De CEO van ASML waarschuwt beleggers: Dit moet je weten
In het kort:
ASML staat onder druk door geopolitieke spanningen tussen de VS en China, met mogelijke verdere beperkingen op de export van chipmachines naar China.
China is een belangrijke markt voor ASML, maar de verkopen aan China zullen waarschijnlijk dalen tot 20% van de totale omzet door verhoogde exportrestricties en verminderde vraag.
ASML's CEO uit zorgen over de invloed van geopolitieke spanningen op de Europese tech-sector en het beperken van arbeidsmigratie, wat de concurrentiepositie van het bedrijf kan schaden.
De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China laten zich steeds duidelijker voelen op het internationale toneel. Voor bedrijven zoals ASML betekent dit extra uitdagingen. ASML vormt een onmisbare schakel in de chipindustrie. Hun geavanceerde lithografiemachines worden gebruikt om uiterst kleine en complexe patronen op halfgeleiders aan te brengen, een essentieel proces voor de productie van moderne chips. Giganten als Samsung en TSMC vertrouwen op deze technologie om de meest geavanceerde chips ter wereld te produceren. Terwijl ASML floreert, krijgt het bedrijf nu wel te maken met geopolitieke druk die hun relatie met China steeds verder onder druk zet.
Christophe Fouquet, de CEO van ASML, gaf recentelijk aan dat de druk vanuit de Verenigde Staten om de export van geavanceerde chipmachines naar China verder te beperken, alleen maar zal toenemen. Dit is onderdeel van een bredere strategie van de Amerikaanse regering om te voorkomen dat China geavanceerde technologieën kan gebruiken voor militaire doeleinden. Washington heeft al enige tijd bezorgdheid geuit over de mogelijke militaire toepassingen van chips die met behulp van ASML’s technologie worden geproduceerd, en heeft daarom landen zoals Nederland onder druk gezet om exportrestricties op te leggen.
Vooral de extreem ultraviolet (EUV) lithografiemachines van ASML, die behoren tot de meest geavanceerde chip-technologieën ter wereld, zijn hierbij een belangrijk doelwit. Deze machines spelen een cruciale rol bij de productie van de nieuwste generatie chips die essentieel zijn voor onder andere kunstmatige intelligentie, communicatieapparatuur en militaire toepassingen. De EUV-machines zijn zo geavanceerd dat slechts een handjevol bedrijven wereldwijd deze technologie in handen heeft, waarbij ASML de onbetwiste marktleider is.
Hoewel de Verenigde Staten aandringen op verdere beperkingen, is China wel gewoon van groot belang voor ASML. In de afgelopen vijf kwartalen was China zelfs de grootste markt voor het Nederlandse bedrijf. In het derde kwartaal van 2024 was bijna de helft van ASML's omzet – zo'n 2,8 miljard euro – afkomstig van Chinese klanten. Deze cijfers waren vooral te danken aan een inhaalslag van bestellingen die waren geplaatst tijdens de coronapandemie.
Desondanks verwacht ASML dat de verkopen aan China in de toekomst zullen dalen tot ongeveer 20% van de totale omzet, een niveau dat het bedrijf als meer normaal beschouwt. Deze daling zou zowel het gevolg kunnen zijn van de verhoogde exportrestricties, als van een verminderde vraag naar geavanceerde technologie vanuit China zelf. Door de geopolitieke spanningen kan China minder toegang krijgen tot de nieuwste chiptechnologieën, wat de vraag naar oudere en minder geavanceerde machines zou kunnen verminderen.
Een belangrijk punt dat Fouquet naar voren bracht tijdens een interview op de Bloomberg Tech Summit, is dat niet alle technologieën die ASML aan China levert even gevoelig zijn. De meeste van de machines die ASML momenteel aan China verkoopt, zijn oudere generaties machines die worden gebruikt voor het produceren van chips die worden toegepast in alledaagse elektronica. Deze technologieën vormen volgens Fouquet minder een bedreiging voor de nationale veiligheid, aangezien ze minder geavanceerd zijn dan de nieuwste EUV-machines die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI) en militaire toepassingen.
Maar ASML bevindt zich dus wel in een lastige positie, gevangen tussen de geopolitieke spanningen van de grootmachten. Nederland speelt als thuisbasis van ASML een cruciale rol in deze machtsstrijd. De Nederlandse overheid heeft tot nu toe vrijwel geen weerstand geboden aan de druk van de Verenigde Staten, en het is duidelijk dat de Amerikaanse invloed dus groot is. De restricties die tot nu toe zijn opgelegd, hebben al geleid tot een rem op de verkoop van de meest geavanceerde EUV-machines aan China (boekingen daalden met 50% dit kwartaal), maar verdere beperkingen lijken onvermijdelijk.
De geopolitieke spanningen rond ASML brengen ook bredere vragen met zich mee over de rol van Nederland en Europa in de tech-sector. Fouquet stelde dat het beperken van de export van hoogwaardige technologieën mogelijk negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Europese industrieën. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde chip-industrie, en het land zou er volgens Fouquet goed aan doen om zijn eigen belangen te verdedigen, los van de druk van de VS.
Daarnaast uitte Fouquet zijn zorgen over de plannen van het nieuwe Nederlandse kabinet om de arbeidsmigratie te beperken. ASML, dat meer dan honderd nationaliteiten in dienst heeft, heeft talent uit de hele wereld nodig om concurrerend te blijven in de snel veranderende hightechsector. Het beperken van arbeidsmigratie zou volgens Fouquet de concurrentiepositie van ASML en andere technologiebedrijven in Europa kunnen ondermijnen. De vraag blijft daarom hoe ASML zich kan blijven ontwikkelen terwijl het tegelijkertijd navigeert door complexe internationale relaties en beperkingen.
Comments