Buffett kiest voor deze opkomende concurrent van SoFi
Uit recente documenten van de Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, zijn belang in Nubank aanzienlijk heeft vergroot. Het aantal aandelen steeg naar 86 miljoen, goed voor 0,4% van de bank, een waardering van bijna $1,2 miljard.
De SEC filing van Q3 2024 (Berkshire Hathaway/Nu Holdings):
Dit is niet de eerste keer dat Buffett interesse toont in Nubank. In 2021 investeerde Berkshire al $750 miljoen in de Braziliaanse digitale bank via een Series G financieringsronde. Destijds werd deze investering gezien als een strategische zet om in te spelen op de groeiende fintech-sector in Latijns-Amerika.
Sindsdien heeft het aandeel het goed gedaan:
Nubank opereert in een van de meest veelbelovende financiële markten ter wereld: Latijns-Amerika. Met een populatie van meer dan 660 miljoen mensen en een relatief lage penetratie van traditionele bankdiensten, biedt de regio enorme groeikansen voor digitale banken.
In Brazilië, de grootste markt van Nubank, is slechts 60% van de volwassen bevolking volledig bancair bediend, en een groot deel van de bevolking heeft geen toegang tot leningen of betaalbare financiële diensten.
Het klantenbestand van Nu Holdings blijft dan ook groeien:
Daarnaast zorgen demografische trends, juist in deze landen, voor een structurele groei. Een jonge en digitale populatie vormt de ruggengraat van Nubank's klantenbestand. In Brazilië is meer dan 50% van de bevolking jonger dan 35 jaar, en deze groep is meer geneigd om traditionele banken over te slaan en rechtstreeks naar mobiele bankdiensten te gaan. Het digitale, asset-light model van Nubank sluit hier perfect op aan.
Nubank onderscheidt zich door zijn lage klantacquisitiekosten (CAC) en hoge levenslange klantwaarde (LTV). Dankzij slimme marketing, vooral via referrals en online kanalen, bedragen de kosten om een nieuwe klant te werven slechts enkele dollars, aanzienlijk lager dan de honderden dollars die traditionele banken vaak uitgeven.
Tegelijkertijd blijven klanten langer bij Nubank en nemen ze meer producten af naarmate de klantrelatie sterker wordt, iets waar Nubank goed scoort. Zo biedt de bank naast rekeningen ook creditcards, verzekeringen, en beleggingsdiensten aan.
In Q3 2024 rapporteerde Nubank dat de inkomsten per klant met 30% waren gestegen op jaarbasis, mede door de verkoop van extra producten aan bestaande klanten. Dit toont aan dat Nubank in staat is om zijn klantenbestand niet alleen uit te breiden, maar ook steeds meer waarde uit deze klanten te halen.
De onderliggende cijfers van Nubank blijven dan ook een mooie trend tonen:
De Latijns-Amerikaanse fintech-markt kent stevige concurrentie, met rivalen zoals Mercado Pago (onderdeel van MercadoLibre) en Itau Unibanco, de grootste traditionele bank in Brazilië. Waar Nubank zich onderscheidt, is hoe het waarde creeërt aan zijn klanten. Het bedrijf heeft bizar hoge Net Promoter Score (NPS) van boven de 90, wat uitzonderlijk hoog is in de financiële sector, waar scores vaak rond de 30-50 liggen.
Een van de meest opvallende strategische stappen die Nu Holdings recent heeft gezet, is de entree in de Braziliaanse telecomsector. Met de lancering van NuCell, een virtuele mobiele netwerkoperator, benut het bedrijf zijn bestaande klantenbestand van meer dan 60 miljoen gebruikers.
Dit initiatief onderscheidt zich doordat Nu geen zware investeringen in infrastructuur hoeft te doen dankzij een slimme samenwerking met Claro. Door een revenue-sharing model te hanteren, minimaliseert Nu risico’s en optimaliseert het tegelijkertijd het gebruik van zijn platform om een nieuwe markt aan te boren. Dit past perfect bij de disruptieve aanpak van Nu, die eerder de sterk geconcentreerde Braziliaanse bancaire sector wist open te breken.
