top of page
Rens Boukema

De 2 beste defensie aandelen die blijven groeien door oorlogen

In het kort:

  • Europese wapenfabrikanten klaar voor groeispurt: Europese landen verhogen hun defensie-uitgaven drastisch, mede door de oplopende spanningen wereldwijd, zoals de oorlog in Oekraïne en de escalatie tussen Israël en Hezbollah.

  • Mario Draghi waarschuwt voor overmatige afhankelijkheid van de VS: Zijn rapport pleit voor meer investeringen in eigen defensiecapaciteiten en onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Europa.

  • Kansen voor beleggers: Bedrijven zoals Rheinmetall en Thales boeken recordorders en bevinden zich in een uitstekende positie om te profiteren van de herbewapening in Europa.


Jarenlang heeft de VS de toon gezet op het gebied van militaire uitgaven, met Amerikaanse bedrijven zoals Lockheed Martin en RTX (voorheen Raytheon) die een groot deel van de wereldwijde wapenmarkt in handen hadden. Maar Europa begint nu terrein te winnen als een belangrijk investeringsgebied in de defensiesector, gedreven door geopolitieke onzekerheden. Naast de langdurige oorlog in Oekraïne is er nu ook een nieuwe escalatie in het Midden-Oosten, met name in Israël, waar het conflict met Hamas en Hezbollah tot een nieuwe oorlog heeft geleid. Zelf investeer ik overigens niet in deze sector, maar er valt niet omheen te gaan dat er momenteel ontzettend veel gebeurd in deze markt waar we het eens over moeten hebben.


Defensie R&D uitgaven (Amerika VS Europa):

Bron: U.S. Global Investors

Een recent rapport van Mario Draghi, voormalig premier van Italië en voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), benadrukt dat Europa niet achter kan blijven en fors moet investeren in zijn defensie. Dit biedt investeerders een kans om te profiteren van de herbewapeningsgolf in Europa, vooral nu de regio geconfronteerd wordt met meerdere geopolitieke dreigingen aan haar grenzen en daarbuiten.


Draghi's belangrijkste punt is dat Europa zijn eigen defensiecapaciteit moet versterken en meer moet investeren in onderzoek en ontwikkeling. Momenteel investeert Europa slechts €10,7 miljard ($11,8 miljard Dollar) in defensie-R&D, wat neerkomt op 4,5% van het totale defensiebudget. Ter vergelijking: de Verenigde Staten besteedden in 2022 $140 miljard aan defensie-R&D, wat 16% van hun totale defensie-uitgaven vertegenwoordigt. Deze ongelijkheid maakt Europa kwetsbaar in een tijd van groeiende geopolitieke risico’s.


De top defensie aandelen in Europa sinds de oorlog in Oekraïne:

Bron: U.S. Global Investors

Het rapport van Draghi wijst op een alarmerende realiteit: hoewel Europa na de VS de grootste militaire uitgaven ter wereld heeft, is het nog steeds sterk afhankelijk van Amerikaanse technologie en uitrusting. In de 12 maanden tot juni 2023 werd 78% van de €75 miljard die Europese landen aan defensie uitgaven, naar het buitenland gestuurd, waarvan 63% naar de Verenigde Staten ging.


De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft Europese regeringen gedwongen snel te herbewapenen. Rusland heeft recent aangekondigd dat het zijn leger met 180.000 troepen zal uitbreiden tot 1,5 miljoen actieve soldaten, wat de druk op Europa verder vergroot om zijn eigen defensiecapaciteiten op te schalen.


De escalatie van geweld in Israël voegt nog een extra dimensie toe aan de wereldwijde spanningen. De oorlog tussen Israël en Hezbollah heeft in oktober 2024 een nieuw hoogtepunt bereikt, waarbij Israël massaal militaire middelen inzet om volgens hen de veiligheid van het land te waarborgen. Europa, dat strategische belangen heeft in het Midden-Oosten, voelt ook de gevolgen van deze oorlog en kan niet langer volstaan met passieve betrokkenheid bij conflicten aan haar grenzen.


Deze nieuwe escalatie in de al lang durende spanningen tussen Israël en Hezbollah heeft directe gevolgen voor de Europese wapenindustrie. Duitsland heeft bijvoorbeeld deze week aangekondigd dat het tijdelijk de wapenexport naar Israël opschort vanwege "juridische uitdagingen", zoals gerapporteerd door Reuters. Dit geeft aan hoe verstrengeld geopolitieke gebeurtenissen wereldwijd kunnen zijn met de defensie-industrie en de complexiteit van internationale wapenleveringen.


Hoewel de vraag naar militair materieel toeneemt, blijft de Europese wapenindustrie nog steeds onderbenut. Maar Draghi’s oproep tot meer investeringen zou de katalysator kunnen zijn die deze bedrijven naar een nieuw niveau tilt.


