top of page

De reden achter de flashcrash en paniek in de markt uitgelegd

In het kort:

  • Na een aanval met drones van Iran op Israël zagen we direct een scherpe daling in cryptoprijzen: Bitcoin daalde dan ook vrijwel direct ruim 7%.

  • Deze daling veroorzaakte een brede verkoopgolf in de cryptomarkt, met een geschat verlies van $500 miljard in de totale cryptomarktwaarde.

  • Naast cryptomunten stegen traditionele veilige havens zoals goud en de Amerikaanse dollar als reactie op deze toenemende geopolitieke spanningen.

Op zaterdag alleen al daalde Bitcoin met 7,7% als directe reactie op het nieuws rond de aanval van Iran. Dit heeft de prijs naar een tijdelijk dieptepunt van $61,384 gebracht. Deze scherpe daling leidde tot een golf van geforceerde liquidaties van leveraged posities, waarbij in slechts één uur tijd alleen al $167 miljoen aan long posities in Bitcoin werd uitgewist.


Wat is er aan de hand?

De recente aanval van Iran op Israël markeert een belangrijke escalatie in de al lang bestaande spanningen tussen de twee naties. Hier is een korte analyse van de huidige situatie en de mogelijke gevolgen, gezien de impact die deze aanval heeft gehad.


Iran heeft een grootschalige aanval gelanceerd met zowel drones als raketten. Dit is een significante escalatie van het "schaduwconflict" dat tot nu toe voornamelijk via proxies werd uitgevochten. De directe aanleiding voor deze aanval was een Israëlische luchtaanval op een Iraans diplomatiek gebouw in Syrië, waarbij hoge officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwamen. Deze actie van Iran breekt met het patroon van beperkte of onzichtbare reacties en toont een bereidheid om directe confrontaties aan te gaan. Volgens recente berichten van het Israëlische leger zelf heeft geen enkele van de aanvallen echter zijn doel bereikt.


Mogelijke gevolgen


1. Reactie van Israël: Israël zal hoogstwaarschijnlijk reageren met gerichte aanvallen op Iraanse doelen. De aard en schaal van deze reactie zal sterk afhangen van de schade die binnen Israël is aangericht. Als er aanzienlijke schade of slachtoffers zijn, kan dit leiden tot een grotere militaire reactie.


2. Verdere impact: Deze escalatie kan andere landen in het Midden-Oosten beïnvloeden, met name bondgenoten van zowel Iran als Israël. Landen als Jordanië en Saudi-Arabië kunnen indirect betrokken raken, afhankelijk van de verdere militaire en politieke ontwikkelingen.


3. Rol van de Verenigde Staten: De VS heeft al aangegeven Israël te zullen steunen. Dit kan verdere spanningen met Iran veroorzaken en de al complexe relaties tussen de VS en andere regionale spelers compliceren.


Veel landen en internationale organisaties roepen op tot terughoudendheid en het voorkomen van verdere escalatie. De effectiviteit van deze oproepen blijft echter onzeker gezien de hoge spanningen en de mogelijke vergeldingsacties van beide kanten.


De toekomst van dit conflict is zeer onzeker. Beide partijen hebben de capaciteit en de wil om significante militaire acties uit te voeren. Het risico op een bredere regionale oorlog, hoewel niemand die lijkt te willen, blijft een wel degelijk een mogelijkheid. Diplomatieke inspanningen zullen waarschijnlijk intensiveren in een poging om een volledige oorlog te voorkomen.


Dit incident onderstreept de fragiele stabiliteit in het Midden-Oosten en de potentiële gevolgen van geopolitieke acties in deze volatiele regio. De komende dagen en weken zullen cruciaal zijn in het bepalen van de volgende fasen van dit conflict.



Marktinstabiliteit en uitgebreide liquidaties

Binnen drie uur was de Bitcoin prijs met 7,7% gedaald als directe reactie op dit nieuws. Deze volatiliteit zorgde voor een piek in het handelsvolume, dat op zaterdag $41,63 miljard bereikte. Dergelijke snelle verkoopgolven worden vaak meer door emotionele reacties dan door doordachte analyses aangedreven, wat leidt tot verdere verkoopdruk en potentieel verdere prijsdalingen. Echter is de onderliggende reden achter deze daling wel degelijk een met impact en een mogelijk desastreuze gevolgen


Het volgende herstel na deze harde crash waar we nu in zitten kwam na uitspraken van de Iraanse Permanente Missie bij de Verenigde Naties op X, waarin werd gesteld dat "de kwestie als afgesloten kan worden beschouwd", maar met een waarschuwing voor een "aanzienlijk ernstiger" aanval indien Israël opnieuw een fout zou maken.


In tijden van geopolitieke onrust zoals deze, tonen traditionele veilige havens zoals goud en de Amerikaanse dollar vaak een tegenovergesteld gedrag ten opzichte van risicovollere activa zoals aandelen en cryptocurrencies. Dit weekend zagen we de goudprijs dan ook stijgen naar een recordhoogte van meer dan $2,400 per ons.


De dramatische prijsbewegingen en massale liquidaties onderstrepen de directe heftige reactie van riskante investeringen op dit nieuws. Terwijl de cryptomarkt nu probeert te stabiliseren, blijven de vooruitzichten onzeker met mogelijke verdere dalingen als de verkoopdruk aanhoudt.


De volledige marktimpact zal duidelijker worden wanneer de futuresmarkt zondagavond opent in de Verenigde Staten. Daarnaast blijft de situatie in het Midden-Oosten in ontwikkeling en zal deze waarschijnlijk blijven bijdragen aan de volatiliteit op de financiële markten. Voor nu is het simpelweg afwachten hoe snel dit conflict opgelost kan gaan worden, echter hebben we het hier over een geopolitiek conflict met enorme spanningen en waar elk beslissing direct enorme impact heeft. Het is dus ook niet te verwachten dat de impact ervan van korte duur zal zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page