Naast telecom zet Nu in op internationale expansie, waarbij Mexico een belangrijke groeimarkt is. Hier heeft de bank al 10 miljoen klanten en breidt het zijn diensten uit door samen te werken met supermarktketen Oxxo, waardoor klanten gemakkelijk contant geld kunnen opnemen bij meer dan 22.000 locaties. Deze samenwerking versterkt Nu’s positie in Mexico, waar de bevolking nog sterk afhankelijk is van fysieke betalingen. Bovendien heeft Nu een blik op de toekomst gericht door te investeren in de fintech Tyme Group, actief in Zuid-Afrika en de Filipijnen. Deze investering van $150 miljoen markeert de ambitie van Nu om wereldwijd een toonaangevende digitale bank te worden.
Daarnaast heeft Nubank een duidelijke kostenvoorsprong. Het volledig digitale model betekent dat de bank geen kosten heeft voor fysieke vestigingen, in tegenstelling tot traditionele spelers. Hierdoor kan Nubank producten aanbieden tegen lagere tarieven, zoals creditcards zonder jaarlijkse kosten en gunstige rentetarieven, terwijl het bedrijf hoge marges behoudt.
Een andere belangrijke groeipijler is Nubank's geografische expansie. Het bedrijf is al actief in Mexico zoals ik al noemde, en ook in Colombia, twee markten met vergelijkbare demografische en economische kenmerken als Brazilië. In Mexico groeide het klantenbestand in 2024 al met meer dan 50% YoY, een duidelijk teken dat de fintech-markt daar nog grotendeels onontgonnen terrein is.
Volgens Nubank's management worden deze markten momenteel met verlies geëxploiteerd, maar de resultaten van Brazilië tonen aan dat het bedrijf winstgevend kan worden zodra een bepaalde schaal is bereikt. In Brazilië heeft Nubank zijn break-evenpunt bereikt in minder dan vijf jaar, en het management verwacht dat dit tempo kan worden versneld in nieuwe markten door gebruik te maken van schaalvoordelen en betere data-gedreven systemen.
Het bedrijf wordt dan ook over de hele linie steeds efficiënter:
Nubank's technologische focus is hierin een belangrijk concurrentievoordeel. Het bedrijf heeft een in-house ontwikkelde techstack, wat betekent dat het nieuwe producten sneller kan ontwikkelen dan concurrenten die afhankelijk zijn van externe leveranciers. Een goed voorbeeld hiervan is de lancering van Nubank Cripto in 2023, waarmee klanten direct in cryptocurrencies kunnen beleggen. Deze functie trok miljoenen gebruikers in minder dan een jaar en gaf Nubank toegang tot een nieuwe inkomstenstroom.
Sinds de lancering in 2022 heeft Nubank´s cryptotak ook een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het platform biedt klanten de mogelijkheid om digitale activa zoals Bitcoin, Ethereum en Polygon te kopen, verkopen en bewaren. In 2024 voegde het platform ook Uniswap en Chainlink toe, waardoor klanten een steeds bredere selectie van tokens konden verhandelen.
Warren Buffett heeft zelf lange tijd zijn afkeer van cryptovaluta keer op keer weer duidelijk gemaakt. Enkele van zijn meest spraakmakende uitspraken:
2018 (CNBC): "Ik kan met bijna zekerheid zeggen dat cryptovaluta slecht zullen eindigen."
2022 (aandeelhoudersvergadering): "Als je me alle Bitcoin in de wereld zou geven voor $25, zou ik het niet nemen. Wat zou ik ermee moeten doen?"
De investering in Nu Holdings lijkt gezien deze uitspraken dan ook meer gericht op het financiële groeimodel van Nubank dan op een directe goedkeuring van cryptovaluta. Nubank is een digitaal bankbedrijf met een breed scala aan producten, waaronder betaalrekeningen, creditcards, verzekeringen en nu dus ook cryptodiensten. Over het businessmodel en de cijfers achter Nu Holdings wil ik het in dit artikel met je over hebben.
Daarnaast maakt Nubank gebruik van geavanceerde data-analyse om kredietrisico's nauwkeurig te beoordelen. Door machine learning-modellen te gebruiken, kan het bedrijf beter voorspellen welke klanten betrouwbaar zijn, waardoor kredietverliezen worden geminimaliseerd en meer klanten toegang krijgen tot betaalbare leningen.
