top of page

De unieke kracht van Meta uitgelegd

In het kort:

  • Meta Platforms (META) toont sterke financiële prestaties en profiteert van een brede gebruikersbasis van 3,24 miljard dagelijkse gebruikers.

  • Ondanks concurrentie en regelgevingsdruk blijft META groeien, met een stijging van de gemiddelde omzet per gebruiker tot $11,20 in Q1 2024, een stijging van 18% ten opzichte van vorig jaar.

  • META's waardering blijft hoog, maar wordt naar mijn mening gerechtvaardigd door robuuste groeivooruitzichten en winstgevendheid.


Meta Platforms, Inc. (META), het bedrijf achter Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp, heeft zich weten te onderscheiden als een van de leidende technologiebedrijven op de markt. De recente financiële resultaten van META laten een duidelijke her-acceleratie zien na een vertraging in 2022, wat resulteerde in recordhoogtes voor zowel inkomsten als nettowinst.


De aandelenkoers van Meta sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal dagelijkse actieve gebruikers 3,24 miljard, een aanzienlijk aantal dat getuigt van de kracht van META's netwerk. Deze sterke gebruikersbasis vertaalt zich direct in verhoogde advertentie-inkomsten, een kerncomponent van META's bedrijfsmodel. De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) steeg met 18% op jaarbasis tot $11,20, wat de groeiende waarde van het platform voor adverteerders benadrukt.


META's financiële efficiëntie is opmerkelijk. De brutowinstmarge van het bedrijf ligt boven de 80%, en de EBITDA-marge is bijna 50%. Daarnaast heeft META een rendement op activa (ROE) van ruim 30%, een cijfer dat benadrukt hoe goed het bedrijf zijn middelen benut om winst te genereren. Deze indrukwekkende marges zijn deels te danken aan het relatief asset-light bedrijfsmodel van META, dat zich richt op digitale diensten in plaats van fysieke producten.


De brutowinstmarge van Meta:

Bron: Macrotrends


ROE van Meta sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Een andere factor die bijdraagt aan META's succes is de "Family of Apps", waaronder Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp. Deze apps zijn niet alleen populair bij gebruikers, maar bieden ook een aantrekkelijke omgeving voor adverteerders, dankzij de sterke netwerkeffecten en de grote betrokkenheid van gebruikers.


Naast de sterke basis in sociale netwerken, heeft Meta aanzienlijke mogelijkheden voor diversificatie en groei. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen op dit moment is naar mijn mening WhatsApp Pay. Met 2,78 miljard maandelijkse gebruikers biedt WhatsApp een enorm potentieel voor e-commerce en betalingen binnen de app. Dit zou Meta's controle over de gehele koopcyclus versterken, van adverteren tot betaling.


Het advertentiebedrijf van Meta is altijd een belangrijke pijler van het bedrijf geweest, en de recente cijfers tonen aan dat deze tak weer op volle kracht draait. Dit herstel is cruciaal voor Meta, aangezien advertenties een groot deel van de inkomsten vormen. De stijgende advertentie-uitgaven en de verbeterde targeting-mogelijkheden hebben bijgedragen aan de hernieuwde groei. Dit benadrukt de veerkracht van Meta in een concurrerende markt en de effectiviteit van hun data gedreven benadering.



Bovendien biedt Meta's sterke aanwezigheid in de Westerse markt, ondanks de uitsluiting uit China, een strategisch voordeel. Chinese bedrijven moeten adverteren op Meta's platforms om internationaal succes te behalen, wat een constante inkomstenstroom voor Meta garandeert.


Meta's investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) spelen een centrale rol in hun strategie voor toekomstige groei. Het bedrijf heeft een goed geïntegreerde AI-technologie stack, mede dankzij partnerschappen met bedrijven zoals NVIDIA en eigen initiatieven zoals de Meta Training and Inference Accelerator (MTIA 2). Deze AI-initiatieven zijn specifiek geoptimaliseerd voor Meta's aanbevelingsalgoritmen, wat de efficiëntie en effectiviteit van hun advertentiediensten verder verbetert.


Hoewel Meta sterke financiële prestaties laat zien, blijven er uitdagingen. De hoge investeringen in AI en hardware-innovaties, zoals AI-aangedreven earphones en Ray-Ban smart glasses, zijn veelbelovend, maar het zal tijd kosten voordat deze initiatieven significant bijdragen aan de winst. Bovendien is er altijd de dreiging van toenemende concurrentie, vooral van platforms zoals TikTok, die strijden om de aandacht van gebruikers.


Enkele belangrijke cijfers van Meta, waaronder R&D uitgaven:

Bron: Macrotrends


Daarnaast heeft Meta grote stappen gezet in de wereld van augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Hoewel de Reality Labs-divisie momenteel verlies lijdt, ziet CEO Mark Zuckerberg deze investeringen als een lange termijn project dat pas tegen 2030 winstgevend zal zijn. De verkoop van 20 miljoen Quest headsets en de lancering van de Ray-Ban Meta glasses zijn indicaties van de serieuze inzet op deze technologieën.


Meta wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 29 keer de winst en 9 keer de omzet, wat aan de hoge kant is in vergelijking met de S&P 500, maar redelijk binnen de historische bandbreedte van META's waardering.Analisten schatten een eerlijke waarde van de aandelen tussen $420 en $510 per aandeel. Ondanks deze hoge waardering is de markt optimistisch over de toekomstige winstgevendheid van Meta, mede dankzij de succesvolle integratie van AI-technologie en de voortdurende groei in gebruikersaantallen en advertentie-inkomsten.


De P/E ratio van Meta 2019-2024:

Bron: Macrotrends


Meta blijft een dominante kracht in de tech-industrie, dankzij zijn enorme gebruikersnetwerk en efficiënte bedrijfsvoering. De recente financiële prestaties en groeivooruitzichten rechtvaardigen de premium waardering van het bedrijf. Met een sterke positie tegen concurrenten en robuuste marges lijkt Meta goed gepositioneerd voor langdurig succes.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page