top of page

Cathie Wood investeert in deze twee interessante AI-aandelen

In het kort:

  • Cathie Wood investeert in twee AI-bedrijven die interessante vooruitzichten hebben binnen de datacenter- en gezondheidszorgsector.

  • Eén bedrijf ontwikkelt geavanceerde chips voor AI-toepassingen, met een sterke groei in marktaandeel en omzet door nieuwe chips.

  • Het andere bedrijf richt zich op AI voor gepersonaliseerde gezondheidszorg, met indrukwekkende groei maar ook hogere risico's door het ontbreken van winstgevendheid.


Cathie Wood heeft de afgelopen jaren met Ark Invest het nodige verlies geleden , maar blijft vasthouden aan haar strategie van investeren in veelbelovende tech-bedrijven. blijft ze vasthouden aan haar overtuiging in disruptieve technologieën. Onlangs heeft ze opnieuw van zich laten horen door aandelen te kopen van twee mogelijk interessante AI-bedrijven: Advanced Micro Devices en Tempus AI. Laten we eens een kijkje nemen naar deze drie spelers en waarom Cathie denkt dat ze de moeite waard zijn.


Aandeel 1: Advanced Micro Devices (AMD)

AMD heeft de afgelopen tien jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt en is erin geslaagd om een aanzienlijk marktaandeel van concurrent Intel af te snoepen in de markt voor datacenter-CPU's. Deze groei is grotendeels te danken aan de geavanceerde chips van AMD, zoals de Ryzen-serie voor PC's en de EPYC-serie voor servers. Het bedrijf heeft daarnaast zijn financiële structuur in 2021 aangepast om beter inzicht te geven in de inkomsten uit datacenters (AI), wat natuurlijk een belangrijke sector is voor AMD.


Toen OpenAI eind 2022 ChatGPT lanceerde, leidde dit tot een golf van investeringen in datacenters, omdat bedrijven zoals Google, Microsoft en Amazon hun systemen wilden upgraden om te voldoen aan de snel toenemende vraag naar AI-capaciteit. Nvidia heeft hier vooral enorm van geprofiteerd omdat hun chips uitzonderlijk goed zijn in het verwerken van de complexe rekenmodellen die nodig zijn voor AI.


Hoewel AMD in 2022 werd geconfronteerd met een onverwachte daling in de omzet – een zeldzame gebeurtenis voor het bedrijf – zijn de vooruitzichten voor de toekomst wel heel rooskleurig. AMD is namelijk niet stil blijven zitten en heeft in 2024 de nieuwe MI300-serie geïntroduceerd, die specifiek is ontwikkeld om te concurreren met Nvidia's Hopper-GPU's. Deze nieuwe lijn is een belangrijke stap voorwaarts voor AMD, aangezien de MI300-chips zijn ontworpen om beter te presteren in AI-toepassingen en dataverwerking.

Ondanks de dominantie van Nvidia in de AI-markt, voorspellen analisten dat AMD vanaf 2024 weer marktaandeel zal winnen. Wells Fargo Equity Research verwacht dat AMD's marktaandeel in de AI-chipmarkt met ongeveer 3% tot 5% zal toenemen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien bescheiden lijkt, is de AI-markt enorm, en zelfs een klein percentage marktaandeel kan voor miljarden aan extra omzet zorgen. Tijdens hun meest recente earnings call kondigde het management van AMD aan dat ze hun total adressable market (TAM) hebben verhoogd van $200 miljard naar $400 miljard. Dit toont het enorme groeipotentieel van het bedrijf, vooral met de toenemende vraag naar chips voor AI- en datacenter-toepassingen.

Het succes van de MI300-chips is al duidelijk zichtbaar. Sinds de lancering in december 2023 genereerden deze chips binnen twee kwartalen al $1 miljard aan omzet. AMD verwacht dat de verkoop van MI300-chips in 2024 zal oplopen tot $4 miljard, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de oorspronkelijke schatting van $3,5 miljard. Deze resultaten laten zien dat AMD zich goed weet te positioneren in de snelgroeiende AI-markt.

