top of page

De opvallende reden achter de omzetgroei van Dell

In het kort:

  • Dell boekt een mooie groei dankzij explosieve vraag naar AI-servers, met een omzetstijging van 80% in hun serverdivisie.

  • De verkoop van AI-gerelateerde servers, aangedreven door de samenwerking met Nvidia, was de belangrijkste factor achter deze groei.

  • Dell's positie in de AI-markt wordt steeds sterker, wat zorgt voor optimisme over de toekomstige groei, ondanks uitdagingen in andere segmenten.


Dell Technologies heeft in het tweede kwartaal van 2025 een opmerkelijke groei laten zien, en de reden hiervoor is overduidelijk: de explosieve toename van de vraag naar AI-servers. Terwijl veel bedrijven worstelen om hun omzet op peil te houden, heeft Dell geprofiteerd van een razendsnel groeiende markt waarin het zich heeft weten te positioneren als een steeds belangrijkere speler.


De serververkopen van Dell stegen met maar liefst 80% op jaarbasis, en dit was vooral te danken aan de vraag naar servers die specifiek zijn ontworpen voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze servers, die vaak zijn gebaseerd op Nvidia-chips, hebben een omzet van $3,1 miljard gegenereerd in het afgelopen kwartaal, een aanzienlijke sprong ten opzichte van de $1,7 miljard in het voorgaande kwartaal. Dit markeert een verdubbeling van de AI-gerelateerde omzet in slechts enkele maanden tijd.


De totale omzet en netto inkomen (groei) van Dell in Q2 FY2025:

Bron: Dell Technologies


Waarom is dit zo opvallend? Dell heeft snel kunnen inspelen op de groeiende behoefte van bedrijven en cloud providers die miljarden investeren in AI-technologieën. Waar andere tech bedrijven de AI-boot in sommige gevallen hebben gemist, heeft Dell tijdig een strategie ontwikkeld die de focus legt op de infrastructuur die nodig is om AI op schaal te implementeren. Deze servers zijn essentieel voor bedrijven die hun AI-capaciteiten willen uitbreiden, en Dell heeft hier met succes op ingespeeld.



De Infrastructure Solutions Group (ISG) van Dell, waar de serververkopen onder vallen, groeide in totaal met 38% tot $11,65 miljard. Binnen deze groep was het vooral de Servers en Networking-afdeling die de show stal, met de bovengenoemde groei van 80%. Dell’s focus op AI heeft er niet alleen voor gezorgd dat ze bestaande klanten beter kunnen bedienen, maar ook dat ze nieuwe klanten aantrekken die op zoek zijn naar krachtige, AI-gerichte oplossingen.


De omzet vanuit de Infrastructure Solutions Group (ISG) van Dell:

Bron: Dell Technologies


Naast de sterke omzetgroei heeft Dell ook laten zien dat het zijn kosten onder controle houdt, ondanks aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De operationele uitgaven daalden met 4% op jaarbasis tot $3,43 miljard, terwijl de non-GAAP operationele marge slechts licht kromp tot 8,1%. Dit toont aan dat Dell in staat is om winstgevend te blijven terwijl het zich richt op innovatieve technologieën zoals AI.


Een punt van aandacht is echter dat de non-GAAP brutomarge met 2,30% daalde tot 21,8%. Dit kan deels worden toegeschreven aan de verschuiving naar meer kapitaalintensieve AI-infrastructuur. Ondanks deze margedruk blijft de operationele winst in de ISG-divisie indrukwekkend, met een stijging van 22% tot $1,2 miljard. Dit compenseerde de daling in de Client Solutions Group (CSG), waar de operationele winst met 21% daalde tot $767 miljoen.


Dell's sterke prestaties in het tweede kwartaal hebben geleid tot verhoogde verwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025. Het bedrijf verwacht nu een omzet tussen $95,5 miljard en $98,5 miljard, met een groei van 10% bij het midden punt van deze range. Vooral de ISG-divisie wordt verwacht een nog grotere bijdrage te gaan leveren, met een voorspelde groei van ongeveer 30%.


De winst per aandeel voor het gehele fiscale jaar wordt nu geschat op $7,80, een stijging van 9% bij het midden punt van de voorspellingen. Deze optimistische vooruitzichten zijn een direct resultaat van Dell's succesvolle positionering in de AI-markt, en het bedrijf verwacht dat deze trend zich zal voortzetten naarmate meer bedrijven en cloud-providers hun investeringen in AI-infrastructuur blijven uitbreiden.


Dell heeft zijn sterke kasstroom benut om aanzienlijke kapitaalrendementen te realiseren. In het tweede kwartaal genereerde het bedrijf een vrije kasstroom van $1,28 miljard en keerde het $1 miljard terug aan aandeelhouders door middel van aandelen terugkopen en dividenden. Deze focus op kapitaalbeheer, gecombineerd met de groeiende omzet uit AI-servers, positioneert Dell als een aantrekkelijke keuze voor investeerders die op zoek zijn naar zowel groei als rendement.


Hoewel de pc- en laptopdivisie van Dell een daling in omzet zag van 4%, heeft de sterke prestatie in de servermarkt dit meer dan gecompenseerd. De dalende verkoop aan consumenten was vooral merkbaar, met een daling van 22%, maar de omzet uit zakelijke pc’s bleef stabiel. Dit laat zien dat, ondanks de uitdagingen in de traditionele markten, Dell’s strategische shift naar AI hen een voorsprong heeft gegeven die hen helpt deze uitdagingen te overkomen.


Bovendien benadrukt Dell's operationeel directeur, Jeff Clarke, dat het bedrijf “meedoet aan alle grote AI-deals en aanzienlijke implementaties op schaal wint.” Dit geeft aan dat Dell niet alleen op korte termijn successen boekt, maar ook goed gepositioneerd lijkt voor toekomstige groei in de AI-markt.


Analisten blijven positief over Dell's vooruitzichten. Citi-analist Asiya Merchant benadrukte dat de aanhoudende groei van AI-servers, in combinatie met de verbeterde marges in ISG, de verwachtingen heeft overtroffen. Zij verhoogde haar koersdoel op Dell van $150 naar $160 en handhaafde haar koopadvies.



De conclusie is duidelijk: Dell’s indrukwekkende groei in het tweede kwartaal is vooral te danken aan de strategische keuze om zwaar in te zetten op AI-servers. Terwijl de AI-markt blijft groeien, lijkt Dell zich stevig te hebben gepositioneerd als een sleutelspeler, klaar om te profiteren van de voortdurende investeringen in deze baanbrekende technologie.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page