top of page

De top 5 Amerikaanse aandelen die profiteren van China

In het kort:

  • China’s stimulusmaatregelen kunnen voor een aantal Amerikaanse bedrijven met grote verkoopblootstelling aan China voor een financiële windvlaag zorgen.

  • Barclays identificeerde 5 bedrijven die kunnen gaan profiteren van de economische impuls vanuit China.

  • Qualcomm, met 62% van de omzet uit China, is een van de grootste begunstigden, terwijl Wynn Resorts, met 48% omzet blootstelling als hoogste op de lijst staat.


De recente aankondiging van grootschalige stimuleringsmaatregelen door China kan een positief effect hebben op Amerikaanse aandelen met aanzienlijke verkoopblootstelling aan de Chinese markt. Barclays heeft in een rapport enkele bedrijven geïdentificeerd die mogelijk zullen profiteren van deze stimulans in China.


De Chinese centrale bank introduceerde vorige week een reeks maatregelen om de economische groei nieuw leven in te blazen, specifiek gericht op de haperende vastgoedmarkt. Ondanks de recente stijging van Chinese aandelen waarschuwt Barclays' aandelenstrategist Stefano Pascale echter dat de meeste korte-termijn winsten waarschijnlijk beperkt zullen blijven.


De stimuleringsmaatregelen zullen echter niet beperkt blijven tot Chinese aandelen; ook Amerikaanse bedrijven met aanzienlijke belangen in China kunnen profiteren van deze hernieuwde economische activiteit. Barclays heeft bedrijven gescreend op basis van twee criteria: hoge verkoopblootstelling aan China en lage volatiliteit.


1. Wynn Resorts (NASDAQ: WYNN)

YTD % verandering: 7,9%

Verkoopblootstelling aan China: 48%


Wynn Resorts, een casino- en resortexploitant, heeft 48% van zijn omzet afkomstig uit China, voornamelijk door zijn activiteiten in Macau. Het aandeel is dit jaar met bijna 8% gestegen en analisten blijven positief, met een koop-consensus als we kijken naar het gemiddelde uit de LSEG-data. Deze sterke blootstelling aan de Chinese economie maakt het bedrijf bijzonder gevoelig voor veranderingen in de Chinese economie, en een heropleving zou gunstig kunnen zijn voor de bedrijfsresultaten.


De aandelenkoers van Wynn Resorts sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

2. Qualcomm (NASDAQ: QCOM)

YTD % verandering: 14,8%

Verkoopblootstelling aan China: 62%


Qualcomm, een grote chipfabrikant, krijgt 62% van zijn omzet uit China. Het aandeel heeft dit jaar een stijging van bijna 15% gezien, ondersteund door de bredere groeitrend binnen tech. De Chinese markt blijft van cruciaal belang voor de vraag naar halfgeleiders, vooral gezien de rol van Qualcomm in 5G-netwerken en mobiele technologie.


De aandelenkoers van Qualcomm sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

3. Western Digital (NASDAQ: WDC)

YTD % verandering: 27,5%

Verkoopblootstelling aan China: wordt nergens exact vermeld


Western Digital, een belangrijke speler in dataopslag, is ook een potentiële winnaar van de Chinese stimuleringsmaatregelen. Met een stijging van 27,5% tot nu toe in 2024 zou verdere groei in de Chinese economie de vraag naar datacenters en digitale infrastructuur kunnen aanwakkeren, wat gunstig is voor het bedrijf.


De aandelenkoers van Western Digital sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

4. Albemarle (NYSE: ALB)

YTD % verandering: -35,2%

Verkoopblootstelling aan China: 29%

Albemarle, een toonaangevende producent van lithium, heeft zwaar geleden onder de dalende vraag naar elektrische voertuigen (EV's) en een overaanbod van lithium, wat heeft geleid tot een koersdaling van meer dan 35% in 2024. Ondanks deze ondermaatse prestaties blijft het bedrijf strategisch belangrijk gezien de rol van lithium in batterijproductie, en een economische opleving in China zou de vraag naar EV's kunnen herstellen.


De aandelenkoers van Albemarle sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

5. Merck (NYSE: MRK)

YTD % verandering: 5%

Verkoopblootstelling aan China: 29%


Merck, een farmaceutisch bedrijf, staat ook op de lijst van Barclays vanwege de invloed die een sterkere Chinese economie kan hebben op de vraag naar gezondheidszorgproducten. Hoewel Merck slechts een beperkte directe blootstelling heeft aan China in vergelijking met Qualcomm of Wynn Resorts, zou een bredere economische opleving de vraag naar farmaceutische producten in de regio kunnen stimuleren.


De aandelenkoers van Merck sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

De stimuleringsmaatregelen van China zouden Amerikaanse bedrijven met aanzienlijke verkoopblootstelling aan de Chinese markt zoals de aandelen die ik in dit artikel besproken heb, aanzienlijk kunnen helpen. Vooral bedrijven zoals Qualcomm, met 62% van hun omzet afkomstig uit China, zullen waarschijnlijk de vruchten plukken van deze enorme stimulans, mits de maatregelen de verwachte economische opleving brengen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page