De grootste fout die je als belegger kan maken (en hoe je dit voorkomt)
- Rens Boukema
- 28 jan
- 4 minuten om te lezen
In het kort:
Geduld is essentieel: Beleggen draait voor meer dan 99% om wachten en nadenken, en voor minder dan 1% om daadwerkelijk handelen in je portefeuille.
Drie grote valkuilen om te vermijden: Het vertrouwen op voorspelbaarheid, blind vertrouwen op de winnaars van vorig jaar, en de verleiding van FOMO (fear of missing out) zijn veelgemaakte fouten.
Langetermijnsucces vraagt om discipline: Gediversifieerde portefeuilles, geduld, en focus op fundamentele waarde maken het verschil tussen winst en verlies.
Beleggen wordt vaak gezien als een spel van actie, maar in werkelijkheid is het voor meer dan 99% wachten en nadenken, en minder dan 1% daadwerkelijk veranderingen doorvoeren in je portefeuille. Dit betekent dat de meeste tijd en energie niet moet worden besteed aan het kopen en verkopen van aandelen, maar aan het zorgvuldig analyseren van je strategie en het bewaken van je langetermijndoelen.
Impulsieve beslissingen, zoals het najagen van snelle winsten of het reageren op dagelijkse koersschommelingen, zijn vaak nadelig voor je rendement. Geduldige beleggers hebben historisch gezien betere resultaten geboekt door de tijd zijn werk te laten doen.
Het resultaat van een investering in de S&P 500 en het belang van de beste dagen op de beurs:

Het grootste gevaar voor beleggers is handelen vanuit emotie. Angst voor verliezen of hebzucht bij een stijgende markt kan leiden tot slechte beslissingen, zoals het verkopen van aandelen tijdens een dip of het instappen op het hoogtepunt van een hype. De angst om iets te missen, bekend als FOMO (fear of missing out), is vaak een drijvende kracht achter overhaaste investeringen in overgewaardeerde markten.
Een concreet voorbeeld is de sterke stijging van de S&P 500 in 2024 met 24%. Veel beleggers voelden de druk om alsnog in te stappen toen de markt al op recordhoogte stond, vaak tegen prijzen die al ver boven hun reële waarde lagen. Dit soort gedrag kan resulteren in matige of zelfs negatieve rendementen als de markt weer corrigeert.
De P/E ratio van de S&P 500 (op 3 na hoogste ooit momenteel):

Een veelvoorkomende fout is denken dat de toekomst van de beurs voorspelbaar is. In 2024 steeg de Morningstar US Market Index met een indrukwekkende 33%, maar dit biedt geen garantie dat 2025 een vergelijkbaar jaar zal worden. Volgens Nicolò Bragazza van Morningstar Investment Management rationaliseren beleggers vaak achteraf waarom de markt zich op een bepaalde manier heeft gedragen, terwijl ze dit vooraf zelden konden voorzien.
In 2024 domineerden technologiebedrijven, met name die gericht op kunstmatige intelligentie (AI), de markt. Nvidia steeg bijvoorbeeld met 192%, terwijl Amazon, Microsoft en Alphabet ook sterke prestaties leverden. Veel beleggers maken de fout te denken dat deze bedrijven ook in 2025 opnieuw de beste resultaten zullen laten zien. Dit idee, ook wel de ‘hot hand fallacy’ genoemd, negeert het feit dat markten vaak terugkeren naar het gemiddelde en dat huidige winnaars in de toekomst risico’s kunnen lopen.
Feit blijft wel dat AI zeker een sterke groeimarkt blijft, en de groeivooruitzichten er nog steeds zeer goed uitzien, echter is dit voor de komende jaren bij veel aandelen simpelweg al grotendeels ingeprijsd. De stijging van vorig jaar is dan ook een stijging met de toekomstige resultaten in het achterhoofd.. Het is de kunst om je waarderingen van de huidige winnaars en ook verliezers zo in de gaten te houden dat je optijd doorhebt als een daling een koopkans is, en een aandeel koopwaardig is. Dit gebeurd maar zelden, waarbij we terugkomen op het stukje geduld bij beleggen.
Bragazza benadrukt dat zelfs technologieën met grote potentiële impact, zoals AI, geen garantie bieden dat de huidige leiders in die sector ook de langetermijnwinnaars zullen zijn. Het najagen van deze winnaars kan je portefeuille onnodig kwetsbaar maken voor schommelingen in marktsentiment.
Eén van de grootste misvattingen is dat actief handelen leidt tot betere resultaten. In werkelijkheid is beleggen een proces van wachten, analyseren en gedisciplineerd blijven, zoals je eerder al zag in het geval van de S&P 500. Historische data laten zien dat geduldige beleggers die vasthouden aan een goed doordachte strategie vaak beter presteren dan actieve handelaren. Te veel handelen leidt niet alleen tot hogere kosten, zoals transactiekosten en belastingen, maar verhoogt ook het risico op impulsieve beslissingen.
Succesvol beleggen begint met een portefeuille die bestand is tegen marktvolatiliteit. Dit betekent diversificatie over sectoren, regio’s en activaklassen. Beleg in fundamenteel sterke bedrijven met een bewezen staat van dienst en een competitief voordeel, het liefst met monopolies in hun eigen markten. Voor wie liever minder risico neemt, kunnen breed gespreide ETFs, zoals de Vanguard S&P 500 ETF, een goede keuze zijn.
Daarnaast is het belangrijk om je langetermijndoelen duidelijk voor ogen te houden en niet te bezwijken voor de verleiding om constant je strategie te wijzigen. Een weloverwogen plan, gecombineerd met discipline, maakt het verschil tussen succes en falen.
De grootste fout die je als belegger kunt maken, is handelen vanuit emotie of het gevoel dat je constant actief moet zijn in de markt. Beleggen draait voor meer dan 99% om geduldig wachten en nadenken, en slechts voor minder dan 1% om actie. Door emoties te beheersen, een breed gespreide portefeuille op te bouwen, en een langetermijnstrategie te volgen, vergroot je de kans op consistent rendement. 2025 kan een mooi jaar zijn om, als je het niet al deed, te beleggen met focus en vooral meer geduld.
Comments