top of page

China´s economie weer in de versnelling, PMI signaleert groei

In het kort:

  • China's PMI voor de maakindustrie is in maart gestegen naar 50.8, wat de eerste groei in zes maanden markeert en een teken is van economisch herstel.

  • De deinst geralteerde PMI steeg naar 53, wat ook een verbetering in zowel de dienstensector als de bouw aangeeft.

  • Ondanks de positieve tekenen van herstel, blijft de vastgoedcrisis een aanzienlijke last voor de economie, met zorgen over een mogelijke stagnatie vergelijkbaar met Japan.


In de schaduw van een maandenlange neerwaartse spiraal voor de Chinese economie, verlichten recente cijfers uit China de zorgen van beleidsmakers wereldwijd. Voor het eerst in zes maanden heeft de Chinese maakindustrie tekenen van aanhoudende vertoond, met een officiële inkoopmanagersindex (PMI) die in maart naar 50.8 steeg, tegenover 49.1 in februari. Deze positieve verschuiving overschrijdt niet alleen de groei-contractiegrens van 50, maar overtreft ook de mediaanverwachting van 49.9 uit een recente peiling onder analisten. Dit betekent dat de fabrieken in China weer groei laten zien in hun productie, na een aanhoudende periode stagnatie. Maar, wat betekent dit precies voor de tweede grootste economie ter wereld?


Chinese NBS inkoopmanagersindex (PMI) sinds 2005:


Een blik op de cijfers

Het belang van de PMI ligt in het vermogen om een vroegtijdig beeld te geven van de economische gezondheid van de maakindustrie. Een score boven 50 duidt op uitbreiding, terwijl een score onder 50 krimp suggereert. Met deze recente toename naar 50.8, na zes maanden van cijfers onder de 50, lijkt China's economie tekenen van stabilisatie te tonen. De dienst gerelateerde PMI, die diensten en bouw omvat, steeg eveneens naar 53 van 51.4 in februari, waarmee het de hoogste lezing sinds september behaalde.


Desondanks blijft de vastgoedcrisis een ernstige zorg voor de Chinese economie. Deze sector, traditioneel een belangrijke groeimotor, kampt met zware schulden en een dalend vertrouwen, wat de economische vooruitzichten vertroebelt. Bovendien blijft de werkgelegenheid krimpen, zij het in een langzamer tempo, wat wijst op aanhoudende uitdagingen op de arbeidsmarkt.



Stimuleringsmaatregelen en vooruitzichten

Met het oog op een economische groeidoelstelling van ongeveer 5% voor 2024, zoals aangekondigd door premier Li Qiang, lijken stimuleringsmaatregelen onvermijdelijk. Recentelijk verhoogde Citi zijn groeivoorspelling voor China voor dit jaar naar 5.0%, geciteerd door de "recent positieve data en beleidslevering". Dit suggereert een voorzichtig optimisme onder analisten over het herstel van China.


Ondanks de positieve signalen, waarschuwen veel analisten voor de langetermijnuitdagingen van de Chinese economie, met name de noodzaak om de economie te heroriënteren richting huishoudelijke consumptie en een meer marktgedreven allocatie van middelen. Zonder deze structurele aanpassingen, vrezen sommigen dat China later dit decennium met een Japan-achtige stagnatie in economische groei te maken zou kunnen krijgen.


De recente opwaartse beweging in China's PMI-cijfers wijst op een lichtpuntje aan het einde van een lange tunnel. Toch blijft de weg naar volledig herstel bezaaid met uitdagingen, maar te beginnen met de voortslepende vastgoedcrisis en de noodzaak voor structurele economische hervormingen. Als China deze obstakels kan overwinnen, zou het niet alleen een herstel kunnen waarborgen, maar hopelijk ook een meer duurzaam groeitraject voor de toekomst kunnen leggen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page