top of page

De impact van Microsoft's mega boete op de winst

In het kort:

  • Brussel beschuldigt Microsoft van het schenden van de concurrentieregels met Teams.

  • Het bedrijf zou de concurrentie belemmeren door de video- en chatapp te bundelen.

  • Een eventuele boete kan Microsoft tot 10% van de jaaromzet kosten.


Mededingingsonderzoek naar Microsoft en Teams

Microsoft is er niet in geslaagd om zorgen in Brussel over de video- en chatapp Teams weg te nemen. De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de Amerikaanse techgigant mogelijk de mededingingsregels schendt door de concurrentie met Teams te belemmeren. Dit is de eerste keer in tien jaar dat Microsoft in Brussel wordt geconfronteerd met dergelijke mededingingsbezwaren.


In juli vorig jaar startte de Europese Commissie een onderzoek naar het mogelijke misbruik van marktmacht met Teams. Microsoft heeft sindsdien aanpassingen doorgevoerd, maar deze zijn volgens de Commissie onvoldoende.


EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager verklaart: "We zijn bezorgd dat Microsoft mogelijk Teams een onrechtmatig verkregen voordeel geeft ten opzichte van concurrenten, door het te koppelen aan zijn veelgebruikte software voor bedrijven." Vestager benadrukt dat competitie op de markt voor producten om op afstand te werken essentieel is om innovatie te stimuleren. "Als de conclusies worden bevestigd, zijn de handelingen van Microsoft illegaal onder onze mededingingsregels."


Reactie en maatregelen van Microsoft

In een poging om de Europese Commissie tegemoet te komen, besloot Microsoft eind vorig jaar om Teams in Europese landen los te koppelen van zijn andere producten. In april werd deze maatregel wereldwijd doorgevoerd. Rivalen van Teams, zoals Slack, waren echter van mening dat deze loskoppeling onvoldoende was. Volgens hen werkt Teams nog steeds gemakkelijker samen met Microsoft-software dan producten van concurrenten, en is het lastig om met alle data in Teams, zoals conversaties en documenten, over te stappen naar een concurrent.


Microsoft heeft aangekondigd verdere stappen te zetten om de zorgen weg te nemen. Brad Smith, president van Microsoft, verklaarde: "Nu we Teams losgekoppeld hebben en de eerste stappen hebben gezet naar interoperabiliteit, verwelkomen we de verdere verduidelijking van de Europese Commissie en zullen we zoeken naar oplossingen om de resterende zorgen weg te nemen."


Escalatie van de zaak en mogelijke gevolgen

De stap van de Europese Commissie betekent een verdere escalatie van een zaak die al in 2020 begon. Destijds klaagde concurrent Slack in Brussel over de handelswijze van Microsoft met Teams. Slack, inmiddels eigendom van Salesforce, werd gevolgd door het Duitse Alfaview, dat in juli vorig jaar een klacht indiende bij de Europese Commissie.

Als Microsoft schuldig wordt bevonden, kan het bedrijf een boete krijgen tot 10% van de jaarlijkse omzet. Gezien de omzet van Microsoft vorig jaar $211 miljard bedroeg, kan de boete aanzienlijk zijn en op zo'n 20 miljard Euro uitkomen en direct van de winst af gaan. Het komt echter zelden voor dat een boete in een mededingingszaak zo hoog uitvalt. Volgens de Financial Times streeft Microsoft naar een schikking.


Vergelijkbare mededingingszaken

Eerdere mededingingszaken in Brussel rond Microsoft betroffen onder meer het bevoordelen van de eigen internetbrowser en mediaspeler. De Europese Commissie onderzoekt ook andere mogelijke overtredingen door Microsoft, zoals de rol van het bedrijf als investeerder bij ChatGPT-maker OpenAI, hoewel deze onderzoeken nog niet formeel zijn gestart.


De afgelopen jaren hebben meerdere grote techbedrijven, waaronder Alphabet (Google), te maken gehad met Brusselse mededingingszaken. Deze week beschuldigde de Europese Commissie Apple van het overtreden van de digitalemarktenwet (DMA), die bedoeld is om de macht van grote techbedrijven in te dammen. Apple zou appontwikkelaars in zijn winkel onvoldoende vrijheid geven om andere verkoopkanalen aan te prijzen.


De beschuldigingen tegen Microsoft zijn een significante ontwikkeling in de voortdurende strijd tussen de Europese Commissie en grote technologiebedrijven. Terwijl Microsoft verdere stappen aankondigt om de zorgen weg te nemen, blijft de uitkomst onzeker. De mogelijke boete kan een aanzienlijk financiële impact hebben, hoewel een schikking waarschijnlijker lijkt. De zaak benadrukt de voortdurende inspanningen van de Europese Commissie om eerlijke concurrentie in de technologie-industrie te waarborgen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page