopen), als deze echt zo waterdicht is zou je hem gewoon zelf gebruiken toch?
Veel handelaren geloven ten onrechte dat technische indicatoren op alle markten kunnen worden toegepast. Hoewel technische analyse op veel markten kan worden toegepast, hebben specifieke activaklassen specifieke vereisten. Aandelen, futures, opties, grondstoffen, crypto en obligaties hebben allemaal verschillen.
Een andere veelvoorkomende mythe is dat technische analyse precieze prijsvoorspellingen kan geven. Ervaren technische analisten vermijden het citeren van prijzen zo specifiek. In plaats daarvan geven ze een bereik, zoals "aandeel A kan zich bewegen in het bereik van $59 tot $64 in de komende twee tot drie maanden."
Tot slot is er de misvatting dat een hoog percentage winnende trades nodig is voor winstgevendheid. Winstgevendheid is een combinatie van winstpercentage en risico/beloning. Goed gestructureerde trades zorgen voor winstgevendheid, zelfs met weinig winnaars, maar hier heb je veel ervaring en tijd voor nodig om dit te behalen.
Bij beleggen zijn er dus twee primaire analysemethoden: technische en fundamentele analyse. Technische analyse houdt in dat men historische marktgegevens, voornamelijk prijs en volume, bestudeert om patronen te identificeren en voorspellingen te doen over toekomstige prijsbewegingen. Fundamentele analyse daarentegen houdt in dat je de financiële en economische gegevens van een bedrijf analyseert om de intrinsieke waarde te bepalen.
Technische analyse wordt vaak gezien, ook binnen onze eigen analyses, als subjectiever dan fundamentele analyse omdat het sterk afhankelijk is van interpretatie en persoonlijke beoordeling. Technische analisten gebruiken grafieken en andere tools om trends en patronen te identificeren, maar er is geen eenduidige manier om deze informatie te interpreteren. Hierdoor kan technische analyse meer als een kunst dan als een wetenschap worden gezien.
Fundamentele analyse wordt dan ook over het algemeen als objectiever beschouwd omdat het gebaseerd is op harde gegevens en financiële overzichten. Analisten kijken naar factoren zoals omzet, winst en kasstromen om de intrinsieke waarde van een bedrijf te bepalen. Hoewel er nog steeds enige subjectiviteit in dit proces zit, wordt het meestal als meer verankerd in de realiteit gezien dan technische analyse.
Hoewel technische en fundamentele analyse vaak als tegengestelde benaderingen worden gezien, kunnen ze zeker samen worden gebruikt om een completer beeld te krijgen van de waarde van een bedrijf. Technische analyse kan helpen kortetermijnprijsbewegingen en trends te identificeren, terwijl fundamentele analyse kan helpen de langetermijnwaarde en groeipotentieel van een bedrijf te bepalen.
Uiteindelijk komt de keuze tussen technische en fundamentele analyse neer op persoonlijke voorkeur en investeringsdoelen. Sommige beleggers geven de voorkeur aan de meer objectieve benadering van fundamentele analyse, terwijl anderen genieten van de uitdaging en potentiële beloningen van technische analyse. Door de sterke punten en zwakke punten van elke benadering te begrijpen, kunnen je als belegger beter geïnformeerde beslissingen nemen over hoe je je geld wilt investeren.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments