top of page

De kansen en uitdagingen van chipbedrijf Micron

In het kort:

  • Micron Technology rapporteerde sterke resultaten voor het derde kwartaal van 2024, maar de toekomstverwachtingen zijn zwakker dan verwacht.

  • Het bedrijf blijft sterk afhankelijk van prijsstijgingen om de omzet te verhogen, terwijl de concurrentie in de AI-gerelateerde geheugenmarkt toeneemt.

  • Langetermijnrisico's blijven bestaan door capaciteitsbeperkingen en vertraagde uitbreidingsprojecten in Idaho en New York.


Micron Technology heeft sterke resultaten geboekt in het derde kwartaal van 2024, met een omzetgroei van 13% in DRAM en 32% in NAND op kwartaalbasis. Ondanks deze indrukwekkende cijfers, stelde de toekomstverwachting teleur, wat vragen oproept over de duurzaamheid van Micron's groeitraject.


De aandelenkoers van Micron sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Micron's groei is momenteel sterk afhankelijk van de stijgende gemiddelde verkoopprijzen (ASP) van hun producten, vooral in een markt met beperkte capaciteit. Dit blijkt uit de daling van DRAM producten, terwijl NAND producten slechts licht toenamen. Dit suggereert dat de prijsstijgingen op korte termijn mogelijk niet voldoende zijn om de groei op lange termijn te ondersteunen, vooral met toenemende concurrentie in AI-geheugenproducten van bedrijven zoals SK Hynix en Samsung.


Micron Technology (MU) zag zijn aandelen met meer dan 5% dalen in de nabeurs handel op woensdag, na de bekendmaking van teleurstellende resultaten voor het derde kwartaal van fiscaal 2024 en zwakke vooruitzichten voor de omzet. Ondanks een omzetstijging van 81% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en een totale omzet van $6,81 miljard die boven de verwachtingen van analisten lag, bleven de winstcijfers achter bij de prognoses.


Voor het derde kwartaal rapporteerde Micron een nettowinst van $332 miljoen, wat een verbetering is ten opzichte van een verlies van $1,9 miljard in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Echter, dit resultaat bleef achter bij de verwachtingen van analisten, die rekenden op een hogere nettowinst. De verwaterde winst per aandeel kwam uit op 30 cent, in lijn met de schattingen van analisten.


De EPS van Micron 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Micron voorspelde een omzet van $7,6 miljard voor het laatste kwartaal van fiscaal 2024, wat in lijn ligt met de prognoses van veel analisten. Echter, analisten van J.P. Morgan en Citi gaven juist aan aan dat beleggers hogere verwachtingen hadden. Deze teleurstellende vooruitzichten zorgden ervoor dat de aandelen van Micron met 5,7% daalden naar $134,26 in de nabeurs handel.


De resultaten en analistenverwachtingen voor Micron:

Bron: Macrotrends


Micron's CEO, Sanjay Mehrotra, benadrukte de sterke vraag naar AI en de robuuste uitvoering van het bedrijf, wat resulteerde in een omzetgroei van 17% op kwartaalbasis, waarmee de eigen prognoses werden overtroffen. Mehrotra verklaarde: "We winnen marktaandeel in producten met hoge marges zoals High Bandwidth Memory (HBM), en onze omzet uit data center SSD's bereikte een recordhoogte, wat de kracht van ons AI-productportfolio in zowel DRAM als NAND aantoont."


Dynamic Random Access Memory (DRAM) is een type ´vluchtig´ geheugen dat wordt gebruikt voor tijdelijke gegevensopslag die snel toegankelijk moet zijn. DRAM wordt veel gebruikt in computers, servers en mobiele apparaten om actieve gegevens en programma's snel te kunnen lezen en schrijven.


NAND-flashgeheugen is een ´niet-vluchtige´ geheugentechnologie die wordt gebruikt voor langdurige gegevensopslag. In tegenstelling tot DRAM behoudt NAND- geheugen gegevens zelfs wanneer het apparaat is uitgeschakeld. NAND wordt veel gebruikt in solid-state drives (SSD's), USB-flashstations, geheugenkaarten en mobiele apparaten.


Micron kampt met aanhoudende capaciteitsbeperkingen, vooral voor AI-gerelateerde producten. De huidige uitbreidingsprojecten in Idaho en New York zullen naar verwachting pas in 2027 productie starten, wat het bedrijf blootstelt aan toenemende uitvoeringsrisico's. Hoewel de verkoop van Micron's high bandwidth memory (HBM) capaciteit tot en met 2025 zorgt voor een verbeterde omzet-visibiliteit, blijft de groei afhankelijk van verdere capaciteitsuitbreiding en concurrentiebeperking.


De omzet(groei) van Micron 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Micron blijft marktaandeel winnen in AI-gerelateerde producten zoals HBM en data center SSD's, maar het bedrijf moet zich staande houden tegen grote concurrenten zoals Samsung en SK Hynix. Samsung heeft bijvoorbeeld plannen aangekondigd om zijn HBM-productie tegen 2028 met een factor 23,1 te vergroten, wat de druk op Micron zal vergroten om zijn concurrentiepositie te behouden.


Voor de langere termijn blijft de focus op marges en de duurzaamheid van de vraag naar AI-gerelateerde producten cruciaal. Micron verwacht dat de mix-verschuiving naar producten met hogere waarde, zoals HBM en DDR, zal bijdragen aan marges en winstgevendheid. De geplande investeringen in de nieuwe fabrieken in Idaho en New York zijn gericht op het versterken van de Amerikaanse zelf-voorzienendheid in halfgeleiders, wat Micron een strategisch voordeel kan opleveren.


De netto marge van Micron 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Ondanks de positieve kortetermijnvooruitzichten en de robuuste vraag in de AI markt, blijft Micron kwetsbaar voor marktschommelingen en cyclische dalingen in de halfgeleidermarkt. De verwachte prijsstijgingen voor NAND en DRAM in de komende kwartalen zullen naar verwachting vertragen, wat de groei van Micron kan belemmeren. Daarnaast zullen de hoge kapitaaluitgaven voor de uitbreidingsprojecten de cashflow op korte termijn onder druk zetten.


De P/S ratio van Micron 2010-2024:

Bron: Macrotrends


De lange termijn groei hangt af van de succesvolle uitvoering van uitbreidingsprojecten en het handhaven van concurrentievoordeel in een snel evoluerende markt. Als belegger zou ik persoonlijk nog wat voorzichtig blijven, gezien de potentiële risico's van capaciteitsuitbreiding en marktveranderingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page