top of page

De gigantische opmars van Apple, kunnen we meer verwachten in 2024?

In het kort:

  • Recordhoogte voor Apple's marktwaarde: Apple sloot op woensdag op een recordhoogte, waardoor de marktwaarde de grens van $3,1 biljoen bereikte, bijna gelijk aan de gecombineerde marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in Parijs.

  • Resultaten derde kwartaal: Ondanks omzetdalingen in het vierde opeenvolgende kwartaal van fiscaal jaar 2023, rapporteerde Apple een netto-inkomen van $22,96 miljard, aangedreven door sterke iPhone-verkopen en een recordomzet van $22,3 miljard in de dienstensector.

  • Uitdagende vooruitzichten en innovatieve investeringen: De vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn conservatief, vooral met een daling van 34% in de Mac-omzet. Wall Street is echter positief voor 2024.


Recordhoogte voor Apple

Op woensdag sloot Apple op een recordhoogte, waarmee de marktwaarde de grens van $3,1 biljoen bereikte. Opmerkelijk genoeg nadert dit cijfer de gecombineerde marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in Parijs, die rond de $3,2 biljoen ligt volgens een index samengesteld door Bloomberg. Hierdoor is Apple groter dan de beurs van alle landen behalve de zes grootste ter wereld.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:


Het is niet de eerste keer dat het in Cupertino, Californië gevestigde bedrijf Parijs overtreft in waarde. Tijdens de tweede helft van het vorige jaar wisselden de twee regelmatig van positie, met als achtergrond een selloff waarbij centrale banken de rente verhoogden om inflatie tegen te gaan.


Ondanks de records op de Franse beurs, gedreven door luxemerken zoals Louis Vuitton en Hermes International, heeft Apple zich als een raket gelanceerd, met een stijging van meer dan 50% in 2023 en een toevoeging van ongeveer $1 biljoen aan de marktwaarde. Deze indrukwekkende prestatie komt als een ommekeer, vooral gezien de druk op het aandeel in oktober als gevolg van zorgen over omzetgroei en verkopen in China.


Resultaten derde kwartaal

Voor het vierde opeenvolgende kwartaal van het fiscale jaar 2023 heeft Apple melding gemaakt van omzetdalingen, waardoor de totale jaaromzet van de laatste vier kwartalen voor het eerst sinds 2019 is gedaald. In het vierde fiscale kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een kwartaalomzet van $89,5 miljard, wat neerkomt op een lichte daling van 0,7%. Desondanks boekte Apple een netto-inkomen van $22,96 miljard, een indrukwekkende stijging van bijna 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de veerkracht van Apple is de aanhoudende sterke verkoop van iPhones, goed voor $43,8 miljard in het kwartaal. Ondanks leveringsproblemen met de iPhone 15 Pro- en iPhone 15 Pro Max-modellen, die meer dan een maand geleden zijn uitgebracht, blijft de vraag hoog. Apple is optimistisch over het oplossen van de tekorten tegen het einde van het volgende kwartaal.


De dienstensector van Apple blijft een glanzende ster aan het firmament, met een recordomzet van $22,3 miljard, een stijging van 16,3% in het septemberkwartaal. Dit overtrof de verwachtingen van analisten, aangedreven door de groei in abonnementen voor diensten zoals Apple TV+, Apple Music en Apple Arcade. Apple meldde trots dat het meer dan 1 miljard betaalde abonnementen heeft bereikt voor al zijn apps en diensten.


Mindere resultaten maar ook groei

Niet alle segmenten bloeiden echter in dit kwartaal. De Mac-omzet daalde met 34%, wat wordt toegeschreven aan uitdagende marktomstandigheden. Apple's CEO, Tim Cook, blijft echter hoopvol en verwacht een 'aanzienlijke' verbetering met de introductie van de M3 Macs. De voorspelling van Apple dat er in 2023 geen nieuwe iPads zullen worden geïntroduceerd, wijst op een mogelijke verdere daling in de inkomsten uit dit segment.


Opmerkelijk is de toename van Apple's investeringen in onderzoek en ontwikkeling, met een totale uitgave van $30 miljard in 2023, gericht op gebieden als Vision Pro, AI, machine learning en chips. Deze investeringen getuigen van Apple's voortdurende inzet voor innovatie en aanpassing aan markttrends, zoals de groeiende populariteit van tools zoals ChatGPT.


Hoewel de resultaten van Apple de verwachtingen van Wall Street overtroffen, worden beleggers voorzichtig door de conservatieve vooruitzichten voor het komende kwartaal. De daling in Mac- en iPad-verkopen blijft een uitdaging, maar Apple blijft vertrouwen opbouwen met sterke prestaties in de dienstensector en de voortdurende aantrekkingskracht van de iPhone. De komende kwartalen zullen onthullen of Apple in staat is zijn groei voort te zetten te midden van een evoluerend technologisch landschap.


In de wereld van technologiereuzen heeft Apple Inc., onder leiding van visionairs als Steve Jobs, Steve Wozniak en nu Tim Cook, zichzelf gevestigd als het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Met een marktwaarde van meer dan $3 biljoen lijkt het alsof Apple niet alleen markten domineert, maar zelfs de grootste beurs van Europa, Frankrijk, dreigt te overtreffen.


Nieuwe EU-wet, een inkomsten strop voor Apple?

De Europese Unie staat op het punt om actie te ondernemen tegen Apple en beoogt om bepaalde controversiële praktijken binnen de App Store te verbieden. Na jaren van onderzoek, waarin Apple wordt beschuldigd van machtsmisbruik met betrekking tot zijn iOS-appwinkel, zou de iPhone-maker een aanzienlijke boete en beperkingen opgelegd kunnen krijgen. De klachten, met name afkomstig van concurrenten zoals Spotify, richten zich op vermeende belemmeringen zoals verplichte commissies op in-app aankopen en het beperken van het gebruik van alternatieve betaalmethoden door appmakers.


Eurocommissaris Margrethe Vestager, eerder bekend van boetes aan Google, speelt een sleutelrol in dit proces en heeft de bevoegdheid om dergelijke sancties op te leggen. De aankomende Digital Markets Act, die in maart 2024 van kracht wordt, zal ook strengere regels opleggen aan grote techbedrijven, gericht op het bevorderen van concurrentie en het voorkomen van oneerlijke voordelen voor hun eigen diensten ten opzichte van rivalen. Bovendien zal Apple in de EU volgend jaar sideloading moeten toestaan, wat betekent dat apps van buiten de App Store geïnstalleerd kunnen worden op iPhones en iPads. Deze veranderingen markeren een belangrijke stap in het creëren van een evenwichtiger speelveld binnen de digitale markt van de EU.


Conclusie

De recente hausse voor Apple is niet alleen opvallend, maar ook een indicatie van het herwonnen vertrouwen van beleggers. Wall Street voorspelt dat de omzet van het bedrijf in 2024 opnieuw zal versnellen, aangedreven door hernieuwde vraag naar smartphones, laptops en computers. Analisten zijn optimistisch over het vooruitzicht van Apple, wat de neerwaartse druk van afgelopen jaar lijkt te compenseren.


Terwijl de marktwaarde van Apple bijna de gehele Franse beurs nadert, werpt dit de vraag op of het bedrijf zijn indrukwekkende opmars kan voortzetten. Met een geschiedenis van constante innovatie en een solide financiële positie lijkt Apple vastberaden om zijn positie als wereldleider te handhaven, zelfs te midden van toenemende concurrentie en veranderende marktomstandigheden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page