Analisten voorspellen daarnaast dat de winst per aandeel van AMD zal stijgen van $3,38 in 2024 naar $7,42 in 2026, een hele forse groei. Daarnaast wordt verwacht dat de omzet zal toenemen van $25,54 miljard in 2024 naar $38,58 miljard in 2026. Deze groei wordt aangedreven door de toenemende vraag naar chips, natuurlijk met name in de AI- en datacentersegmenten.

Cathie Wood's investering in AMD weerspiegelt haar vertrouwen in de lange-termijn kansen van het bedrijf. Hoewel AMD in sommige segmenten nog steeds te maken heeft met uitdagingen, zoals dalingen in de gaming- en clientdivisies, wordt deze tegenwind ruimschoots gecompenseerd door de sterke groei in datacenters en AI. De introductie van de MI300-chips en de uitbreiding van de TAM van het bedrijf zijn duidelijke indicaties dat AMD een belangrijke speler blijft in de industrie, vooral met het oog op de AI-revolutie.


Aandeel 2: Tempus AI

Tempus AI is waarschijnlijk het meest interessante en ook risicovolle bedrijf waarin Cathie Wood recentelijk heeft geïnvesteerd. Het bedrijf, dat zich richt op kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg, heeft al indrukwekkende groeicijfers laten zien sinds het naar de beurs is gegaan. In haar eerste kwartaal als beursgenoteerd bedrijf steeg de omzet met maar liefst 25%, en het bedrijf verwacht dat dit zal toenemen tot 32% YoY groei in 2024.

Tempus AI is bezig met het transformeren van de gezondheidszorg door kunstmatige intelligentie te gebruiken voor gepersonaliseerde behandelingen en diagnoses. Het bedrijf heeft drie belangrijke productlijnen: genomica, data, en AI-toepassingen. Deze werken nauw samen en versterken elkaar door de combinatie van data en geavanceerde algoritmen. Simpel gezegd: hoe meer gegevens Tempus verzamelt, hoe slimmer en nauwkeuriger hun AI-modellen worden in het adviseren van artsen en het geven van behandelingen.


Tempus heeft enkele unieke voordelen die het onderscheiden van andere bedrijven in de gezondheidszorg. Allereerst werkt Tempus samen met meer dan 2.000 zorginstellingen, wat betekent dat ze continu klinische, moleculaire en beeldgegevens verzamelen van patiënten. Met al deze informatie kunnen ze AI-modellen trainen die artsen en farmaceutische bedrijven helpen om betere beslissingen te nemen over behandelingen.


Tempus biedt daarnaast een platform dat artsen helpt om de beste behandelingen voor kankerpatiënten te vinden en aan te passen. Hun laboratoria voeren geavanceerde tests uit, zoals DNA-analyses, en de resultaten worden direct ingevoerd in het platform. Dit helpt artsen om beter inzicht te krijgen in welke behandeling het beste werkt voor hun patiënten.


Hoewel Tempus nog niet winstgevend is – analisten verwachten dat het bedrijf pas in 2027 winst zal maken – ziet Cathie Wood duidelijk potentieel in de vooruitzichten van het bedrijf. De wereldwijde markt voor precisiegeneeskunde zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,5% van 2024 tot 2029, en Tempus bevindt zich mogelijk in een goede positie om hiervan te profiteren.

Het bedrijf heeft ook grote stappen gezet om zijn internationale aanwezigheid te vergroten. Een joint venture met Softbank in Japan, opgericht in 2024, zal Tempus helpen om zijn diensten op de Japanse markt te introduceren. Softbank heeft ongeveer 5,41 miljoen aandelen van Tempus verworven, wat wijst op het vertrouwen van investeerders in het disruptieve potentieel van het bedrijf binnen de gezondheidsindustrie en precisiegeneeskunde.


Tempus AI lijkt perfect in de strategie van Cathie Wood te passen, met de sterke focus op AI-gezondheidszorg en indrukwekkende groeicijfers van het bedrijf . Toch blijft het zeker een risicovolle investering. Hoewel Tempus zich goed lijkt te positioneren in de snelgroeiende markt van precisiegeneeskunde, is het nog onzeker of het bedrijf op lange termijn winstgevend zal worden. Zoals met elke groeiaandeel is er potentieel voor grote rendementen, maar de weg naar blijvend succes is heel onvoorspelbaar.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page