Cryptomarkt ontploft onverwachts: Dit moet je weten
In het kort:
Bitcoin heeft de $66.000-grens aangetikt, wat speculatie en angst om de boot te missen (FOMO) in de bredere cryptomarkt aanwakkert.
De dalende rente en de huidige markttrends bieden een kansrijke periode om te investeren in crypto, met name in opkomende tokens.
De MENA-regio verwerkte $338,7 miljard aan transacties, waarbij landen zoals Turkije en de VAE voorop lopen in zowel traditionele als DeFi-gebaseerde crypto-activiteiten.
De recente renteverlaging van 0,5% door de Federal Reserve heeft de cryptomarkt nieuw leven ingeblazen. Dit was pas de derde keer in de geschiedenis dat de rente met zo'n groot percentage werd verlaagd. Sinds deze verlaging is de markt stevig aan het herstellen en presteren de cryptomarkten sterker dan verwacht.
Dit heeft de speculatie aangewakkerd dat we mogelijk aan de vooravond staan van een nieuwe bull run. Dit komt behoorlijk onverwachts, aangezien de gemiddelde stijging van Bitcoin negatief is in september, tot nu toe zien we echter de beste september sinds 2013 voor Bitcoin, en gaan we momenteel de historisch gezien sterkste maand voor Bitcoin in gaan:
Bron: Coinglass
Historisch gezien is september dus een zwakke maand voor cryptovaluta, maar de positieve prestaties wijzen erop dat we wellicht langdurige bullish marktomstandigheden tegemoet gaan. Dit kan vooral belangrijk zijn nu we het vierde kwartaal ingaan, dat vaak de sterkste periode is voor de cryptomarkt.
Bitcoin tikte deze morgen de $66.000-grens aan, wat een sterke impact op de bredere cryptomarkt heeft. De stijging van Bitcoin heeft geleid tot een toename van de zogenaamde FOMO (Fear of Missing Out), wat betekent dat investeerders bang zijn om winstkansen mis te lopen. Dit heeft geleid tot een verschuiving in kapitaalstromen, waarbij meer beleggers hun focus verleggen naar kleinere tokens (altcoins) die potentieel hogere rendementen bieden.
Een duidelijke indicator van deze trend is de daling van Bitcoin’s marktdominantie. Sinds 20 september is de dominantie van Bitcoin met 1,57% afgenomen, wat suggereert dat beleggers kapitaal verschuiven naar altcoins in de hoop hogere winsten te behalen. Dit is een vaak voorkomend fenomeen tijdens bredere marktstijgingen, wanneer investeerders op zoek gaan naar alternatieven die mogelijk sneller stijgen nu er weer een lading geld de markt in stroomt. Dit zien we duidelijk terug in eerdere marktstijgingen binnen de cryptomarkt, waarbij de Bitcoin dominantie eigenlijk altijd daalt, waarbij altcoins logischerwijs meer instroom van kapitaal zien. Momenteel zien we dat voornamelijk AI cryptomunten zoals NEAR sterk presteren, eenzelfde soort trend dus zoals nu op de aandelenmarkt waarbij AI nog steeds de bovenliggende trend/investeringscase lijkt te zijn.
De marktdominantie van Bitcoin de afgelopen 5 jaar:
Bron: TradingView
Een andere factor die bijdraagt aan de gunstige investeringsomgeving is de stijgende Crypto Fear & Greed Index, die onlangs met 11 punten is gestegen naar een score van 61, wat wijst op een marktsentiment van "hebzucht", waar we een maand geleden nog op een Fear & Greed van 37 stonden, waarbij de markt gemiddeld nog angstig leek te zijn voor een verdere marktdaling.
