top of page
Michiel Vermeulen

China in gevaar: De groeiende crisis van schaduwbanken

In het kort:

  • Zhongzhi, een tot voor kort relatief onbekende schaduwbank, komt onder grote druk te staan na betalingsproblemen.

  • De financiële problemen hebben protesten uitgelokt en zetten extra druk op de toch al kwetsbare Chinese economie.

  • Regulatoren grijpen in om verdere verspreiding van de crisis te voorkomen en pleiten voor een ingrijpende herstructurering.


Een week geleden was Zhongzhi Enterprise slechts een naam op de lange lijst van alle financiële bedrijven in China. Vandaag staat het bedrijf in het middelpunt van de aandacht als symbool voor een veel groter probleem binnen China's gigantische $18 biljoen economie. Een economie waar het vertrouwen van beleggers, ondernemers en consumenten snel afneemt.


De door particulieren beheerde Zhongzhi bank, met een portefeuille van ruim 1 biljoen yuan ($137 miljard), heeft betalingen aan duizenden klanten stopgezet. Deze actie heeft de aandacht getrokken van regulatoren die een speciale taskforce hebben opgezet om verdere 'besmetting' te voorkomen. Intern heeft Zhongzhi de KPMG ingeschakeld voor wat waarschijnlijk een langdurig herstructureringsproces wordt.



Het vertrouwen van de bevolking is geschokt. Protesten zijn uitgebroken en de politie heeft zelfs moeten ingrijpen, waarbij ze gefrustreerde klanten hebben gevraagd hun woede niet publiekelijk te uiten. "Dit is een crisis van vertrouwen," merkte Kathy Lien, directeur van BK Asset Management, op. Het is duidelijk dat China's financiële gezondheid op het spel staat.

De problemen bij Zhongzhi werden verrassend snel ontdekt. Opmerkelijke meldingen van gemiste betalingen op high-yield investeringen brachten de problemen aan het licht.

Interessant is dat schaduwbanken zoals Zhongzhi een cruciale rol spelen in de Chinese financiële structuur. Ze verzamelen vooral deposito's van welvarende individuele beleggers en bedrijven en beleggen deze in aandelen, obligaties en andere assets. Ook lenen ze geld aan bedrijven die geen toegang hebben tot traditionele banken.



Wat het nog zorgwekkender maakt, is dat deze schaduwbanken aantrekkelijke rentetarieven bieden, soms wel 8% voor een termijn van één jaar. In tijden waarin de Chinese aandelenmarkt en vastgoedsector dalen, lijken deze fondsen voor velen te mooi om waar te zijn.


Een van de investeerders die werd geïnterviewd bij Bloomberg was Huang, die zich nu afvraagt of hij zijn geld ooit terug zal zien nadat betalingen in juni stopten. "We zijn erg wanhopig," zei hij.


Zhongzhi begon in 1995 oorspronkelijk als een houtbedrijf, maar het heeft zich in de loop der jaren gediversifieerd en betrad uiteindelijk de financiële sector. Hun recente financiële problemen zijn niet op zichzelf staand. Het vastgoedlandschap in China heeft geleden onder strengere leningsvoorwaarden en een verkoopdaling tijdens de pandemie. Deze problemen hebben een domino-effect gecreëerd voor schaduwbanken zoals Zhongzhi.



Het grotere probleem ligt echter in de enorme schaal van Zhongzhi's operaties. Met talloze andere trusts die ook risico lopen, waarschuwen experts voor mogelijke grootschalige gevolgen. "Wanneer investeerders hun vertrouwen beginnen te verliezen, wordt het steeds moeilijker voor een bedrijf om nieuw kapitaal te werven," zei Dinny McMahon, analist bij Trivium China.


Terwijl de situatie zich blijft ontwikkelen, is er één ding zeker: alle ogen zijn gericht op China en haar bankensysteem. Want let wel op: wat hier gebeurt, kan uiteindelijk grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page