top of page

CEO Saudi Aramco: energietransitie is een fantasie

In het kort:

  • Saudi Aramco's CEO, Amin Nasser, bekritiseert de huidige strategie voor de energietransitie en noemt deze een "fantasie".

  • Ondanks investeringen van meer dan $9,5 biljoen in alternatieve energiebronnen de afgelopen twintig jaar, blijft de wereldwijde energiemix gedomineerd door fossiele brandstoffen met een aandeel van 80%.

  • Nasser benadrukt de noodzaak van een realistische aanpak gericht op emissiereductie en het verbeteren van efficiëntie in olie- en gasproductie, terwijl ook wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen.


In een wereld die zich vastklampt aan de belofte van een groene toekomst, laat Amin Nasser, de CEO van Saudi Aramco, een contrair geluid horen. Op de CERAWeek by S&P Global conferentie in Houston, Texas, heeft hij zich duidelijk uitgesproken over de huidige aanpak van de energietransitie, door het een "fantasie" te noemen. De roep om een volledige afzetting van olie en gas, in zijn ogen, botst met de harde realiteit van een groeiende wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen.


De cijfers zijn duidelijk

Terwijl het optimisme rondom hernieuwbare energie hoogtij viert, legt Nasser enkele ongemakkelijke waarheden bloot. De afgelopen twee decennia zag de wereld meer dan $9,5 biljoen verschuiven richting alternatieve energiebronnen. Echter, wind- en zonne-energie leveren samen nog geen 4% van de wereldwijde energievoorziening, terwijl elektrische voertuigen minder dan 3% van de totale voertuigpenetratie uitmaken. Ondertussen is de bijdrage van fossiele brandstoffen aan de wereldwijde energiemix amper gedaald van 83% naar 80%.


De prognose dat de piek in vraag naar olie, gas en kolen in 2030 zal plaatsvinden, zoals voorspeld door de International Energy Agency, wordt door Nasser in twijfel getrokken. Volgens hem is de piek in vraag nog lang niet in zicht, vooral niet als we kijken naar de ontwikkelende wereld, die meer dan 85% van de wereldbevolking vertegenwoordigt maar slechts 5% van de investeringen in hernieuwbare energie ontvangt.



Een toekomst gestuwd door realisme

Nassers pleidooi is duidelijk: in plaats van het uitfaseren van olie en gas, moeten we volgens hem onze inspanningen richten op het verminderen van emissies en het verhogen van de efficiëntie binnen de sector. Hij benadrukt dat de overgang van kolen naar gas in de VS verantwoordelijk is voor twee derde van de reductie in koolstofemissies. Bovendien heeft efficiëntieverbetering in de afgelopen vijftien jaar de wereldwijde energievraag met bijna 90 miljoen vaten olie-equivalent per dag verminderd, een veel groter effect dan de 15 miljoen vaten die zijn vervangen door wind en zon.


Het is een boodschap die misschien niet goed valt bij de puristen van de groene beweging, maar Nassers woorden vallen samen met een groeiend besef dat de toekomst van energie zowel olie en gas als hernieuwbare bronnen zal omvatten. Vooruitgang vereist een balans tussen ambitie en realisme, tussen de idealen van een volledig groene toekomst en de praktische eisen van een wereld die nog steeds sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Er wordt misschien te snel geredeneerd dat de huidige groei in de energietransitie in een rechte lijn doorgetrokken kan worden naar de doelen in 2030 en 2050. Echter is de echte transitie pas net begonnen, en hebben we simpelweg nog maar een zeer beperkt beeld van wat de snelheid van de energietransitie, en daarmee de uitfasering van fossiele brandstoffen, zal zijn.


De energietransitie staat op een kruispunt. De realiteit, zoals geschetst door Amin Nasser, dwingt ons tot een pragmatische benadering waarbij het verbeteren van de efficiëntie van bestaande energiebronnen en het verminderen van emissies hand in hand gaat met de investeringen in hernieuwbare energie. Het doel moet niet het uitfaseren van olie en gas zijn, maar het vinden van een duurzaam evenwicht dat zowel aan de energiebehoeften voldoet als de milieudoelstellingen respecteert. Het pad in de nabije toekomst is niet of-of, maar hoogstwaarschijnlijk en-en.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page