top of page

De beurs kan een flinke correctie verwachten van 30% volgens deze analisten

In het kort:

  • Wall Street-analist Sam Stovall waarschuwt voor een mogelijke correctie van 5% tot 12% in de aandelenmarkt na een sterke start van het jaar. JP Morgan verwacht zelfs een daling van 30%.

  • De S&P 500 heeft in het eerste kwartaal meer dan 15% gewonnen, maar historische gegevens tonen aan dat een correctie vaak volgt na zulke sterke prestaties.

  • Ondanks de verwachte correctie blijft de prognose voor het volledige jaar positief, met een mogelijke stijging van meer dan 20%.


De sterke start van 2024 en de verwachte correctie

Na een indrukwekkende start van 2024 hebben wereldwijde aandelenmarkten recordhoogtes bereikt. Vooral de technologieaandelen, zoals die van Nvidia, hebben bijgedragen aan de stijging van de S&P 500 en Nasdaq. Nvidia is zelfs uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Dit nieuws is gunstig voor beleggers, met name voor Amerikanen wiens pensioenfondsen sterk afhankelijk zijn van Amerikaanse indices.


Echter, volgens Sam Stovall, chief investment strategist bij CFRA Research, is deze stijging niet duurzaam zonder een tussentijdse correctie. Stovall voorspelt een terugval van de aandelenmarkt met minstens 5%, en mogelijk zelfs tot 12%. Deze verwachte daling ziet hij als

een 'reset' of 'verwerking' na de grote winsten eerder dit jaar.



Historische gegevens en vooruitzichten

Historische data ondersteunen Stovall's zorgen. De S&P 500 steeg met meer dan 10% in het eerste kwartaal, wat het elfde beste eerste kwartaalresultaat is sinds de Tweede Wereldoorlog. Van de top 15 van deze beste kwartalen volgden 14 keer een daling van ten minste 5%, waarbij sommige correcties zelfs meer dan 12% bedroegen.

Een daling van 5% zou de S&P 500 terugbrengen van 5.487 punten (de slotstand op dinsdag) naar ongeveer 5.212 punten, het niveau van begin maart. Een daling van 12% zou de index doen zakken naar 4.828 punten, het niveau van januari.


Factoren die een correctie kunnen triggeren

Stovall wijst op meerdere factoren die een correctie kunnen veroorzaken. Onvoorziene gebeurtenissen zoals oorlogen of bankfaillissementen kunnen de markt verstoren. Ook kan een te snelle stijging van de markt, waardoor deze oververhit raakt, leiden tot een correctie. Daarnaast kunnen economische vertragingen die recessievrees aanwakkeren, eveneens bijdragen aan een daling.


Interessant genoeg blijven de meeste anilsten optimistisch over de lange termijn. Na sterke eerste kwartalen eindigt de S&P 500 gemiddeld met meer dan 20% winst voor het jaar. Dit betekent dat, ondanks de mogelijke tussentijdse dalingen, de markt op de lange termijn nog steeds significante groei kan laten zien. De meeste economieen staan er ondanks hun uitdagingen er nog altijd erg sterk voor.


Prijstargets voor de S&P 500 volgens analisten


Invloed op pensioenen en brede economie

Een correctie zou niet alleen aandelenmarkten treffen, maar ook de pensioenfondsen, die deels in de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq zijn geïnvesteerd. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, heeft ook gewaarschuwd voor een mogelijke 'hard landing' van de Amerikaanse economie. Hij noemt stagflatie - een situatie waarin de inflatie hoog blijft terwijl de werkloosheid toeneemt en de groei stagneert - als een van de ergste scenario's, wat de aandelenmarkten verder zou kunnen doen dalen.


De komende maanden zullen cruciaal zijn voor beleggers die hun strategieën moeten heroverwegen in het licht van deze waarschijnlijke marktcorrecties en de bredere economische onzekerheden.


JP Morgan verwacht zelfs een daling van 20% tot 30%

De strategen van JPMorgan waarschuwen dat de opwaartse potentie voor wereldwijde aandelenmarkten nu grotendeels is uitgeput. In een recente nota schreven ze: "We blijven bij ons standpunt dat de opwaartse potentie vanaf hier beperkt lijkt en dat aandelen 20-30% zullen dalen vanaf de piek van 2024."


Ondanks deze sombere prognose blijven de strategen positief over small caps, oftewel kleine bedrijven. Zij suggereren dat deze een aantrekkelijkere investeringsmogelijkheid bieden vergeleken met grotere bedrijven in ontwikkelde markten buiten Japan. "Ze kunnen nog eens 200-300 basispunten onderpresteren, maar ze kunnen 34-59% aan alpha leveren over de komende 2-3 jaar," voegden de analisten toe.


Marktdiscrepanties en risico's

De strategen wijzen op verschillende zorgwekkende discrepanties in de markt die wijzen op potentiële volatiliteit en risico. Een van de belangrijkste signalen is de omgekeerde rentecurve, die meestal een economische recessie voorspelt, terwijl de winstverwachtingen een versnelling in de groei voorzien.


Daarnaast is er een recordverschil tussen de prestaties van kleine en grote bedrijven, wat wijst op een risicomijdende omgeving, zelfs terwijl grote bedrijven nieuwe hoogten bereiken. Analisten benadrukken ook het ontbreken van een risicopremie in Amerikaanse aandelen, waarbij de winstopbrengsten onder de rentetarieven van de Federal Reserve liggen.

Een ander waarschuwingssignaal zijn de historisch lage spreads op rendementen, vooral gezien de aanzienlijke renteverhogingen door centrale banken - de meest agressieve in meer dan vijftig jaar - terwijl de balansen van bedrijven aanzienlijk zwakker zijn dan voor de financiële crisis van 2008.


"In onze 25-jarige carrière hebben we eerder irrationeel gedrag op de aandelenmarkten gezien en dit waren altijd momenten om voorzichtig te handelen, aangezien 2 + 2 ALTIJD 4 blijkt te zijn," concludeerden de strategen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page