top of page

Capler review 2024: gemakkelijk beleggen in private equity

In het kort:

  • Capler Private Equity Fund-of-Funds maakt beleggen in private equity toegankelijk voor particuliere beleggers vanaf €5.000.

  • Strenge selectiecriteria zorgen voor een kwalitatief beleggingsbeleid met een focus op gedegen rendementen en het vermijden van onnodige risico's.

  • Rendement: Capler streeft naar een netto rendement van 9.3%-12.0% per jaar door schaalvoordelen en herinvestering van rendementen.


Capler Private Equity is gestructureerd als een Fund-of-Funds, wat betekent dat het fonds belegt in andere private equity fondsen. Dit biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om met een relatief laag instapbedrag van €5.000 een gespreide portefeuille op te bouwen. Via deze structuur belegt Capler indirect in honderden winstgevende en groeiende bedrijven en activa, waardoor de risico's worden gespreid en de kans op stabiele rendementen toeneemt.


De structuur van het funds-of-funds model van Capler:

Bron: Capler


Capler hanteert een streng selectiebeleid voor het samenstellen van de portefeuille, waarbij 5-20 gespecialiseerde private equity fondsen worden geselecteerd. Bij de selectie wordt gelet op de investeringsstrategie en de prestaties van de fondsmanagers. Fondsen met hogere kasstromen, kortere looptijden en betere verhandelbaarheid worden verkozen om onnodige risico's te vermijden. Zo bevat de portefeuille een mix van co-investment-, (semi) open-ended- en evergreen-fondsen.


In Europa zijn er meer dan 10.000 private equity fondsen, maar slechts 200 fondsen voldoen aan Capler's specifieke criteria. Na nog specifieker onderzoek zijn door Capler 20 fondsen geselecteerd voor de modelportefeuille, die gedetailleerd beschreven is in de informatiebrochure.



De wereld ziet een toenemende vermogenskloof. Uit een langlopende meerjarige studie van het IMF is gebleken dat deze kloof toeneemt door een verschil in investeringskansen. Het doel van Capler is om iedereen dezelfde financiële investeringskansen te bieden. Dit doet het fonds door particuliere beleggers toegang te bieden tot private equity investeringsopties.


Capler Private Equity Fund-of-Funds is een subfonds van het Alpha High Performance Fund (AHPF) en wordt beheerd door Elite Fund Management. Elite Fund Management beschikt over een vergunning als vereist uit hoofde van artikel 2:65 van de Wft. Het fonds en de subfondsen vallen onder de werking van deze vergunning, wat betekent dat Elite Fund Management onder doorlopend toezicht staat van de AFM en DNB, iets wat erg belangrijk is bij een investeringsfonds.


De portefeuille indeling:

Bron: Capler


Voor zowel particuliere als zakelijke beleggers biedt Capler fiscale voordelen. Particuliere beleggers kunnen kiezen tussen pensioen beleggen en regulier beleggen. Bedragen die worden ingelegd op Capler’s pensioenbeleggersrekening mogen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting in box 1, wat een voordeel van 37% tot 49% kan opleveren, afhankelijk van de belastingschijf. Daarnaast hoeft het opgebouwde vermogen van de pensioenbeleggersrekening niet meegeteld te worden voor het vermogen in box 3.


Capler streeft naar een netto rendement van 9.3%-12.0% per jaar, afhankelijk van het gekozen scenario. Dit rendement wordt behaald door schaalvoordelen, waarbij vrijgekomen rendementen direct worden herbelegd. Hierdoor keert het fonds geen dividend uit, maar wordt er rendement over het rendement behaald, wat leidt tot een optimaal rendement voor particuliere beleggers.


Private equity VS de S&P 500 de afgelopen decennia:

Bron: Capler


In- en uitstappen

Beleggen in private equity was historisch gezien alleen toegankelijk voor zeer vermogende individuen, maar Capler verlaagt deze drempel tot €5.000. Beleggers kunnen eenmalig een grote investering doen of periodiek investeren, met een minimale maandelijkse storting van €100 of jaarlijkse storting van €1.000.


Het fonds heeft een aanbevolen beleggingshorizon van minimaal 8 jaar. In de eerste drie jaar is uitstappen niet mogelijk, maar daarna kunnen beleggers elk kwartaal een uitkering ontvangen, met lagere kosten vanaf het vierde tot en met het zevende jaar, en zonder extra kosten vanaf acht jaar. Dit betekent dat dit fonds dus zeer gefocust is op langere termijn beleggingen, en kortere beleggingen niet mogelijk of waarschijnlijk onrendabel zullen blijken. In de informatiebrochure staat een specifiekere beschrijving van de kosten en looptijd van het fonds, met daarbij ook de impact op het uiteindelijke rendement van de investering.


Capler rekent eenmalig 3.95% instapkosten bij toetreding van nieuwe beleggers, waarmee fondsoprichtingskosten en compliance kosten worden gedekt. Daarnaast worden jaarlijks doorlopende kosten gerekend, bestaande uit fondskosten en een beheervergoeding van 1.5% per jaar over het netto vermogen van het fonds.


Capler brengt geen prestatievergoedingen in rekening, waardoor rendementen volledig ten goede komen aan de beleggers. Met name de instapkosten van 3,95% vind ik relatief hoog, echter is dit percentage uiteraard gebaseerd op het idee dat een geïnvesteerd bedrag voor een langere tijd vastgezet wordt.


Beleggen in private equity brengt specifieke risico's met zich mee, waaronder liquiditeitsrisico, valutarisico en het risico van aanhouden van liquide middelen voor toekomstige herbeleggingen. Het fonds investeert zowel in liquide als minder liquide fondsen, wat kosten met zich mee kan brengen bij het liquideren van beleggingen. Hoewel de basisvaluta van het fonds de euro is, kunnen er indirecte valutarisico's ontstaan door investeringen buiten de eurozone. Het aanhouden van liquide middelen kan tijdelijk een negatief effect hebben op het rendement, vooral in opwaartse markten.


Hoewel Capler een volledig digitaal platform is, staat het team altijd klaar voor vragen, suggesties en ondersteuning. Het menselijke aspect wordt hiermee niet uit het oog verloren, waardoor beleggers altijd kunnen rekenen op persoonlijke service en begeleiding. Dit klinkt logisch maar is een belangrijk aspect van een fonds, aangezien het prettig is altijd een aanspreekpunt te hebben als investeerder.



Capler Private Equity maakt beleggen in private equity toegankelijk voor particuliere beleggers door een gediversifieerde en zorgvuldig samengestelde portefeuille aan te bieden. Met een strikt selectiebeleid en een focus op risicobeheer streeft het fonds naar een gemiddeld netto rendement van 9.3%-12.0% per jaar. De kostenstructuur is aan de hoge kant maar zeer transparant, de relatief lage instapdrempel maakt Capler aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele lange termijn groei in private equity.

Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page