Hoewel Nubank solide presteert, zijn er enkele risico's die we als beleggers in gedachten moeten houden:
Valutavolatiliteit: De afhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse valuta’s (BRL, MXN, COP) ten opzichte van de USD het rapporteren van inkomsten en winsten beïnvloeden. In 2024 leidde dit tot een omzetdaling van meer dan 5% YoY, ondanks sterke organische groei.
Regulering: De fintech-sector in Latijns-Amerika staat onder toenemende regelgeving, vooral nu bedrijven zoals Nubank een groot marktaandeel hebben. Toekomstige wijzigingen in regelgeving, zoals strengere eisen voor kapitaalreserves, kunnen een impact hebben op de winstgevendheid.
Concurrentie: Hoewel Nubank op dit moment een sterke marktpositie heeft, kunnen nieuwe spelers, vooral internationale fintechs zoals Revolut of Wise, de druk opvoeren.
De waardering van Nu Holdings is een belangrijk punt, en biedt volgens velen kansen voor beleggers met een lange adem. Momenteel heeft het aandeel een forward P/E-ratio van 14,5x voor 2026, wat volgens sommigen opmerkelijk is gezien het indrukwekkende groeitempo. Voor een bedrijf met zulke groeicijfers zou deze waardering in andere sectoren – zoals Amerikaanse software – als een koopje worden beschouwd. Maar omdat Nu Holdings een Latijns-Amerikaanse financiële speler is, worden de waarderingen gematigd door marktpercepties en sectorconventies.
De FWD P/E ratio van Nu Holdings:
Latijns-Amerikaanse financiële aandelen, zoals Banco do Brasil, hebben historisch gezien lage multiples. Banco do Brasil handelt bijvoorbeeld tegen slechts 4,3x de verwachte winst per aandeel in 2024, ondanks dat het een solide groei laat zien in zowel winst als omzet. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Nubank ooit zulke lage waarderingen zal bereiken vanwege zijn neobankmodel en hoge rendement op eigen vermogen (ROE), is het belangrijk om te begrijpen dat financiële aandelen in deze regio zelden dezelfde multiples halen als Amerikaanse groeiaandelen.
CEO David Vélez heeft al aangegeven dat het bedrijf overweegt om uit te breiden naar de Amerikaanse markt, wat de waardering aanzienlijk zou kunnen verhogen als het succesvol wordt. Als Nubank erin slaagt een sterke aanwezigheid in de VS op te bouwen, kan het profiteren van hogere multiples zoals die van bedrijven in ontwikkelde markten.
Toch zou dit betekenen dat het moet concurreren met gevestigde Amerikaanse spelers zoals SoFi Technologies (SOFI), wat een uitdaging vormt. SoFi heeft recent een forse groei meegemaakt nu het weer de wind in zeilen lijkt te krijgen, echter betaal je hier uiteraard ook voor op de kortere termijn:
Warren Buffett lijkt dus duidelijk vertrouwen te hebben in Nubank's potentie als uitdager in de Fintech markt, van bedrijven zoals SoFi. Berkshire Hathaway's aanzienlijke belang in Nubank weerspiegelt een strategisch geloof in het businessmodel en de groeimogelijkheden van het bedrijf.
De combinatie van een relatief gunstige waardering, hoge groeipercentages en internationale uitbreidingsplannen maakt Nubank tot een interessante belegging voor wie op zoek is naar zowel waarde als groei. Hoewel de waardering momenteel redelijk lijkt, biedt de kans op toekomstige groei in nieuwe markten, zoals de VS, een aantrekkelijk langetermijnperspectief.
Buffett staat erom bekend bedrijven te kiezen met sterke fundamenten, duidelijke concurrentievoordelen en een bewezen schaalbaar model. Nubank voldoet aan deze criteria. Bovendien biedt deze investering Berkshire een blootstelling aan de groeiende fintech-sector zonder direct in risicovolle technologieën zoals cryptocurrencies te beleggen, ondanks Nubank’s cryptodiensten.
Voor lange termijn beleggers, zoals ook Warren Buffett, biedt Nubank dus een interessante kans. Het bedrijf combineert sterke groeicijfers met een duidelijke strategische visie, wat zorgt voor een consistente waardecreatie. Hoewel valutavolatiliteit en regelgeving uitdagingen vormen, compenseren de sterke klantloyaliteit, hoge marges en geografische expansie deze risico's, voor Buffett in ieder geval.
Comments