De rente op je studieschuld verandert! Bekijk hoeveel jij moet betalen
In het kort:
De rente op studieschulden in Nederland is voor 2024 verlaagd naar 2,21% voor oud-studenten die hun schuld in 15 jaar aflossen, terwijl deze licht gestegen is naar 2,57% voor de 35-jarige aflossingsperiode.
Oud-studenten met een 15-jarige terugbetaling profiteren van lagere maandelijkse lasten door de renteverlaging, wat hen meer financiële ruimte biedt.
Het begrijpen van de renteontwikkelingen en terugbetalingsregelingen blijft essentieel voor het maken van slimme financiële keuzes, vooral voor mensen met een studieschuld die ook beleggen.
De rente op studieschulden is een belangrijk onderwerp voor veel (oud)studenten in Nederland, aangezien de rente die op je schuld een aanzienlijke impact kan hebben op hoeveel je uiteindelijk moet terugbetalen. De afgelopen jaren zijn er veranderingen geweest in de wijze waarop studieschulden worden beheerd en terugbetaald, met name door de afschaffing van het leenstelsel in 2023 en de terugkeer van de basisbeurs. Toch hebben veel oud-studenten die tijdens het leenstelsel studeerden, nog steeds te maken met rente op hun studieschuld. Hieronder zie je de huidige rente bij DUO.
Voor 2024 is de rente op studieschulden voor veel oud-studenten nu weer gewijzigd, hoewel de veranderingen dit keer relatief klein zijn. Voor mensen die hun studieschuld in 15 jaar aflossen, is het rentepercentage verlaagd van 2,95% naar 2,21%. Dit is een significante daling, die ervoor zorgt dat de maandelijkse lasten voor deze groep iets lager worden. Voor oud-studenten die hun schuld in 35 jaar aflossen, is de rente licht gestegen, van 2,56% naar 2,57%. Deze verhoging is minimaal en zal weinig verschil maken in de totale terugbetaling.
Het huidige systeem kent twee hoofdregimes voor het terugbetalen van studieschulden: een periode van 15 jaar of een van 35 jaar. De kortere aflossingsperiode van 15 jaar komt nog voort uit het oude systeem dat voor 2023 van kracht was. De meeste studenten die onder dit oude regime vallen, hebben een lagere rente en lossen hun schuld sneller af. Deze groep wordt echter steeds kleiner, aangezien steeds meer oud-studenten hun schuld in 35 jaar aflossen, zoals nu geldt voor nieuwe generaties studenten. Onder het nieuwe systeem kunnen studenten hun studieschuld met rente opbouwen, maar als ze binnen tien jaar na afstuderen hun diploma behalen, wordt de schuld kwijtgescholden.
Voor de bijna 1,2 miljoen Nederlanders met een studieschuld kan deze renteverandering een klein, maar merkbaar effect hebben op hun maandelijkse aflossingen. Voor de groep oud-studenten die onder het regime van de 15-jarige terugbetaling valt, biedt de recente renteverlaging van 2,95% naar 2,21% een groot positief effect. Dit betekent dat zij minder rente hoeven te betalen op hun studieschuld, wat direct resulteert in lagere maandelijkse aflossingen. Vooral voor degenen met hogere studieschulden kan deze verlaging een aanzienlijk verschil maken in hun totale financiële verplichtingen. Dit geeft hen meer financiële ruimte voor andere uitgaven of om eerder schuldenvrij te zijn.
Voor oud-studenten kan de recente renteverandering dus een belangrijk verschil maken in de totale aflossing van hun studieschuld. Vooral de groep die hun schuld in 15 jaar aflost, profiteert van de verlaging van de rente, wat hen meer financiële ademruimte geeft. Het blijft echter heel belangrijk voor iedereen met een studieschuld om hun persoonlijke situatie goed in kaart te brengen en te overwegen hoe de renteontwikkelingen hun financiële planning beïnvloeden. Dit is een herinnering dat, ondanks kleine renteveranderingen, het begrijpen van je terugbetalingsregelingen cruciaal is voor het maken van weloverwogen financiële keuzes - vooral als je ook nog je geld belegt.
Volgens mij staat er een foutje in dit artikel. Als je binnen 10 jaar je studie haalt, wordt je prestatiebeurs (basisbeurs en ov, eventueel aanvullende beurs) kwijtgescholden maar niet je gehele schuld...