top of page
Rabi Safi

De Meesterzet van Warren Buffett in Japan

  • Chamath Palihapitiya, prominente tech-belegger, roept Warren Buffett uit tot de 'GOAT' (Greatest Of All Time) na het doorgronden van zijn recente beleggingen in Japan.

  • Buffett heeft onlangs zijn aandelen in vijf Japanse handelshuizen – Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo – verhoogd tot meer dan 8,5%.

  • Volgens Chamath is de genialiteit van de zet gelegen in het feit dat Buffett valutarisico kan afdekken door Japanse obligaties te verkopen, en vervolgens het verschil kan innen tussen de dividenden van de investeringen en de couponbetalingen die hij uitkeert.


Als we aan Warren Buffett denken, visualiseren we vaak de vertrouwde scène: de man van in de negentig, glas cola in de hand, grijnzend voor de camera's terwijl hij zijn nieuwste beleggingscoup uitlegt. Deze keer heeft hij echter de tech-wereld op zijn kop gezet, zonder een vinger uit te steken naar Silicon Valley.


Prominente tech-beleggerChamath Palihapitiya toonde openlijk zijn bewondering voor de 'Oracle van Omaha', na het analyseren van Buffet's recente investeringsstap in Japan. In een wereld waar het 'snelle geld' regeert en startups met grote verliezen, torenhoge waarderingen behalen, heeft Buffett opnieuw een meesterzet getoond, volgens Palihapitiya.


Buffett's voorliefde voor bedrijven die stabiele groei en gestage winsten laten zien, heeft hem geleid naar een groep bedrijven die niet in de schijnwerpers van de media staan, maar toch gestaag groeien en prima rendementen bieden: de vijf grote Japanse handelshuizen – Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo. Niet de opwindende tech-giganten of hippe start-ups, maar gedegen, traditionele bedrijven met een lage volatiliteit en een gestage groei.



Maar het ware meesterschap, volgens Palihapitiya, ligt in hoe Buffett zijn valutarisico heeft afgedekt. In een "move" die doet denken aan een schaakgrootmeester, verkocht hij Japanse obligaties, gebruikte de opbrengst om de aandelen te kopen, en gebruikte vervolgens de dividenden om de coupon te betalen. Wat overbleef was een bijna risicoloze belegging waarbij hij triljoenen Yen leende om miljarden dollars aan bedrijven te kopen tegen zo goed als geen kosten en zelfs een kleine winst. Hij heeft dus geld geleend en keert een rente uit terwijl hij aan de andere kant aandelen kocht die dividend uitkeren en de rente terug betalen voor hem. Gratis lening dus.


Buffett bewijst opnieuw dat hij niet alleen de koning van de aandelen is, maar ook een sluwe strateeg die begrijpt hoe hij de wereldwijde financiële markten kan bespelen voor maximaal rendement. Zelfs op zijn 92e jaar blijft hij de financiële wereld verbazen en inspireren. En voor tech-investeerders zoals Palihapitiya, laat hij zien dat er nog steeds waarde te vinden is in de 'ouderwetse' bedrijven, weg van de flitsende start-ups en tech-giganten.



Zoals Palihapitiya concludeert: "Het is inspirerend om te zien hoe mensen zo intelligent op schaal handelen". Misschien is dat de ware les van Buffett's meesterzet - dat ongeacht de hype en buzz, gedegen onderzoek, slimme strategie en geduld nog steeds de weg naar succes zijn op de financiële markten. De 'GOAT'? Dat zou wel eens waar kunnen zijn.


Laat altijd een like achter als teken van waardering!


Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page