Bron: Mudrex
Echter, het is belangrijk om de risico’s in gedachten te houden. Eerdere pogingen om boven deze cruciale weerstandsniveaus waar we nu tegenlopen zijn vaker mislukt, wat leidt tot de vraag of deze poging anders zal zijn. Een belangrijke indicator waar ik naar kijk is de "Unspent Transaction Outputs" (UTXOs) van Bitcoin, die momenteel een winstgevendheid van 84% laat zien als de prijs boven de $63.800 blijft. Dit laat zien hoeveel mensen in het groen staan op hun Bitcoin investeringen en dus wellicht winst zullen gaan nemen als we richting de oude hoogtepunten van Bitcoin gaan.
De totale netto instroom voor Bitcoin ETF’s heeft volgens gegevens van SoSoValue op opeenvolgende dagen echter meer dan $100 miljoen bereikt. Dit markeert een periode van vijf dagen op rij waarin er sprake is van positieve netto instromen, een teken dat beleggers meer Bitcoin aan hun portefeuilles toevoegen in plaats van verkopen. Deze trend is belangrijk, omdat het suggereert dat er een verschuiving plaatsvindt van korte termijn speculatie naar langetermijninvesteringen.
Daarnaast laten gegevens van CryptoQuant zien dat de 30-daagse netto holdings van ETF’s voor het eerst in september positief zijn geworden. Dit duidt op een groeiende accumulatie van Bitcoin via deze gereguleerde investeringsproducten, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de markt en een positief sentiment onder institutionele beleggers weerspiegelt. Zolang deze instroom constant blijft is het te verwachten dat deze stijging door kan zetten, dit maakt het dan ook een belangrijke metric om er ook af en toe bij te blijven pakken.
De opkomst van de cryptomarkt in de MENA-regio is een van de meest opmerkelijke trends van het afgelopen jaar. Tussen juli 2023 en juni 2024 verwerkte de regio meer dan $338 miljard aan on-chain transacties, wat 7,5% van de wereldwijde cryptotransacties vertegenwoordigt.
Landen zoals Turkije en Marokko spelen hierin een leidende rol. Vooral Turkije, welke $137 miljard aan cryptotransacties verwerkt heeft, maar ook Marokko met $12,7 miljard. Het grootste deel van deze transacties komt van institutionele beleggers, wat aangeeft dat grote spelers in toenemende mate vertrouwen hebben in digitale activa.
In de VAE en Saoedi-Arabië is er een duidelijke trend naar gedecentraliseerde financiering (DeFi). In de VAE is de regelgeving rondom crypto goed ontwikkeld, wat de adoptie bevordert. De VAE heeft zich ook gepositioneerd als een belangrijk knooppunt voor DeFi-projecten. Tussen juli 2023 en juni 2024 groeide de waarde van DeFi-transacties met 74%, terwijl de waarde van transacties op gedecentraliseerde exchanges met 87% toenam. Dit wijst op een toenemende belangstelling voor gedecentraliseerde oplossingen en innovatieve blockchain-applicaties in de regio.
Stablecoins en altcoins winnen terrein in de MENA-regio, ook met name in landen zoals Turkije en de VAE. In Turkije, waar de inflatie hoog is en de economische instabiliteit groot, bieden stablecoins een veilige haven tegen de volatiliteit van fiatvaluta’s. De vraag naar stablecoins is daarbovenop aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde. In de VAE, waar de munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, functioneren stablecoins vooral als brug naar bredere cryptodiensten.
De recente doorbraak van Bitcoin en de bredere cryptomarkt geeft aan dat we mogelijk aan de vooravond staan van een nieuwe periode van groei in de crypto-industrie. Met institutionele beleggers die hun posities uitbreiden en de toenemende interesse in nieuwe opkomende markten zoals de MENA-regio, ziet de toekomst van digitale activa er veelbelovend uit. Het meest aannemelijke lijkt een kortere periode met forse koersstijgingen zolang ook de aandelenmarkt sterk blijft presteren, maar een correctie, mocht de macro-economische situatie toch verder verslechteren, lijkt onvermijdelijk.
Comments