China injecteert enorme geldsom om de aandelenbeurs en economie te redden
In het kort:
China heeft een reeks stimuleringsmaatregelen gelanceerd, waaronder renteverlagingen en ondersteuning voor de aandelen- en vastgoedmarkten, om de vertragende economie een boost te geven.
De Chinese beurzen reageerden positief: de CSI 300-index steeg met 4,3%, en de Hang Seng-index in Hongkong klom 4%. De Europese beurzen profiteerden ook, met stijgingen in de aandelen van luxemerken zoals LVMH en Kering.
Economen zijn sceptisch over het behalen van de groeidoelstelling van 5% voor 2024 en benadrukken dat aanvullende fiscale stimulansen nodig zijn.
China heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de economie te ondersteunen, inclusief een renteverlaging en liquiditeitsinjecties in het financiële systeem. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), verlaagde de kortetermijnrente (reverse repo rate) van 1,7% naar 1,5% en kondigde een verlaging van de reserveverplichting voor banken met 0,5 procentpunt aan. Dit zal naar verwachting 1 biljoen RMB (ongeveer $142 miljard) aan liquiditeit toevoegen aan het bancaire systeem.
reverse repo rate/MLTF/LPR in China de afgelopen 5 jaar:
Bron: Reuters
Daarnaast werd een speciaal fonds van 500 miljard RMB opgezet om aandeleninkopen door brokers en verzekeraars te ondersteunen. Een extra 300 miljard RMB wordt beschikbaar gesteld voor bedrijven om hun eigen aandelen terug te kopen. Dit werd geïntroduceerd in een poging om zowel de aandelenmarkten als het bredere consumentenvertrouwen te herstellen, met name in de vastgoed sector, die al langere tijd onder druk staat.
De maatregelen hadden direct effect op de aandelenmarkten. De CSI 300-index steeg met 4,3%—de grootste stijging sinds juli 2020—hoewel de index op jaarbasis nog steeds 1% lager staat. In Hongkong steeg de Hang Seng-index met 4%. Ook in Europa werd positief gereageerd: de brede Stoxx Europe 600 steeg met 0,8%, vooral dankzij winst bij luxemerken zoals LVMH, Kering en Hermès, in de hoop dat de Chinese consumentenuitgaven zullen toenemen.
Waarom nu?
De groeidoelstelling van China voor 2024 ligt op 5%, maar economen twijfelen of dit haalbaar is gezien de recente economische vertraging. De vastgoedsector, ooit een motor van economische groei, blijft zwak. De vastgoedprijzen dalen en consumenten zijn terughoudend met het aangaan van nieuwe leningen. Volgens Goldman Sachs zijn de "zeldzame gelijktijdige renteverlaging en verlaging van de reserveverplichting" een teken van de groeiende zorgen bij beleidsmakers over de zwakke vraag in de economie.
Naast de renteverlagingen kondigde de PBoC ook aan dat de minimale aanbetaling voor de aankoop van een tweede woning wordt verlaagd van 25% naar 15%, wat bedoeld is om de vraag in de vastgoed markt nieuw leven in te blazen. Toch zijn er signalen dat extra fiscale stimuleringsmaatregelen noodzakelijk zullen zijn, omdat het vertrouwen in de markt en de vraag naar leningen nog steeds laag zijn.
De crisis in de vastgoedsector heeft niet alleen geleid tot een daling van de vastgoedprijzen, die in augustus de sterkste daling in negen jaar lieten zien, maar heeft ook het consumentenvertrouwen ernstig aangetast. Met 70% van de Chinese huishoudelijke vermogens belegd in onroerend goed, blijft het herstel van de vastgoedmarkt essentieel voor een breder economisch herstel.
Naast de aandelenmarkten reageerden ook de grondstoffenmarkten positief op het nieuws. IJzererts steeg met 4% op de Dalian spotmarkt, de grootste dagstijging in meer dan een jaar. Op de London Metal Exchange steeg koper met 2,2% en aluminium met 2,4%.
De Amerikaanse Federal Reserve heeft kort hiervoor de rente met 0,5 procentpunt verlaagd, waardoor de rentekloof tussen de VS en andere grote economieën kleiner werd en de Chinese centrale bank meer ruimte kreeg om eigen monetaire stimulans te bieden zonder druk op de yuan.
Hoewel de stimuleringsmaatregelen de markten op korte termijn een impuls hebben gegeven, benadrukken sommige economen dat dit mogelijk niet genoeg is om de structurele problemen van de Chinese economie aan te pakken. Liu Chang, een econoom bij BNP Paribas Asset Management, waarschuwde dat aanvullende maatregelen snel moeten volgen om de 5% groeidoelstelling te halen. "We denken dat er nog steeds een verontrustend gebrek aan urgentie is in hun woorden over extra stimulans," aldus Liu.
Nomura-econoom Ting Lu pleitte ervoor dat fiscale stimulansen een grotere rol zouden moeten spelen om de vraag te herstellen. Veel huishoudens blijven voorzichtig met het aangaan van nieuwe leningen vanwege onzekerheid over de toekomst, ondanks de versoepelingen in de hypotheekvoorwaarden.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de Chinese beleidsmakers. De markten verwachten verdere versoepelingen, aangezien de beleidsruimte groter wordt door gelijktijdige renteverlagingen in andere grote economieën.
De stimuleringsmaatregelen van China zijn een krachtig signaal van de noodzaak om de vertragende economie te ondersteunen, maar ze zullen waarschijnlijk niet voldoende zijn om de volledige groeidoelstelling te halen zonder extra fiscale maatregelen. De markten reageerden positief, maar de vraag is hoe lang dit effect zal aanhouden zonder verdere stappen.
Comments