top of page

Is de intrinsieke waardering van Apple veranderd?

In het kort:

  • Nieuwe AI-functies en samenwerkingen, zoals de integratie van ChatGPT in Siri, kunnen zorgen voor een aanzienlijke toename in upgrades en inkomsten.

  • De vraag is nu wat dit met de waardering van Apple aandelen zal doen.

  • Hoewel er potentieel is voor verdere groei, blijven er risico's en is de huidige waardering van Apple-aandelen onredelijk hoog.


Apple (NASDAQ: AAPL) heeft onlangs indruk gemaakt met nieuwe AI-gedreven updates en samenwerkingen, zoals aangekondigd tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024. Ondanks de positieve markt reacties is het nu de vraag of de huidige aandelenkoers gerechtvaardigd is door de onderliggende waarde van het bedrijf. In dit artikel gaan we dieper in op de cijfers en de implicaties van deze ontwikkelingen.


Sinds de aankondigingen zijn de Apple-aandelen met ruim 10% gestegen, wat de waarde van het bedrijf naar nieuwe hoogten heeft gedreven. Dit is een opmerkelijke comeback voor Apple, dat eerder dit jaar te maken had met een daling van de aandelenkoers als gevolg van uitdagingen in de verkoop van zijn producten.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De WWDC 2024 bracht verschillende innovatieve aankondigingen, waaronder Apple Intelligence, een nieuw AI-systeem dat beschikbaar zal zijn op iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Deze functies zijn gericht op het verbeteren van de productiviteit door geavanceerde AI-mogelijkheden te integreren in Apple-apparaten zoals de iPhone 15 Pro en iPads/Macs met M1-chips of nieuwer. Analisten van Bank of America voorspellen dat deze updates een nieuwe upgrade cyclus kunnen stimuleren, wat zou kunnen leiden tot verhoogde verkopen van nieuwere modellen.


Daarnaast kondigde Apple een samenwerking aan met OpenAI om ChatGPT-4.0 te integreren in Siri, wat gebruikers in staat stelt om zonder account met ChatGPT te communiceren. Deze integratie kan de gebruiksvaring aanzienlijk verbeteren en naar verwachting een veel breder publiek aantrekken, wat natuurlijk potentieel kan bijdragen aan hogere inkomsten.


Ming-Chi Kuo, analist bij TF International Securities, gelooft dat Apple een aanzienlijk voordeel heeft in het aanbieden van on-device AI aan klanten. Volgens Kuo heeft Apple met succes on-device AI gedefinieerd en zijn consumenten zich al bewust van de rijke AI-functies en verkoopargumenten van Apple's AI-apparaten. Dit zal naar verwachting de concurrentie stimuleren om te imiteren en bij te benen, wat op zijn beurt een snelle groei in de on-device AI-gerelateerde industrieën zal aandrijven.


Een van de belangrijkste punten die Kuo aanhaalt, is dat de hoeveelheid DRAM belangrijker is dan de rekencapaciteit, of TOPS, om Apple Intelligence te draaien. De iPhone 15 met een M1-chip kan Apple Intelligence ondersteunen, terwijl modellen uitgerust met een A16-chip dat niet kunnen. Kuo merkt op dat Apple Intelligence on-device LLM ongeveer 2GB of minder DRAM nodig heeft om te functioneren.


In tegenstelling tot de complexiteit van het bepalen of een Microsoft AI-PC voldoet aan de vereisten van 40 TOPS, biedt Apple een directe en duidelijke benadering voor consumenten door aan te geven welke modellen Apple Intelligence kunnen ondersteunen. Dit geeft Apple een duidelijk verkoop voordeel vanaf het begin, ongeacht of on-device AI-toepassingen aan de behoeften van consumenten voldoen. Dit kan zeker een plus zijn voor consumenten om voor Apple te kiezen.


Verkoop Buffett

Buffett's investeringsmaatschappij, Berkshire Hathaway, heeft sinds 2016 miljoenen Apple-aandelen (AAPL) aangekocht. Dit vormde bijna 50% van het totale aandelenportefeuille. Echter, in Q1 2024 besloot Buffett om 13% van zijn Apple-aandelen, goed voor 16 miljoen aandelen, te verkopen. Deze aandelen werden verkocht binnen een prijs bereik van $169 tot $195 per aandeel, wat hem tussen de $19,5 miljard en $22,6 miljard opleverde.Kort na de verkoop steeg de prijs van Apple-aandelen aanzienlijk.


Op dinsdag sloot de handelsdag met een koers van $207,15, een stijging van bijna 6,01% in de afgelopen vijf dagen. Had Buffett zijn aandelen nog een kwartaal aangehouden, had hij dus tussen de $2 miljard en $4,5 miljard meer kunnen verdienen.


Er wordt gespeculeerd dat Buffett's beslissing om Apple-aandelen te verkopen een goed doordachte strategie was om te profiteren van de huidige belastingtarieven. President Joe Biden heeft een nieuw belastingplan voorgesteld dat de belasting voor personen met een hoog vermogen aanzienlijk verhoogt. Door zijn aandelen voor deze belasting wijziging te verkopen, kon Buffett mogelijk belastingvoordelen benutten.


Voor Apple is er dan ook nog het potentiële effect van beveiligings zorgen rondom AI-integratie. Hoewel figuren zoals Elon Musk hebben gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat dit een significante impact zal hebben op de verkoop van Apple-apparaten. Het positieve effect van AI-integratie, zoals met ChatGPT, zal waarschijnlijk zwaarder wegen dan dergelijke zorgen.


Hoewel Apple's recente AI-innovaties en samenwerkingen veelbelovend zijn, rechtvaardigd de huidige aandelen stijging een voor nu nog wel een voorzichtige benadering. Zelf ben ik eerst benieuwd wat het met de op dit moment afnemende verkoop van Apple toestellen zal gaan doen. Wel verwacht ik soortgelijke reacties van andere telefoon merken, echter heeft Apple op dit moment de leiding als het gaat AI integratie. Voor nu is het wachten op de aankomende kwartaalcijfers dit jaar om de eventuele effecten op verkoopcijfers te zien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page