top of page

De Nederlandsche Bank doet een belangrijke voorspelling

In het kort:

  • Dankzij afnemende inflatie en loonstijgingen belooft 2024 een positief jaar te worden voor veel Nederlanders, aldus DNB-president Klaas Knot.

  • Lonen zijn afgelopen jaar gemiddeld met 7,1% gestegen, de hoogste stijging in meer dan 40 jaar, en zetten deze trend voort met een gemiddelde toename van 6,3% in de eerste twee maanden van dit jaar.

  • Ondanks een lichte groeivertraging blijft de Nederlandse economie buiten recessie, met een verwachte groei in de komende jaren.


Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), brengt een golf van optimisme naar de Nederlandse huishoudens met de voorspelling dat 2024 een "heel mooi jaar" wordt qua koopkrachtherstel. Dit positieve vooruitzicht wordt ondersteund door de dalende inflatie en significante loonstijgingen die Nederland de afgelopen tijd heeft gezien.


De inflatie, die het voorgaande jaar nog opliep tot 4,1%, wordt verwacht te dalen naar 2,9% dit jaar, met een verdere daling tot onder de 2% tegen eind 2025. Deze afname wordt mede toegeschreven aan het succesvolle beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat onder andere bestond uit het verhogen van de rente tot 4% in de laatste veertien maanden. Deze maatregelen hebben bijgedragen aan een verminderde kredietverlening en daarmee een tempering van de vraag, essentieel voor het terugdringen van de inflatie.


De loonstijgingen spelen een cruciale rol in het herstel van de koopkracht. Uit gegevens van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat de lonen het afgelopen jaar met gemiddeld 7,1% zijn gestegen, wat het hoogste niveau in meer dan veertig jaar markeert. Ook in de eerste twee maanden van dit jaar zetten de loonstijgingen door met een gemiddelde van 6,3%.


Ondanks de positieve vooruitzichten erkent Knot dat niet alle huishoudens evenredig profiteren van de economische verbeteringen. Vooral flexwerkers en zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt bevinden zich in een kwetsbare positie. Daarnaast legt de DNB-president de nadruk op de problematiek binnen de woningmarkt, waar een tekort van 400.000 woningen en stijgende huizenprijzen vooral starters en jongeren treffen. Volgens Knot is het essentieel om deze woningnood aan te pakken door de bouw van meer huizen.


Terwijl de Nederlandse economie een periode van lichte groeivertraging doormaakt, met een groei van slechts 0,1% vorig jaar na twee jaar van historisch hoge groei, is de verwachting dat deze weer zal aantrekken. DNB voorspelt een economische groei van 0,3% dit jaar en 1% in 2025, waarmee een recessie succesvol wordt vermeden. Knot's bericht is een bemoedigende indicatie van economische stabiliteit en een teken dat de welvaart voor veel Nederlanders op de goede weg is.




Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page