top of page

De top 10 AI-aandelen die kunnen profiteren van renteverlagingen

In het kort:

  • Wedbush verwacht dat AI-gerelateerde technologieaandelen zoals DELL, NVDA en MSFT kunnen profiteren van de verwachte renteverlaging door de Fed.

  • De investeringen in AI worden beschouwd als een “generational spending cycle,” waarbij tech-uitgaven blijven groeien.

  • Dell Technologies heeft de hoogste waardering in Seeking Alpha’s Quant Ratings met een score van 4.65, gevolgd door Nvidia (3.49) en Palantir (3.49).


De analisten van Wedbush, onder leiding van Daniel Ives, verwachten dat technologieaandelen binnen de kunstmatige intelligentie (AI) een impuls kunnen krijgen als de Federal Reserve (Fed) vandaag begint met renteverlagingen. Dit zou een positief effect kunnen hebben op aandelen van bedrijven die sterk inzetten op AI, aangezien lagere rentes het financieringsklimaat verbeteren voor kapitaalintensieve technologieprojecten.


Na een reeks renteverhogingen in de afgelopen jaren om inflatie te beteugelen, lijkt de Fed nu klaar om de rentetarieven te verlagen. Dit zou vooral positief kunnen zijn voor technologieaandelen, die doorgaans gevoelig zijn voor wijzigingen in rentetarieven. De combinatie van lagere rentes en een “macro soft landing” (een milde vertraging van de economie zonder recessie) creëert volgens Wedbush een gunstige omgeving voor deze aandelen richting het einde van 2024 en in 2025.


De investeringen in AI, die Wedbush omschrijft als een “generational spending cycle,” zullen naar verwachting de komende jaren verder toenemen, aangezien bedrijven over de hele wereld grote bedragen spenderen aan AI-technologie om hun operaties te automatiseren en te optimaliseren.


Wedbush heeft een lijst opgesteld van tien bedrijven die actief zijn in de AI-sector en naar verwachting kunnen profiteren van de aanhoudende AI-trend. Deze aandelen heb ik hieronder gerangschikt volgens Seeking Alpha’s Quant Ratings, een systeem dat aandelen beoordeelt op basis van kwantitatieve factoren zoals winstgevendheid, momentum en waardering. Bij elk aandeel waar het relevant is heb ik het meest recente nieuwtje/artikel bijgevoegd voor extra informatie!


1. Dell Technologies (DELL): Quant Rating 4.65

Dell heeft zich de afgelopen jaren sterk gepositioneerd in de AI-markt, met aanzienlijke investeringen in zowel hardware als software die AI-ontwikkeling ondersteunen. Hun focus ligt op de ontwikkeling van krachtige servers en opslagoplossingen die zijn geoptimaliseerd voor AI-workloads. Volgens analisten zou Dell’s strategische positionering in AI-hardware, gecombineerd met hun sterke balans, hen in staat stellen te profiteren van de toenemende vraag naar AI-infrastructuur in datacenters.

Bron: Dell


2. Nvidia (NVDA): Quant Rating 3.49

Nvidia blijft de ongeëvenaarde leider in de productie van grafische chips die essentieel zijn voor AI. Het bedrijf rapporteerde onlangs een indrukwekkende omzet van meer dan $30 miljard in één kwartaal, grotendeels aangedreven door de vraag naar AI-gerelateerde chips voor datacenters. Met de lancering van hun nieuwste Hopper-GPU en samenwerkingen met grote techbedrijven blijft Nvidia een hoeksteen in de AI-revolutie. Hun omzet in de AI-sector zal naar verwachting blijven groeien, vooral omdat bedrijven wereldwijd steeds meer investeren in AI-modellen die afhankelijk zijn van Nvidia's technologie.

Bron: IOT Analytics


3. Palantir Technologies (PLTR): Quant Rating 3.49

Palantir, een belangrijke speler in data-analyse en AI, heeft sterke resultaten geboekt dankzij hun focus op AI-toepassingen voor zowel commerciële als overheidsklanten. Recentelijk rapporteerde het bedrijf een omzetgroei van 33% in de commerciële sector. Palantir’s producten, zoals Foundry, zijn sterk afhankelijk van AI-algoritmes om inzichten te genereren uit enorme hoeveelheden data. Voor het komende jaar verwacht het bedrijf een omzet van $2,75 miljard, wat hun cruciale rol in AI-gedreven dataverwerking onderstreept. Hoewel ikzelf de waardering van Palantir te hoog vind, is het zeker een interessant bedrijf met veel potentieel binnen de AI ontwikkeling.



