top of page

Buffett dumpt helft van Apple-aandelen, een waarschuwing voor beleggers

In het kort:

  • Warren Buffett heeft een enorm deel van Berkshire Hathaway's grote aandelenpositie in Apple verkocht.

  • De verkoop vindt plaats te midden van een bredere trend waarbij Buffett zijn grootste aandelenposities, waaronder Bank of America, aan het verminderen is.

  • De verkopen komen op een moment dat de S&P 500 naar recordhoogtes steeg, hoewel recente zwakkere banenrapporten vraagtekens zetten bij de economische vooruitzichten.


Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaan Warren Buffett, heeft de helft van zijn aandelen in technologiebedrijf Apple verkocht. Aan het einde van het tweede kwartaal waardeerde Berkshire Hathaway zijn belang in Apple op 84,2 miljard euro. Dat impliceert dat Buffett 49,4 procent van zijn belang in het bedrijf heeft verkocht, meldt de Amerikaanse zender CNBC.


De krant Financial Times berekende dan weer dat Buffett zo'n 390 miljoen Apple-aandelen verkocht. Dit is opvallend gezien de enorme omvang van de positie die Apple inneemt in Berkshire's portefeuille. Buffett begon pas in 2016 met het kopen van Apple-aandelen, onder invloed van zijn investeringsleiders Ted Weschler en Todd Combs. Sindsdien groeide zijn waardering voor het bedrijf zodanig dat Apple Berkshire's grootste investering werd, na zijn verzekeringsbedrijf.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


In het eerste kwartaal had Buffett al 13 procent van zijn aandelenpakket verkocht. Eind vorig jaar was Buffetts belang in de techreus nog 174,3 miljard dollar waard. Toch blijft Apple de grootste participatie van het fonds van Buffett. In mei zei Buffett op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat Apple een van de belangrijkste investeringen van zijn holding zou blijven.


De verkoop van Apple-aandelen zorgde voor een aanzienlijke cashinstroom voor Berkshire Hathaway. De aandelenverkopen leverden in het tweede kwartaal alles samen 76 miljard dollar op, wat resulteerde in een totale cashvoorraad van 276,9 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar had Berkshire's cashpositie al een forse toename gezien van 189 miljard dollar naar 276,9 miljard dollar. Mede daardoor zag Berkshire Hathaway zijn cashvoorraad in de eerste helft van dit jaar stijgen van 189 miljard dollar naar 276,9 miljard. In het tweede kwartaal steeg de bedrijfswinst met 15 procent naar 11,6 miljard dollar.



Voor 2016 vermijdde Buffett doorgaans technologie bedrijven. Dit veranderde met de aankoop van Apple-aandelen. De positie groeide snel, en op een gegeven moment besloeg Apple bijna de helft van Berkshire's aandelenportefeuille. Buffett noemde Apple zelfs het op één na belangrijkste bedrijf voor Berkshire, na zijn verzekering cluster.


Buffett heeft recentelijk ook zijn positie in Bank of America verkleind, met een verkoop ter waarde van $3,8 miljard over een periode van 12 dagen. Dit patroon suggereert een bredere strategie van het herstructureren van de portefeuille. Het kan ook met de waardering van Apple te maken hebben. Apple is historich hoog gewaardeerd gezien de groei tegen over veel andere bedrijven is afgenomen vanwege de omvang.



De timing van deze verkopen valt samen met een stijging van de S&P 500 naar recordhoogtes, gedreven door optimisme over een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie. Echter, recente economische gegevens, zoals het teleurstellende banenrapport van juli, brengen deze optimistische vooruitzichten in twijfel.


Het nieuws over de verkoop van zijn Apple positie komt er in een periode waarin tech-aandelen terrein verliezen op de beurs. Er is wellicht sprake van een keerpunt, na een periode waarbij de beurskoersen zijn geëxplodeerd sinds eind 2022, toen de technologiewereld in de greep raakte van generatieve AI, het soort AI dat de chatbot ChatGPT van OpenAI mogelijk maakt.


De kentering is er sinds 10 juli, toen de beurskoersen hun hoogtepunt bereikten. Sindsdien klinkt steeds luider de vraag: zullen bedrijven werkelijk zoveel efficiënter worden dankzij generatieve AI? Vooral bedrijven die vooral actief zijn met chips en AI verloren sinds begin juli terrein. AMD verloor een kwart, Nvidia 22 procent en ook Amazon, Microsoft, Alphabet en Meta gingen erop achteruit. Ook Apple verloor de voorbije weken. Al was het verlies beperkter dan bij de meeste andere grote tech-bedrijven. De maker van iPhone ging er sinds 10 juli 3,8 procent op achteruit.



De verkoop van Apple door Warren Buffett markeert een belangrijke gebeurtenis, gezien de omvang en het belang van deze positie binnen Berkshire Hathaway. Hoewel de exacte redenen voor deze beslissing niet volledig duidelijk zijn, past het binnen een bredere trend van Buffett's recente herstructurering van zijn portefeuille, in reactie op marktomstandigheden en economische vooruitzichten. Voor beleggers zou het naar mijn mening een herinnering moeten zijn dat grote beleggers zoals Buffett momenteel de-risken, iets wat duidt op de angst voor een bredere marktdaling komende tijd. De-risken hoeft niet persé verkopen te betekenen en is afhankelijk van iemands eigen situatie. Hoe meer cash je hebt bij grote beurs dalingen, hoe sterker je in je schoenen staat.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page