top of page

De Meesterzetten van Warren Buffett: Een Recordjaar

In het kort:

  • Berkshire Hathaway rapporteerde een stijging van 28% in operationele winst tot $8.481 miljard in Q4 2023.

  • Dit betekent een jaarlijkse stijging tot $37.350 miljard, een verhoging van 17%.

  • De onderneming zag een recordhoogte in cashreserves, met $167.6 miljard in Q4, en de totale winst over 2023 bedroeg $96.22 miljard.

Het is weer tijd om de financiële meesterzetten van Warren Buffett's Berkshire Hathaway onder de loep te nemen. Met een recordbedrijfswinst en een indrukwekkende nettowinst, heeft het conglomeraat de financiële wereld opnieuw versteld doen staan.


Recordbrekende Winsten

De cijfers zijn indrukwekkend: een nettowinst van $96,2 miljard, waarmee Berkshire Hathaway het oude record van $89,9 miljard uit 2021 verbrijzelt. Dit is een significante verbetering ten opzichte van 2022, toen het bedrijf een verlies van $22,8 miljard leed door de dalende aandelenmarkt. Buffett benadrukt zelf echter dat deze cijfers "waardelozer dan waardeloos" zijn vanwege de inbegrepen ongerealiseerde winsten en verliezen.


De stijgende aandelenmarkt heeft de waarde van Berkshire's immense aandelenportefeuille, met een sterke focus op Apple, opgedreven. Dit benadrukt het strategische belang van Buffetts beleggingskeuzes. De verhoogde Federal Reserve-rente heeft bovendien bijgedragen aan hogere rendementen uit de enorme cashreserves van Berkshire, waarvan het grootste deel nu in staatsobligaties zit.



De Kracht van Verzekeringen en Beleggingen

De bedrijfswinst in het vierde kwartaal steeg met 28% tot $8,48 miljard, ofwel $5.884 per Class A-aandeel, en met 21% tot $37,4 miljard over het hele jaar. De verzekeringsactiviteiten van Berkshire, waaronder Geico, profiteerden van verbeterde verzekeringstechnische voorwaarden en hogere inkomsten uit beleggingen dankzij de gestegen rente.


Dit compenseerde de dalende winst bij BNSF spoorweg en Berkshire Hathaway Energy. Bij BNSF daalde de operationele winst met 14% tot $5,1 miljard, maar Buffett blijft optimistisch over de toekomst van het spoorbedrijf. De winst van Berkshire Hathaway Energy daalde met 40% tot $2,3 miljard in 2023, deels door een ongunstig regelgevend klimaat en bosbrandverliezen.


Ondanks de indrukwekkende financiële positie wijst Buffett op een gebrek aan aantrekkelijke overnamemogelijkheden. De omvang van het conglomeraat maakt het moeilijk om significante impact te hebben met individuele investeringen. Dit is een interessant dilemma voor een bedrijf met het grootste nettovermogen onder de Amerikaanse ondernemingen.


Ondanks enkele uitdagingen blijft Buffett beleggers verzekeren van de langetermijngezondheid van Berkshire. Met een "extreem fiscaal conservatisme" en een recordhoogte aan contanten ($167,6 miljard), is het conglomeraat, gewaardeerd op ongeveer $903 miljard, goed voorbereid op toekomstige kansen en uitdagingen.


Belangrijkste transacties van Berkshire Hathaway in Q4


Koopzijde: Uitbreiding in de Energiesector en Media

  • Sirius XM Holdings: Aandeel aanzienlijk verhoogd van minder dan 10 miljoen naar meer dan 40 miljoen aandelen.

  • Chevron: Aandeel uitgebreid tot meer dan 126 miljoen aandelen, gewaardeerd op $18,8 miljard.

  • Occidental Petroleum: Investering verhoogd tot meer dan 248 miljoen aandelen, met een waarde van circa $14,2 miljard.

  • Liberty Media: Nieuwe positie geopend met de aankoop van 5.051.918 aandelen.

Verkoopzijde: Afbouw in Tech en Financiële Sector

  • Apple: Verkoop van ongeveer 10 miljoen aandelen, maar blijft het kroonjuweel met 905,6 miljoen aandelen.

  • HP: Drastische vermindering door verkoop van bijna 80 miljoen aandelen.

  • Paramount Global, D.R. Horton, Markel, Globe Life, en StoneCo Ltd.: Aandelen afgebouwd of posities gesloten.

Buffett's investeringen in de energiesector, met name in Chevron en Occidental Petroleum, tonen aan dat hij kansen ziet in een sector die door velen als riskant wordt beschouwd vanwege klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie. Deze zet illustreert zijn bereidheid om tegen de stroom in te investeren in potentieel winstgevende langetermijnsectoren.


Dan is er nog de onbekende verhoogde investering in de sector banken, verzekeringen en financiën, waarvan we niet weten om welke positie(s) het hier gaat. Deze tactiek, niet ongewoon voor Berkshire, wekt speculaties op onder veel beleggers wat betreft welke bedrijven het doelwit kunnen zijn van deze strategische zet.


De speculatie wordt verder aangewakkerd door deze toename van investeringen in deze sector met $2,376 miljard in het vierde kwartaal. Dit voedt het vermoeden dat Buffett een ondergewaardeerd juweel in de financiële sector heeft gevonden, voor nu blijft het echter slechts speculeren om welk bedrijf het hier zou kunnen gaan.


Terugkoop Eigen Aandelen

Als reactie op het gebrek aan aantrekkelijke investeringsmogelijkheden, heeft Berkshire Hathaway in het vierde kwartaal van 2023 voor ongeveer $2,2 miljard aan eigen aandelen teruggekocht. Dit brengt het totaal voor 2023 op ongeveer $9,2 miljard. Deze terugkoop is een teken van Buffetts vertrouwen in zijn eigen bedrijf en wordt gezien als een gunstige actie voor aandeelhouders.


Eerbetoon aan Charlie Munger

In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders brengt Buffett een eerbetoon aan zijn overleden vriend en rechterhand Charlie Munger, die eind 2023 overleed. Munger, bekend om zijn scherpe oneliners en cruciale rol in de ontwikkeling van Berkshire Hathaway, wordt door Buffett geprezen als de architect van het huidige succes van het bedrijf. De invloed van Munger op de strategie van Berkshire is onmiskenbaar, met zijn focus op het investeren in bedrijven met een unieke marktpositie, zoals Coca-Cola.


Conclusie

Berkshire Hathaway's recordwinsten in 2023 zijn een toonbeeld van financiële veerkracht en strategisch inzicht. Ondanks enkele uitdagingen en een veranderende markt, blijft het bedrijf een baken van stabiliteit en groei in de financiële wereld. Buffett's aanpak blijft aantonen dat lange termijn beleggen door de tijd heen altijd winstgevend zal blijven, mits je de juiste keuzes maakt natuurlijk. Komend jaar ben ikzelf vooral benieuwd naar de ontwikkeling rond de cashreserves van Berkshire Hathaway, en uiteraard dan voornamelijk de eventuele aankopen die hiermee gedaan zullen worden, als de kansen zich dan eindelijk voordoen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page