top of page

CrowdStrike kwartaalcijfers: is deze concurrent nu de slimste investering?

In het kort:

  • CrowdStrike verlaagde zijn groei- en winstverwachtingen voor het volledige jaar 2024, voornamelijk vanwege een IT-storing en toenemende concurrentiedruk.

  • Ondanks sterke Q2-resultaten is het aandeel minder aantrekkelijk geworden vanwege de hoge waardering en vertraging in groei, wat een downgrade veroorzaakte.

  • Met een hogere verwachte groei en een lagere waardering biedt concurrent SentinelOne volgens analisten een betere risicobeloning dan CrowdStrike.


CrowdStrike Holdings heeft recentelijk zijn verwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025 naar beneden bijgesteld. De aanpassing komt na een aanzienlijke IT-storing op 19 juli, die invloed had op de verkoop in de laatste twee weken van het kwartaal. Ondanks de storing en de bijbehorende uitdagingen, rapporteerde CrowdStrike sterke resultaten voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2025. De aandelen van CrowdStrike daalden licht in de na beurshandel met ongeveer 2%.


De aandelenkoers van Crowdstrike sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Voor het tweede kwartaal rapporteerde CrowdStrike een omzet van $963,9 miljoen, een stijging van 32% op jaarbasis. Dit overtrof de verwachtingen van analisten, die op $959 miljoen hadden gerekend. De jaarlijkse terugkerende omzet (ARR), een belangrijke maatstaf voor SaaS-bedrijven, kwam uit op $3,86 miljard, iets boven de marktverwachting van $3,85 miljard.


CrowdStrike realiseerde een nettowinst van $47 miljoen, of 19 cent per aandeel, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van $8,47 miljoen, of 3 cent per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $1,04, wat ook de verwachtingen van 97 cent per aandeel overtrof.


Naast deze sterke omzet- en winstgroei behaalde CrowdStrike ook een record operationele cashflow van $327 miljoen, een stijging ten opzichte van $244,8 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De vrije cashflow steeg met 44% tot $272,2 miljoen, wat de financiële veerkracht van het bedrijf benadrukt.


Ondanks deze sterke resultaten heeft CrowdStrike zijn verwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025 naar beneden bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een omzet van $3,89 miljard tot $3,90 miljard, wat lager is dan de eerdere voorspelling van $3,98 miljard tot $4,01 miljard. De aangepaste winst per aandeel wordt nu geschat op $3,61 tot $3,65, in plaats van de eerder verwachte $3,93 tot $4,03.


Deze bijstelling is grotendeels te wijten aan de nasleep van de IT-storing, die leidde tot een vertraging van deals en langere verkoopcycli. Bovendien wordt verwacht dat klanten kortingen zullen eisen vanwege de opgetreden problemen, wat de marges verder onder druk kan zetten.


De Q3 en full FY 2025 guidance van Crowdstrike:

Bron: Businesswire


CrowdStrike staat nu onder toenemende druk van concurrenten, vooral SentinelOne. SentinelOne, een kleinere maar snelgroeiende speler in dezelfde sector, wordt door sommige analisten als een aantrekkelijker investering gezien. Terwijl CrowdStrike zijn groeiverwachtingen naar 28% op jaarbasis heeft verlaagd, wordt verwacht dat SentinelOne een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 31% zal realiseren. Bovendien is SentinelOne lager gewaardeerd, wat het aantrekkelijker maakt voor beleggers die op zoek zijn naar een betere risicobeloning.


Sinds de wereldwijde IT-storing in juli heeft SentinelOne een sterke toename gezien in de vraag naar zijn beveiligingsplatform. Bedrijven die hun risico willen spreiden en toekomstige verstoringen willen voorkomen, benaderen SentinelOne met interesse om hun beveiligingsoplossingen te diversifiëren. Tijdens de recente Black Hat-conferentie meldde CEO Tomer Weingarten dat veel bedrijven actief overwegen over te stappen naar SentinelOne, hoewel deze beslissingen uiteraard zorgvuldig worden afgewogen. Mocht dit positief gaan uitpakken kan dit betekenen dat Sentinel One wellicht meer groei dan verwacht neer kan gaan zetten de komende jaren.


Weingarten benadrukte namelijk dat deze trend waarschijnlijk jarenlang zal aanhouden, aangezien bedrijven de implicaties van deze historische storing blijven onderzoeken. De verhoogde interesse in SentinelOne volgt op soortgelijke rapporten van concurrent Palo Alto Networks, dat eveneens een toename in klantvragen heeft gezien sinds de storing.


In de recente publicatie van kwartaalcijfers afgelopen dinsdag heeft SentinelOne indruk gemaakt door zowel de winst als de omzetverwachtingen van analisten te overtreffen. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van $0,01, terwijl analisten een break-even resultaat hadden verwacht. Daarnaast behaalde SentinelOne een omzet van $198,9 miljoen, iets boven de voorspelde $197,31 miljoen. Ondanks deze positieve cijfers daalden de aandelen in de nabeurs handel licht met 1,49%, wat mogelijk te wijten is aan bredere daling in de technologiesector.


