top of page

De kracht van private equity in Europa

In het kort:

  • Fondswerving: Europese private equity-fondsen haalden €117,8 miljard op in 2023, net iets onder het record van 2021.

  • Add-on overnames: Deze strategieën winnen terrein terwijl bedrijven zich richten op buy-and-build.

  • Publieke naar private transacties: Bijna de helft van het geïnvesteerde kapitaal ging naar take-privates, met een sterke focus op de Londense beurs.


Private equity (PE) en venture capital (VC) zijn cruciaal voor de economische groei en werkgelegenheid in Europa, vooral in sectoren die van vitaal belang zijn voor duurzame ontwikkeling. Eric de Montgolfier, CEO van Invest Europe, benadrukt de rol van deze investeringen in het creëren van banen en het stimuleren van innovatie.


Met meer dan €1 biljoen aan beheerd vermogen in Europa, waarvan bijna €350 miljard beschikbaar voor investeringen, hebben PE en VC een bewezen staat van dienst in het ondersteunen van bedrijven en technologieën die bijdragen aan, onder andere, een groenere toekomst. Invest Europe’s "Private Equity at Work" rapport laat zien hoe PE en VC diep geworteld zijn in de Europese economie en hoe zij bijdragen aan werkgelegenheid.


Volgens data van duizenden bedrijven hebben PE- en VC-ondersteunde bedrijven in 2022 451.111 netto nieuwe banen gecreëerd, een toename van 7,2% vergeleken met 2% groei voor alle Europese bedrijven. Eind 2022 hadden deze bedrijven 10,9 miljoen werknemers, wat neerkomt op 5% van de Europese beroepsbevolking.


De snelst groeiende regio in 2022 was de Nordics, met een werkgelegenheidsgroei van 9,5%, aangevoerd door Zweden met 12,5%. Bedrijven in Centraal- en Oost-Europa presteerden het beste in hun regio, met een groei van 6,6%, veel hoger dan de 0,9% groei in de hele regio. Voor meer informatie over het investeren in private equity als particulier, lees dan de onderstaande review.



Van 2017 tot 2022 investeerden Europese PE- en VC-fondsen meer dan €550 miljard in meer dan 30.000 bedrijven. Gedurende deze periode namen de werkgelegenheidscijfers in deze bedrijven consequent toe. Technologiebedrijven creëerden gemiddeld 12,5% meer banen per jaar, wat de meeste banen opleverde van alle sectoren in absolute termen.


Ondanks economische tegenwind heeft private equity in Europa opmerkelijke veerkracht getoond in 2023 en lijkt het klaar voor verdere groei. In 2023 steeg de Europese fondswerving met 45% ten opzichte van 2022, tot €117,8 miljard, slechts €600 miljoen minder dan het record van 2021. Dit succes werd aangedreven door een selecte groep topmanagers, waarbij de top vijf fondsen meer dan de helft van het totale kapitaal binnenhaalden.


Door de onzekere economische omstandigheden werden beperkte partners (LP's) meer risico-avers en concentreerden ze hun investeringen in grote fondsen van gerenommeerde bedrijven zoals CVC, Permira en KKR. Ondanks deze verschuiving konden ook mid-market managers succes boeken. Zo haalde het Britse ECI Partners £1 miljard op voor zijn twaalfde buyout-fonds, ruim boven het doel van £900 miljoen.


Op het gebied van deals bleef het volume in Europa veerkrachtig ondanks het verslechterende economische sentiment. Hoewel de waarde van private equity-deals met 26,5% daalde ten opzichte van 2022, nam het aantal deals met 4,4% toe. Met een krimpende pool van levensvatbare grote activa verschuift de activiteit naar kleinere platformdeals en add-on acquisities. Add-ons vertegenwoordigden bijna 55% van de transacties, het hoogste aandeel in recente jaren.



Voordat ik verder in ga op de verschillende soorten overnames in Europa en de ontwikkelingen hier omheen, hieronder nog even een korte uitleg van de termen.


Corporate carve-outs zijn transacties waarbij een bedrijf een onderdeel of divisie verkoopt om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten. Dit kan worden gedaan om kapitaal vrij te maken, inefficiënties te verminderen of strategische aanpassingen door te voeren.


Take-privates verwijzen naar de overname van een beursgenoteerd bedrijf door private equity (PE) investeerders, waardoor het bedrijf van de beurs wordt gehaald en in privébezit komt. Dit stelt het management in staat om zonder publieke druk herstructureringen en lange termijn strategieën door te voeren.


PE-investeringen betreffen het kapitaal dat wordt verstrekt door private equity-fondsen aan bedrijven, vaak om groei te financieren, herstructureringen door te voeren of om fusies en overnames mogelijk te maken. Deze investeringen gaan meestal gepaard met actieve betrokkenheid van de investeerders bij het management van de bedrijven om waardecreatie te stimuleren.


Corporate carve-outs zullen naar verwachting in 2024 toenemen, aangezien organisaties hun operaties stroomlijnen en strategieën verfijnen. In oktober vorig jaar verwierf private equity-firma Triton het hoogspanningsonderdelenbedrijf Trench van Siemens Energy, waardoor Siemens zich kon richten op kwaliteitsproblemen bij zijn windturbinedivisie.


De verdeling van de verschillende investeringen (in percentage van totale waarde) in Europa:

Bron: Moonfare


Take-privates vormden een recordaandeel van 9% van het aantal Europese transacties vorig jaar en een indrukwekkende 45% van de waarde zoals we hierboven zien, waarbij dealmakers profiteerden van relatief goedkope Europese aandelen. Sponsors richtten hun aandacht vooral op de Londense beurs, die de helft van deze deals in 2023 faciliteerde. De grootste hiervan was de overname van Dechra door EQT en de Abu Dhabi Investment Authority voor £4,5 miljard.


Verschillende krachten drijven PE-investeringen in Europa. Overheidsstimulansen in de EU en het VK zijn gericht op versnelde decarbonisatie en energie-efficiëntie om de net-zero emissiedoelen tegen 2050 te bereiken. Daarnaast stimuleren initiatieven voor technologische upgrading en digitalisering de dealactiviteit in IT-infrastructuur en software.


Ondanks een economische vertraging in Duitsland, bleef de private equity-activiteit in de DACH-regio robuust. Het totale dealvolume in de regio werd geschat op €100 miljard, slechts 13,7% lager dan het recordjaar 2022. Add-on deals waren goed voor 61,9% van de buyouts.


Met de toenemende acceptatie van private equity onder bedrijven en een groeiend aantal actieve managers in de regio, blijft private equity een belangrijke rol spelen in het stimuleren van groei en het herstructureren van industriële bases in heel Europa.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page