top of page

Cathie Wood kocht zojuist deze 2 aandelen

Cathie Wood, oprichter en CEO van Ark Invest, ondervindt wederom een uitdagend jaar. Het voornaamste beleggingsfonds van Ark Invest heeft dit jaar al bijna 10% aan waarde ingeleverd, en sinds begin 2021 zelfs een daling van 72% doorgemaakt, terwijl dat jaar juist voor groeiaandelen een positief jaar is. Deze prestaties staan in schril contrast met de aanzienlijke rendementen die Wood in eerdere jaren behaalde, wat veel beleggers heeft verrast en tot bezorgdheid heeft geleid. Zelfs als we kijken naar de afgelopen 5 jaar behaald Cathie Wood een rendement van -1%.


Desondanks is Wood niet van plan om terug te deinzen. Ze blijft actief betrokken bij het dagelijks beheer van het fonds en publiceert consequent de transacties die aan het eind van elke dag worden uitgevoerd, wat bijdraagt aan een transparant beeld van haar portefeuille. In een recent artikel bespraken we al hoe Wood gebruikmaakt van de dip om haar posities in tech-bedrijven zoals CrowdStrike en Tesla te vergroten.



Ondanks de slechte prestaties, kan het toch enigszins interessant zijn om te kijken naar de nieuwe aankopen van Wood - al is het maar om de nieuwsgierigheid. Recentelijk heeft Wood haar investeringen in enkele bestaande belangen verhoogd, waaronder Guardant Health en Oklo. Deze bedrijven zijn redelijk onbekend en enorm innovatief (maar ook risicovol). Laten we eens wat dieper gaan kijken naar deze bedrijven.


Aandeel 1: Guardan Health

Guardant Health is een innovatief bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van oncologische tests. Deze tests zijn ontworpen om kanker vroegtijdig en nauwkeurig te detecteren door middel van vloeibare biopsieën, wat een minder ingrijpende methode is dan traditionele biopsieën die weefselmonsters vereisen. Vloeibare biopsieën gebruiken bloedmonsters om genetische informatie van kankercellen of DNA-fragmenten die in de bloedbaan circuleren te analyseren.


Een van de bekendste producten van Guardant Health is de Guardant360-test. Deze test helpt artsen om de genetische veranderingen in de tumor van een patiënt te identificeren, wat cruciaal is voor het kiezen van de meest effectieve behandeling. Deze aanpak maakt het mogelijk om gepersonaliseerde kankerbehandelingen te bieden, wat kan leiden tot betere behandelresultaten en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten.

Hierboven kunnen we zien dat de gemiddelde prijs van een Guardant360-test is gestegen van $2650 naar $2950.  Deze toename is mede te danken aan verhoogde Medicare-vergoedingen die per januari 2024 zijn gestegen naar $5,000. Deze verhoging verbetert de financiële haalbaarheid en toegankelijkheid van de test, waardoor deze voor meer patiënten beschikbaar komt. Dit komt natuurlijk ook weer de winst van het bedrijf ten goede. Het bedrijf is namelijk flink aan het groeien.

Guardant Health werkt ook aan nieuwe producten, waaronder een test genaamd Shield, die specifiek gericht is op de vroege opsporing van colorectale kanker door middel van een bloedtest. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat vroege detectie de overlevingskansen aanzienlijk kan verhogen. Shield biedt een minder invasief alternatief voor bestaande screeningmethodes zoals colonoscopieën, die vaak als onaangenaam worden ervaren.


Cathie Wood's investering in Guardant Health weerspiegelt haar focus op innovatieve bedrijven met disruptieve technologie. Guardant's leidende rol in kankerbestrijding en zijn ontwikkeling van minder invasieve kankertests, zoals Guardant360 en Shield, beloven sterke groeivooruitzichten en kunnen potentieel zelfs de wereld veranderen. Echter is er geen enkele zekerheid en gaan dit soort bedrijven vaak gepaard met enorme risico's.


Op het moment lijken analisten ook de potentie van het bedrijf in te zien. Ze geven Guardan Health een gemiddelde price target van $39 per aandeel, wat een potentieel rendement betekent van ruim 11% ten opzichte van de huidige koers.

Aandeel 2: Oklo

Dit bedrijf is misschien nog wel complexer dan het vorige. Oklo is namelijk een bedrijf dat zich bezighoudt met geavanceerde kernsplijtingstechnologie en nucleaire recycling. Het bedrijf streeft ernaar om een compacte kernreactor te ontwikkelen die niet alleen efficiënter en veiliger is dan traditionele reactoren, maar ook kosteneffectief afval kan beheren en recyclen. Dit proces van recycling kan potentieel helpen bij het verminderen van nucleair afval, een van de grootste uitdagingen in de kernenergiesector.


Deze technologische innovaties zijn essentieel, vooral nu de vraag naar duurzame energiebronnen toeneemt in het licht van de snel groeiende energiebehoeften van kunstmatige intelligentie systemen. Oklo's aanpak om kernenergie duurzamer en betaalbaarder te maken, maakt deze energiebron toegankelijker voor een breder publiek. Door kleinere, modulaire reactoren te ontwikkelen die gemakkelijker te bouwen en te onderhouden zijn, heeft Oklo het potentieel om de kernenergiemarkt te transformeren. Deze innovatie komt op een cruciaal moment, waarin de wereldwijde drang naar duurzame energieoplossingen toeneemt, aangedreven door de steeds grotere energievereisten van technologische vooruitgang zoals AI.

Het is dan ook geen verrassing dat Sam Altman, CEO van OpenAI, een plek inneemt in het bestuur van Oklo. Zijn betrokkenheid onderstreept het belang van Oklo's technologie in het voorzien van de energiebehoeften van geavanceerde AI-systemen. Dit verbindt de expertise van Altman op het gebied van AI met Oklo's innovatieve benadering van kernenergie, waarmee een brug wordt geslagen tussen geavanceerde technologie en duurzame energieoplossingen.


Hoewel Oklo aan de vooravond staat van technologische doorbraken in de kernenergiesector, is het belangrijk te benadrukken dat het bedrijf momenteel nog geen omzet genereert. Dit maakt een investering in Oklo extreem risicovol, vooral omdat er nog geen duidelijke tijdlijn is wanneer het bedrijf wel omzet zal gaan maken. De onzekerheid over wanneer (en überhaupt of het wel lukt) Oklo zijn technologie commercieel succesvol kan implementeren, voegt een aanzienlijk risico toe.


Analisten voorspellen dat het bedrijf in 2027 haar eerste omzet zal genereren, maar dit zal erg marginaal zijn en waarschijnlijk uitkomen tussen de $10-$15 miljoen. Ter referentie, de beurswaarde van het bedrijf bedraagt ruim meer dan $1 miljard. Wees dus goed op je hoede voor dit grote risico.

Toch zijn analisten behoorlijk positief gestemd. Analisten hebben namelijk een gemiddeld prijsdoel van $11,75 voor Oklo's aandelen vastgesteld, wat een aanzienlijke stijging van 29% suggereert vanaf de huidige koers. Deze optimistische waardering weerspiegelt het vertrouwen in het potentieel van het bedrijf om zijn innovatieve energieoplossingen te commercialiseren en op te schalen, wat cruciaal is voor de ondersteuning van de groeiende energiebehoeften wereldwijd.


Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page