top of page

CEO VanEck verwacht een sterke stijging in deze markt

In het kort:

  • De CEO van VanEck, Jan van Eck, benadrukt een nieuwe start van wereldwijde economische groei, voornamelijk aangedreven door China.

  • Deze groei is volgens hem essentieel voor de opleving in de handel in de grondstoffenmarkt.

  • VanEck's blootstelling aan diverse grondstoffen via ETF's zoals VanEck Gold Miners en VanEck Oil Refiners, die sinds januari respectievelijk 10% en 9% zijn gestegen, laat de groeiende interesse in deze markt zien.

Volgens Jan van Eck, CEO van VanEck, bevinden we ons in een periode van aanzienlijke internationale economische uitbreiding, die een sterke invloed heeft op de grondstoffenmarkt. Deze groei wordt voornamelijk gevoed door de economische heropleving van China, de op een na grootste economie ter wereld. Na een periode van stagnatie toont de Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) van China weer groei vanaf maart dit jaar, een duidelijk teken van economisch herstel.


Het sterk presteren van koper, met bijna een 16% stijging dit jaar, wordt door Van Eck gezien als een positieve indicator voor de vraag en het wereldwijde economische herstel. Naast koper hebben de VanEck ETF's die focussen op goud en olie, respectievelijk GDX en CRAK, ook een solide groei laten zien, met rendementen van 10% en 9%.


Een ander belangrijk element dat bijdraagt aan de sterkte van de grondstoffenmarkt is de hoge mate van overheidsuitgaven in de VS, die volgens Van Eck een stimulerende werking heeft op de wereldwijde groei. Dit, gecombineerd met de herstelde economische activiteit, creëert een vruchtbare grond voor de grondstoffenhandel. Van Eck bekijkt de grondstoffenmarkt dan ook niet enkel als nieuwsitem, maar als een integraal onderdeel van een breder economisch verhaal dat nog steeds in ontwikkeling is.



De S&P GSCI Index Spot, die uiteenlopende grondstoffen van ruwe olie tot cacao volgt, bevestigt deze positieve trend met een toename van 10,2% sinds begin dit jaar. Deze opwaartse trend bevestigt de verwachtingen dat grondstoffen goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de huidige economische omstandigheden, en bieden mogelijkheden voor beleggers die streven naar diversificatie en het behalen van rendement in een dynamische wereldmarkt.


De koers van de S&P GSCI Index de afgelopen 10 jaar:


Europa staat ook nog eens voor een aanzienlijke uitdaging als het gaat om zijn groene transitie. Voor het behalen van de doelstellingen van de Critical Raw Materials Act heeft ons continent dringend behoefte aan de ontwikkeling van eigen grondstoffen.


De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2030 minstens 10 procent van haar strategische grondstoffen zelf te ontginnen. Daarnaast is het doel om 40 procent van de ontgonnen ertsen binnen Europa te raffineren en 25 procent van de benodigde grondstoffen uit recyclage te halen. Om deze ambitieuze doelen te bereiken, zijn tien nieuwe mijnen, vijftien raffinaderijen en vijftien recyclagefaciliteiten vereist. Dit zou Europa minder afhankelijk maken van import, vooral uit landen zoals China, die momenteel een dominante leverancier van zeldzame metalen is.


Een van de grootste hindernissen voor de oprichting van nieuwe mijnen en fabrieken in Europa zijn de hoge energieprijzen. De energiekosten zijn dermate hoog dat ze de productie van grondstoffen, zoals zink, aluminium en silicium, significant bemoeilijken. Deze kosten zijn niet alleen een probleem voor de opstart, maar ook voor het operationeel houden van bestaande en nieuwe installaties. Bovendien compliceert strenge Europese wetgeving op het gebied van milieu de vergunningprocessen, waardoor veel projecten vastlopen of vertraging oplopen.


Europese projecten voor grondstoffenrecycling en -raffinage kampen met een ernstig concurrentienadeel vergeleken met die in de VS, Canada en Azië, mede door genereuze subsidieprogramma's in die regio's. Zo maakt de Amerikaanse Inflation Reduction Act het financieel veel aantrekkelijker om dergelijke faciliteiten in de VS te bouwen, met subsidies ter waarde van 370 miljard dollar. Hierdoor kost het opzetten van een batterijrecyclagefabriek in Europa twee tot drie keer meer dan in deze concurrerende markten.


Om deze problematiek het hoofd te bieden, roept de sectorfederatie Eurometaux op tot actie. Ze stellen voor om een EU-grondstoffenfonds op te richten, energieprijzen te verlagen en de Europese wetgeving aan te passen om deze in lijn te brengen met economische groei. Deze stappen zijn essentieel om de Europese grondstoffenindustrie te ondersteunen en om de afhankelijkheid van onbetrouwbare en soms dubieuze internationale leveranciers te verminderen.



Ondanks dat sommige grondstoffenprijzen vooruitlopen op de verwachte vraag, blijft het langetermijnperspectief optimistisch voor hun potentieel. Het groeiscenario voor grondstoffen, aangedreven door factoren zoals het herstel van China, Amerikaanse fiscale uitgaven en algemene wereldwijde hernieuwde economische expansie, maakt ze een aantrekkelijke optie voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren en willen profiteren van veranderende economische landschappen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Bình luận


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page