top of page

Broadcom kwartaalcijfers: ook een belangrijk moment voor Apple

In het kort:

  • Broadcom (AVGO) wordt verwacht sterke resultaten te rapporteren, aangedreven door een opleving in de verkoop van netwerkapparatuur en de overgang van VMware naar een abonnementsmodel.

  • De omzetgroei wordt geschat op 15,1% YoY, met een verwachte winst per aandeel van $1,22. Het aandeel wordt echter beschouwd als licht overgewaardeerd, wat de risico-rendementverhouding op de middellange termijn beïnvloedt.

  • De vraag naar AI-gerelateerde producten en de integratie van VMware blijven de belangrijkste drijfveren voor Broadcom, met een verwachte AI-omzet van $10 miljard in 2024.


Broadcom zal op 5 september 2024 de cijfers voor het derde kwartaal (Q3) rapporteren. De consensusverwachting is dat het bedrijf een omzet van $12,9 miljard zal behalen, met een winst per aandeel (EPS) van $1,22. Dit wordt gedreven door een herstel in de verkoop van netwerkapparatuur en de voortdurende overgang van VMware naar een abonnementsmodel. Analisten hebben hun EPS-verwachtingen in de afgelopen 90 dagen meerdere keren aangepast, wat wijst op een positieve trend in de vooruitzichten voor Broadcom.


De omzet(groei) van Broadcom (2010-2024):

Bron: Macrotrends


George Soros’ investeringsfonds, Soros Fund, heeft tijdens het tweede kwartaal van 2024 nieuwe investeringen gedaan in enkele prominente technologiebedrijven, waaronder Apple en Broadcom. De investering in Apple alleen al is meer dan $160 miljoen waard, wat wijst op een aanzienlijk vertrouwen in de toekomstige groei van het bedrijf.


De keuze voor Broadcom is in lijn met de bredere trend binnen het fonds om te profiteren van de sterke prestaties en vooruitzichten van bedrijven in de halfgeleidersector en AI-gedreven technologieën. Dit, terwijl bijvoorbeeld Warren Buffett juist AI en tech- investeringen blijft verkopen, zoals Apple en Snowflake aandelen.



Broadcom's groei wordt voornamelijk gevoed door de toenemende vraag naar AI-gerelateerde infrastructuur en snellere netwerkverbindingen. Het bedrijf heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het segment van netwerkinfrastructuur, met name dankzij de verkoop van DSP's, optische lasers en snelle inter-connecties die nodig zijn voor AI-datacenters. Dit segment zal naar verwachting blijven groeien naarmate de volgende generatie GPU's op de markt komt. In het afgelopen kwartaal rapporteerde Broadcom een aangepaste FCF van $5,3 miljard, wat neerkomt op een FCF-marge van 42,44%. Als Broadcom deze marge kan behouden, wordt geschat dat het bedrijf in het fiscale jaar 2025 een FCF van $25,25 miljard kan genereren.


Daarnaast heeft Broadcom geprofiteerd van de integratie van VMware, wat in Q2'24 resulteerde in een toename van de infrastructuuromzet met 175% ten opzichte van het voorgaande jaar, voornamelijk door een omzetbijdrage van $2,7 miljard van VMware. De overgang van VMware naar een abonnementsmodel heeft geleid tot een sequentiële omzetgroei van 28%, en het management streeft naar een kwartaalomzet van $4 miljard voor VMware op termijn.


Financieel gezien wordt verwacht dat Broadcom in Q3'24 een EBITDA-marge van 62% zal realiseren, met een vrije kasstroom van $6 miljard. Het bedrijf heeft zich ook gericht op het afbouwen van schulden, met een aflossing van $2 miljard in Q2'24 en een geplande aflossing van nog eens $4 miljard tegen het einde van het fiscale jaar 2024. Met $9,8 miljard in contanten op de balans, heeft Broadcom voldoende financiële ruimte om deze aflossingen te dekken.


De totale cashpositie van Broadcom (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Hoewel het aandeel momenteel handelt tegen een EV/aEBITDA multiple van 32x, wordt het door sommige analisten als overgewaardeerd beschouwd, vooral in vergelijking met zijn concurrenten zoals Qualcomm en Nvidia.


Broadcom wordt echter geconfronteerd met toenemende concurrentiedruk van grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft, vooral op het gebied van AI en edge computing. Daarnaast kunnen macro-economische factoren en een mogelijke vertraging in de vraag naar AI-infrastructuur de toekomstige groei van het bedrijf beperken. Als belegger moet je zeker rekening houden met de mogelijkheid van sterke koersbewegingen als gevolg van deze risico's.


Hoewel Broadcom snel transformeert naar een belangrijk leverancier van AI-chips, blijft het bedrijf een cruciale speler in de smartphonemarkt, waar Apple een belangrijke klant is. Apple vertegenwoordigde vorig jaar 20% van Broadcom's totale omzet, wat neerkomt op ongeveer $7,1 miljard. Dit benadrukt hoe afhankelijk Broadcom is van zijn relatie met Apple, vooral gezien de langlopende contracten die het heeft afgesloten voor de levering van geavanceerde chipsets.


De kwartaalcijfers van Broadcom zullen daarom ook veel zeggen over de prestaties en verwachtingen van Apple. Als Broadcom sterke cijfers rapporteert, met name in de segmenten die te maken hebben met draadloze communicatie en mobiele apparaten, kan dit een indicatie zijn van robuuste verkopen van de iPhone en andere Apple-producten. Aan de andere kant, als Broadcom tegenvallende resultaten boekt, kan dit wijzen op potentiële problemen in de leveringsketen of een dalende vraag naar Apple's producten.



Hoewel Broadcom naar verwachting sterke resultaten zal rapporteren voor Q3'24, zijn er zorgen over de huidige waardering van het aandeel, vooral gezien de mogelijke groeivertraging in de toekomst. De lange termijn groeivooruitzichten blijven positief, vooral door AI en VMware, maar de vraag zal zijn of de korte termijn resultaten de hoge verwachtingen weten te overtreffen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page