top of page

De financieringskloof voor groene energie

In het kort:

  • De overgang naar groene energie moet ongeveer drie keer sneller plaatsvinden dan eerdere brandstoftransities om de planeet leefbaar te houden.

  • Er is een investeringskloof van $18 biljoen om de overgang naar groene energie te financieren tegen 2030.

  • De economie van onze energievoorziening zal fundamenteel veranderen.


Overgang naar groene energie moet drie keer sneller gaan


Een recente publicatie van het Boston Consulting Group (BCG) Center for Energy Impact benadrukt dat de overgang naar groene energie aanzienlijk sneller moet verlopen dan vorige brandstoftransities om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C boven pre-industriële niveaus. Volgens industriestandaardmodellen moet het aandeel van hernieuwbare en andere koolstofarme oplossingen in de energievoorziening stijgen van 12% in 2021 naar 50%-70% tegen 2050. Dit betekent dat deze overgang ongeveer drie keer sneller moet plaatsvinden dan eerdere overgangen naar bijvoorbeeld steenkool en koolwaterstoffen.



De financieringsuitdaging: een kloof van $18 biljoen


Het rapport benadrukt ook de financiële uitdagingen van deze energieovergang. Tegen 2030 is er een investering van $37 biljoen nodig om de overgang naar groene energie te financieren. Momenteel is slechts $19 biljoen hiervan wereldwijd toegezegd, wat een financieringskloof van $18 biljoen achterlaat. Deze financiering is cruciaal, aangezien de elektriciteitsconsumptie wereldwijd naar verwachting tegen 2050 zal verdubbelen, terwijl meer dan 775 miljoen mensen nog steeds geen toegang hebben tot elektriciteit.


De weg naar groene energie


Om deze overgang te realiseren, identificeert het rapport vijf technologische hefbomen: het verhogen van energie-efficiëntie, elektrificatie van eindgebruik, het decarboniseren van de energievoorziening, het gebruik van koolstofarmere brandstoffen in moeilijk te verduurzamen toepassingen en het implementeren van koolstofafvangtechnologie.


Volgens Maurice Berns, een managing director en senior partner bij BCG en medeauteur van het rapport, zijn de benodigde instrumenten reeds beschikbaar. Wat ontbreekt zijn dringend beleid, bewezen zakelijke modellen en capaciteit om de grootste wereldwijde transformatie in de economische geschiedenis te bewerkstelligen.



Zowel een noodzaak als een kans


De groene energieovergang is niet alleen een noodzaak om de planeet leefbaar te houden voor huidige en toekomstige generaties, maar biedt ook enorme kansen. Naast de uitdagingen die de overgang met zich meebrengt, kunnen groene energieoplossingen de duurzaamheid, betaalbaarheid en veiligheid van energie verbeteren. De energiemarkt zal op wereldwijde schaal intensief veranderen, waarin we zien dat grote bedrijven en landen hard bezig zijn hun aandeel in deze innovatie te vergoten.



De groene energieovergang is een wereldwijde uitdaging die snelle en gecoördineerde actie vereist.

Het rapport onderstreept dat beleidsmaatregelen, investeringen en technologische innovaties essentieel zijn om deze cruciale overgang te realiseren en een duurzamere toekomst te creëren.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page