top of page
Rens Boukema

Boeing haalt miljarden orders binnen

In het kort:

  • Boeing heeft onder andere tijdens de Dubai Airshow grote orders binnengehaald, wat wellicht een nieuwe periode van groei voor het bedrijf kan inluiden.

  • Emirates Airline heeft een indrukwekkende order van $52 miljard aangekondigd voor 95 Boeing widebody-vliegtuigen, waaronder 55 Boeing 777-9's, 35 777-8-vliegtuigen, en vijf 787-toestellen.

  • Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Flydubai en SunExpress, hebben ook ambitieuze plannen aangekondigd door respectievelijk 30 Boeing 787-9 Dreamliners en maximaal 90 Boeing 737-vliegtuigen te bestellen.


Nieuwe orders voor Boeing

Emirates Airline, de grootste afnemer van Boeing 777-vliegtuigen, heeft maandag een indrukwekkende order van $52 miljard aangekondigd. De bestelling omvat 55 Boeing 777-9's, 35 777-8-vliegtuigen en vijf 787-toestellen. Met deze order brengt Emirates haar totale 777x-bestelling op 205 vliegtuigen en haar 787-bestelling op 35 toestellen. De eerste 777-9 wordt in 2025 verwacht, gevolgd door de extra jets in 2035, terwijl de levering van de 777-8 gepland staat voor 2030.


Flydubai, een zustermaatschappij van Emirates, heeft eveneens ambitieuze plannen aangekondigd door 30 Boeing 787-9 Dreamliners te bestellen. Deze bestelling vertegenwoordigt een significante uitbreiding van de vloot, die momenteel uit 79 vliegtuigen bestaat, allemaal Boeing 737's.


SunExpress, een joint venture tussen Turkish Airlines en Lufthansa, heeft zich ook in de ordergekte gestort door de aankoop van maximaal 90 Boeing 737-vliegtuigen aan te kondigen. Deze overeenkomst omvat 28 737-8's, 17 737-10-modellen en een optie om nog eens 45 extra 737 MAX-vliegtuigen aan te schaffen.


Geruchten over opheffing Chinese verkoopstop

Naast de succesvolle deals in Dubai, zijn er geruchten dat China overweegt om de commerciële verkoopstop van Boeing 737 Max-vliegtuigen op te heffen. Dit nieuws komt op een cruciaal moment, aangezien president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping gepland staan om elkaar te ontmoeten op de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)-conferentie in San Francisco. Hoewel er nog geen formele aankondiging wordt verwacht, suggereert het rapport dat China overweegt zich te verbinden tot de aankoop van 737-vliegtuigen.



Boeing aandelen stijgen minimaal

Het nieuws van deze indrukwekkende deals heeft een minimaal maar positief effect gehad op de aandelen van Boeing, die maandagochtend met 4,58% zijn gestegen. Boeing's aandelen hebben sinds het begin van het jaar een stijging van ongeveer 6% laten zien. De recente orders, met name die van Emirates, kunnen bijdragen aan het vertrouwen in de vooruitzichten van Boeing in de komende jaren.


Prijshistorie Boeing aandelen de laatste vijf jaar:


Analyse en vooruitzichten

In het derde kwartaal werd een aangepast verlies van $3,26 per aandeel gerapporteerd, vergeleken met de verwachting van $2,96, met een omzet van $18,10 miljard, iets boven de schattingen. Nettoverliezen zijn afgenomen tot bijna $1,64 miljard, of $2,70 per aandeel, vergeleken met vorig jaar.


Met deze nieuwe orders bewijst Boeing zich opnieuw als een belangrijke speler in de luchtvaartindustrie, ondanks eerdere uitdagingen en vertragingen. De groeiende vraag naar vliegtuigen, met name in opkomende markten zoals het Midden-Oosten, biedt kansen voor Boeing om zijn marktaandeel verder uit te breiden.


Terwijl de geopolitieke spanningen in de regio, met name het conflict tussen Israël en Hamas, de reisvraag tijdelijk hebben verminderd, wijzen analisten op het waarschijnlijke herstel op de lange termijn. Het vertrouwen dat luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates tonen door grootschalige orders te plaatsen, duidt op optimisme over een toekomstige opleving van de luchtvaartindustrie.



Conclusie

De Dubai Airshow heeft Boeing een welkome impuls gegeven met aanzienlijke orders, met name van Emirates. Terwijl de luchtvaartindustrie wereldwijd blijft herstellen van de impact van de pandemie, illustreren deze transacties het groeiende optimisme en de veerkracht van de sector. Het is een belangrijke mijlpaal voor Boeing, dat nu naar de toekomst kijkt met hernieuwd vertrouwen en een stevige orderportefeuille.


Het is belangrijk ook de risico´s van investeren in de luchtvaart mee te nemen. Neem bijvoorbeeld de impact van Covid op Boeing, waar het bedrijf nog steeds van aan het herstellen is. Daarbuiten kan nieuwe wetgeving rondom uitstoot in relatie tot vlieggemak ervoor zorgen dat vliegen minder aantrekkelijk wordt gemaakt wat uiteraard negatief is voor de luchtvaart sector.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page