Als we deze resultaten vergelijken met die van CrowdStrike, valt op dat beide bedrijven sterke prestaties hebben neergezet in het afgelopen kwartaal, maar de waardering van de bedrijven aanzienlijk verschilt. CrowdStrike rapporteerde een omzetgroei van 32% op jaarbasis, wat neerkomt op $963,9 miljoen en een aanzienlijke stijging van de nettowinst naar $47 miljoen. Hoewel deze cijfers indrukwekkend zijn, blijft de waardering van CrowdStrike een punt van discussie.


CrowdStrike wordt momenteel gewaardeerd op een veel hogere multiple ten opzichte van zijn toekomstige winsten. De onderneming heeft zijn volledige jaarverwachtingen moeten bijstellen als gevolg van uitdagingen zoals de recente IT-storing, wat de vraag doet rijzen of de huidige waardering nog steeds gerechtvaardigd is. De voorwaartse prijs-winstverhouding (P/E) en prijs-omzetverhouding (P/S) van CrowdStrike zijn aanzienlijk hoger dan die van SentinelOne, terwijl SentinelOne juist consistent zijn doelen overtreft en een aantrekkelijke groeivooruitzichten laat zien.


De FWD P/E ratio van Crowdstrike:

Bron: Finbox


SentinelOne’s kwartaalcijfers onderstrepen de sterke operationele prestaties en de veerkracht van het bedrijf in een concurrerende markt. De omzetgroei van het bedrijf, hoewel op een kleinere schaal dan die van CrowdStrike, toont aan dat SentinelOne een solide positie inneemt in de cybersecurity markt. De lichte winst per aandeel, hoe klein ook, in combinatie met het overtreffen van de omzetverwachtingen, wijst op een efficiënt kostenbeheer en een solide bedrijfsstrategie.


Na de publicatie van de Q2-resultaten afgelopen dindsag hebben meerdere analisten hun prijsdoelen voor SentinelOne verhoogd. BTIG verhoogde het koersdoel van $28 naar $30 en handhaafde een koopadvies, terwijl andere analisten zoals DA Davidson en Citi ook hun prijsdoelen verhoogden naar respectievelijk $23 en $25. Deze aanpassingen weerspiegelen het groeiende vertrouwen in de potentie van SentinelOne om zijn marktaandeel verder uit te breiden.


De aandelenkoers van SenintelOne sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Wat opvallend is, is dat SentinelOne met zijn AI-gedreven platform snel terrein wint in dezelfde markt waar CrowdStrike al geruime tijd de dominante speler is. Dit suggereert wellicht dat beleggers mogelijk meer aandacht moeten besteden aan de onderliggende waarde en groeipotentieel van SentinelOne, vooral in het licht van de recente uitdagingen van CrowdStrike.


Hoewel beide bedrijven goed gepositioneerd zijn in de snelgroeiende cybersecurity markt, biedt SentinelOne mogelijk een betere risicobeloning voor beleggers. De markt lijkt nog steeds een premie te betalen voor de naam en gevestigde positie van CrowdStrike, ondanks de neerwaartse bijstelling van hun groeiverwachtingen. SentinelOne, daarentegen, lijkt een ondergewaardeerde kans te bieden met een potentieel sterk opwaarts rendement, vooral als het bedrijf zijn huidige groei momentum kan behouden.


Het optimisme onder analisten over SentinelOne's toekomst is ook zichtbaar in de langetermijnprognoses. Baron Funds, een bekende investeringsmaatschappij, verwacht dat SentinelOne zijn omzet jaarlijks met 25% kan laten groeien van 2024 tot 2028, wat zou resulteren in een meer dan tienvoudige stijging van de vrije kasstroom in dezelfde periode.


De combinatie van sterkere dan verwachte kwartaalcijfers, een solide groeipad, en een relatief lagere waardering maakt SentinelOne een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar kansen in de cybersecurity sector. Terwijl CrowdStrike worstelt met waarderingsvraagstukken, zou SentinelOne weleens de underdog kunnen zijn die klaarstaat om aanzienlijk marktaandeel te winnen in de komende jaren.


SentinelOne en CrowdStrike verschillen fundamenteel in grootte en marktaandeel, wat een direct verschil voor het risicoprofiel van een investering in deze bedrijven betekent. CrowdStrike is een gevestigde leider in de cybersecurity sector, met een aanzienlijk groter marktaandeel en jaarlijkse omzet, wat het bedrijf een stabielere en minder risicovolle investering maakt voor beleggers die op zoek zijn naar meer zekerheid. Het bedrijf heeft al een bewezen track record van sterke omzet- en winstgroei, wat vaak gepaard gaat met een hogere waardering.



Aan de andere kant is SentinelOne een kleinere, maar snelgroeiende speler in dezelfde markt. Hoewel het bedrijf indrukwekkende groeicijfers laat zien en technologisch innovatieve oplossingen biedt, is de kleinere schaal van SentinelOne inherent risicovoller. Het bedrijf opereert in een zeer competitieve markt en moet nog verder bewijzen dat het zijn huidige groei momentum op lange termijn kan volhouden. Voor beleggers betekent dit dat een investering in SentinelOne potentieel hogere rendementen kan opleveren, maar ook gepaard gaat met een hoger risico vergeleken met een meer gevestigde speler zoals CrowdStrike.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page