top of page

Cryptohacks verdubbeld in 2024: hoe jij je ertegen kan beschermen

In het kort:

  • Hackers hebben in de eerste helft van 2024 voor $1,38 miljard aan cryptovaluta gestolen, meer dan het dubbele van dezelfde periode vorig jaar.

  • Vijf grote aanvallen waren verantwoordelijk voor 70% van de gestolen cryptovaluta.

  • De grootste aanval trof de Japanse beurs DMM Bitcoin en resulteerde in een verlies van meer dan $300 miljoen aan Bitcoin.


In de eerste zes maanden van 2024 hebben hackers voor maar liefst $1,38 miljard aan cryptovaluta buitgemaakt, volgens gegevens van blockchain bedrijf TRM Labs. Dit bedrag is meer dan het dubbele van de $657 miljoen die in dezelfde periode vorig jaar werd gestolen. Het toegenomen aantal diefstallen komt voornamelijk door een aantal grote aanvallen die 70% van de totale verliezen vertegenwoordigen.


Totaal aantal crypto hacks en exploitaties:

Bron: TRM labs


Net als in voorgaande jaren is een klein aantal grootschalige aanvallen verantwoordelijk voor het merendeel van de verliezen in crypto-land. De grootste aanval tot nu toe dit jaar betrof de Japanse cryptobeurs DMM Bitcoin, waarbij hackers erin slaagden meer dan $300 miljoen aan Bitcoin te stelen. De exacte oorzaak van deze aanval is nog steeds onbekend, maar het benadrukt de kwetsbaarheid van zelfs de grootste platforms.



De meest voorkomende manieren waarop hackers cryptovaluta stelen, zijn door ongeautoriseerde toegang te krijgen tot private keys en seed phrases. Deze cryptografische sleutels zijn essentieel voor het openen van een crypto wallet. Daarnaast hebben hackers gebruik gemaakt van technieken zoals address poisoning, waarbij een kleine hoeveelheid crypto wordt gestuurd vanuit een wallet met een adres dat lijkt op dat van het slachtoffer, om zo te misleiden en uiteindelijk grotere bedragen te stelen.


Een belangrijke factor die bijdraagt aan de toename in waarde van de gestolen crypto is de hogere gemiddelde prijs van cryptovaluta in de eerste helft van 2024. Ondanks deze hogere prijzen is het totale gestolen bedrag nog steeds lager dan de recorddiefstal van bijna $2 miljard in dezelfde periode van 2022.


Crypto bedrijven kunnen verschillende maatregelen nemen om zich te beschermen tegen deze aanvallen. Volgens TRM Labs kunnen regelmatige beveiligingsaudits en robuuste encryptie belangrijke verdedigingen vormen tegen deze hacks. Het onderwijzen van medewerkers over veiligheidsrisico’s en het implementeren van een uitgebreide incident response strategie zijn eveneens cruciaal om de schade door cyberaanvallen te minimaliseren.


Blockchain-technologie, de ruggengraat van cryptocurrency, is ontworpen met de bedoeling veilig en bestand tegen hacking te zijn. Het maakt gebruik van cryptografische technieken en consensusmechanismen om de integriteit van transacties te waarborgen. Elke transactie is gecodeerd en gekoppeld aan de vorige, waardoor een keten van blokken wordt gevormd. Dit is bedoeld om het bijna onmogelijk te maken om de gegevens te wijzigen of ermee te knoeien als ze eenmaal aan de blockchain zijn toegevoegd.


Een blockchain kan echter wel worden aangevallen als een groep meer dan 50% van de rekenkracht van het netwerk controleert, ook wel een 51%-aanval genoemd. Hierdoor kunnen ze transacties wijzigen die nog niet door de blockchain zijn bevestigd. Maar dergelijke aanvallen zijn uiterst moeilijk en kostbaar om uit te voeren, vooral op grotere netwerken. Echter is het op dit moment niet minder belangrijk je eigen crypto bezittingen goed te beveiligen, gezien criminelen veel verschillende manieren vinden om diefstal te plegen. Daarvoor heb ik hieronder een paar korte punten opgesomd die je kunnen helpen je crypto´s beter te beveiligen.



Het beveiligen van je cryptovaluta vereist inzet en zorgvuldigheid. Een van de belangrijkste regels die ik mee zou willen geven is om nooit nalatig te zijn; behandel je cryptovaluta met dezelfde, of zelfs meer, voorzichtigheid als contant geld of bijvoorbeeld aandelen. Dit klinkt als een inkoppertje maar is belangrijk om te blijven onthouden, helemaal in een markt zoals die van crypto´s waar het soms nog een wilde westen kan zijn. Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden voor elke account om te voorkomen dat hackers gemakkelijk toegang krijgen. Lange wachtwoorden zijn effectiever dan korte, complexe wachtwoorden met speciale tekens.


Daarnaast is het belangrijk om waakzaam te zijn voor phishing pogingen. Klik nooit op links in verdachte e-mails en gebruik altijd bookmarks voor vertrouwde websites om te voorkomen dat je per ongeluk naar een vervalste website wordt geleid.


De meest effectieve manier om je cryptovaluta te beschermen blijft door ze op te slaan in een hardware wallet. Deze apparaten bewaren je private keys offline, waardoor ze beschermd zijn tegen online aanvallen. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de veiligheid van je cryptovaluta aanzienlijk verbeteren en het risico op diefstal minimaliseren.


De toename van de waarde van gestolen cryptovaluta in 2024 benadrukt de voortdurende dreiging van cyberaanvallen in de cryptowereld. Het is duidelijk dat zowel beleggers als bedrijven waakzaam moeten blijven en investeren in geavanceerde beveiligingsmaatregelen om hun digitale activa te beschermen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page