Het Duitse Rheinmetall heeft in de eerste helft van 2024 een stijging van 30% in wapenexporten gerapporteerd en bevindt zich nu in de sterkste groeifase ooit. Rheinmetall profiteert van een golf van nieuwe orders uit Europa en Oekraïne, die zijn militaire capaciteiten willen versterken te midden van voortdurende dreigingen uit Rusland. CEO Armin Papperger gaf aan dat de vraag ongekend hoog is en dat het bedrijf verwacht dat de omzet de komende jaren met €2 miljard per jaar zal groeien.


De omzet(groei) van Rheinmetall (2010-2024):

Bron: Simply Wallstreet

Rheinmetall’s lange-termijnvisie heeft zijn vruchten afgeworpen. Al in 2014, na de annexatie van de Krim door Rusland, besloot het bedrijf om zwaar te investeren in defensietechnologie. Deze strategie betaalt zich nu dubbel en dwars terug, omdat Europese landen steeds meer hun defensiebudgetten verhogen om in hun eigen veiligheid te voorzien.


Het Franse Thales, een van de grootste defensiebedrijven van Europa, beleeft ook een ongekende groei. De EBIT-marge van het bedrijf bereikte in de eerste helft van 2024 een recordhoogte van 11,5%, ondersteund door een aantal strategische contracten met een waarde van meer dan €500 miljoen elk. Thales heeft zijn winstgevendheid vergroot door slim in te spelen op de groeiende vraag naar geavanceerde defensietechnologie, niet alleen in Europa maar wereldwijd.


De omzet(groei) van Thales:

Bron: Simply Wallstreet

Het diverse portfolio van Thales, dat zowel lucht- en ruimtevaarttechnologie als cyberveiligheid omvat, maakt het tot een stabiele en aantrekkelijke keuze voor investeerders die op zoek zijn naar zowel groei als stabiliteit in de volatiele wereld van defensie.


Een ander belangrijk teken van groei in de Europese defensiesector is de toename van private equity en venture capital-investeringen. Alleen al in de eerste negen maanden van 2024 is er $2,6 miljard aan kapitaal in de sector geïnvesteerd, verdeeld over 25 financieringsrondes. Dit overtreft de totale investering in 2023 en staat in schril contrast met andere sectoren, zoals technologie, waar het risicokapitaal juist afneemt.



Deze toegenomen belangstelling van investeerders laat zien dat defensie wereldwijd een prioriteit is geworden, zowel voor overheden als voor de financiële markten. De oorlogen in Oekraïne en Israël onderstrepen de noodzaak voor verdere investeringen in militaire capaciteit, en Europese wapenfabrikanten staan in de rij om hiervan te profiteren.


De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 zal ook invloed hebben op de geopolitieke dynamiek en de vraag naar defensie-uitrusting. Analisten van Alpine Macro wijzen erop dat een overwinning van Donald Trump de spanningen zou kunnen verminderen. Trump zou waarschijnlijk aandringen op onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, wat zou kunnen leiden tot een de-escalatie van het conflict. Dit zou de defensiemarkt in Europa kunnen stabiliseren, maar ook de vraag naar wapenexporten kunnen verlagen.


Een presidentschap van Kamala Harris zou volgens analisten echter kunnen leiden tot meer onzekerheid. Haar vermeende gebrek aan ervaring op het wereldtoneel zou landen zoals Rusland en China kunnen aanmoedigen om agressievere stappen te ondernemen, wat de druk op Europa om zichzelf te bewapenen verder zou kunnen vergroten.


Ondanks de onzekerheden in de geopolitiek is één ding duidelijk: Europese landen zullen blijven investeren in hun eigen defensiecapaciteiten. Het rapport van Draghi dient als een wake-up call voor beleidsmakers in heel Europa. De tijd van afhankelijkheid van de VS is voorbij, en Europa moet zijn eigen toekomst in handen nemen.


Bedrijven zoals Rheinmetall en Thales staan klaar om te profiteren van deze veranderingen. De vraag naar hun producten groeit exponentieel, en met stijgende defensiebudgetten lijkt het er niet op dat deze trend snel zal afnemen. Zowel de oorlog in Oekraïne als de spanningen in het Oosten tonen aan dat militaire paraatheid van essentieel belang is voor de toekomst van Europa.



Voor beleggers biedt de huidige situatie in Europa een kans om te investeren in de defensiesector. Bedrijven zoals Rheinmetall en Thales, die voorop lopen in technologische innovatie en die recordwinsten rapporteren, staan op de rand van verdere expansie. De groeiende defensiebudgetten, versterkt door de geopolitieke dreigingen zoals de oorlogen in Oekraïne en Israël, maken dit het ideale moment om te overwegen Europese defensieaandelen aan je portefeuille toe te voegen. Met de herbewapeningsgolf die de komende jaren naar verwachting doorzet, biedt deze sector kansen voor zowel groei als stabiele rendementen.

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page