4. Apple (AAPL): Quant Rating 3.48

Apple heeft zijn AI-activiteiten aanzienlijk uitgebreid, met AI geïntegreerd in producten zoals de iPhone en de Apple Watch. De nieuwe functies van Siri, en verbeterde machine learning in hun Health-apps, zijn voorbeelden van hoe Apple AI gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. Apple heeft ook zwaar geïnvesteerd in eigen AI-chips, zoals de Neural Engine in hun nieuwste A-serie chips, om AI-processen lokaal op apparaten uit te voeren, wat hun groei in deze sector zal ondersteunen. Belangrijk is wel dat momenteel de Iphone pre-orders tegen lijken te vallen, wat denk ik een belangrijke factor zal zijn voor de koersbewegingen in de komende tijd van Apple aandelen.



5. Salesforce (CRM): Quant Rating 3.47

Salesforce blijft innoveren op het gebied van AI met hun Einstein AI-platform, dat bedrijven helpt met klantrelatiebeheer via AI-gestuurde inzichten. Einstein AI verwerkt miljarden data-interacties en helpt klanten om hun verkoop en marketing te optimaliseren. Salesforce verwacht dat de vraag naar hun AI-diensten blijft groeien, vooral nu bedrijven steeds meer inzetten op data gestuurde beslissingen. De belangrijkste producten van Salesforce:

Bron: Arrify


6. Oracle (ORCL): Quant Rating 3.46

Oracle heeft zijn cloud diensten en AI-oplossingen verder uitgebreid, met hun Autonomous Database die AI gebruikt om zichzelf te optimaliseren. Dit verlaagt de operationele kosten voor bedrijven en verbetert de prestaties van databasebeheer. Oracle is goed gepositioneerd om te profiteren van de groei in AI, vooral in combinatie met hun sterke aanwezigheid in enterprise software en cloud computing. De cyclus van het product dat Oracle levert aan bedrijven:

Bron: ICP Solution


7. IBM (IBM): Quant Rating 3.46

IBM was een pionier in AI met Watson, en hoewel Watson niet de commerciële doorbraak werd die het bedrijf had gehoopt, blijft IBM zwaar investeren in AI-oplossingen voor bedrijven. Hun AI-platformen worden vooral gebruikt in de gezondheidszorg en financiën, waar de vraag naar AI-gedreven inzichten blijft groeien. IBM verwacht dat hun AI-afdeling de komende jaren een kernonderdeel blijft van hun bedrijfsstrategie, vooral door toepassingen in automatisering en machine learning.


IBM´s omzet per segment (2010-2023):

Bron: Statista

8. ServiceNow (NOW): Quant Rating 3.45

ServiceNow biedt bedrijven cloudgebaseerde workflowoplossingen die door AI worden aangedreven om processen te automatiseren. Hun AI-gebaseerde functionaliteiten helpen bedrijven efficiënter te werken en kosten te verlagen. Het bedrijf blijft innoveren op het gebied van AI, met name door geavanceerde toepassingen voor IT-automatisering en klantenservice.


Het product van ServiceNow simpel gevisulaiseerd:

Bron: Plat4Mation

9. Microsoft (MSFT): Quant Rating 3.44

Microsoft blijft een van de grootste spelers in de AI-ruimte, vooral met hun Azure-cloudplatform en de integratie van AI in producten zoals Office 365 en Microsoft Teams. Hun samenwerkingen met OpenAI en de integratie van GPT-modellen in hun diensten geven hen een sterke positie in de markt. Microsoft rapporteerde eerder dat AI-gedreven cloudoplossingen een aanzienlijk deel van hun toekomstige groei zullen aansturen, met Azure als belangrijkste motor.

Bron: Synergy Research Group


10. AMD (AMD): Quant Rating 3.15

AMD zet grote stappen in de AI ontwikkelingen, met hun recente overname van ZT Systems om hun AI-datacenter capaciteiten te vergroten. Hoewel Nvidia momenteel dominant is op het gebied van AI-chips, blijft AMD een geduchte concurrent, vooral met hun sterke positie in zowel CPU- als GPU-markten. AMD verwacht dat hun AI-gerelateerde inkomsten de komende jaren aanzienlijk zullen stijgen, wat hen in een sterke positie plaatst om te concurreren in deze snelgroeiende markt.


AMD´s datacenter omzet Q2 2024:

Bron: Constellation Research


De verwachte renteverlaging door de Fed zou de aandelen van AI-gerelateerde bedrijven zoals Dell, Nvidia, en Microsoft verder kunnen ondersteunen als het aan Wedbush ligt. Dell heeft de hoogste waardering volgens de Quant Ratings van Seeking Alpha, gevolgd door Nvidia en Palantir. De investeringen in AI blijven toenemen, en deze bedrijven staan volgens Wedbush het best gepositioneerd om van deze trend te profiteren. Het vooruitzicht van lagere rentes en aanhoudende AI-investeringen maakt van deze aandelen aantrekkelijke opties voor de komende maanden en jaren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page