top of page

Bitcoin nu achtste grootste activa ter wereld, volgt Ethereum?

In het kort:

  • Bitcoin (BTC) heeft een nieuw recordhoogte bereikt door de $71.000-grens te doorbreken, waarmee het de marktkapitalisatie van zilver overtreft en zich als de achtste grootste activa klasseert.

  • Deze mijlpaal volgt op een succesvolle week voor spot Bitcoin exchange-traded funds (ETFs), die meer dan $2,2 miljard aan instromen zagen.

  • Andere grote munten, waaronder de bekendste altcoin Ethereum (ETH), zagen ook significante winsten, met ETH die zojuist de $4.000 overschreed.


Bitcoin's recente doorbraak boven de $71.000 is niet alleen een teken van zijn aanhoudende dominantie in de cryptowereld, maar ook een historisch moment waarop het de marktkapitalisatie van zilver overtreft. Met een marktkapitalisatie die nu de $1,4 biljoen overschrijdt, wordt Bitcoin steeds meer gezien als de "digitale goud" die nu officieel zilver in de schaduw stelt. Deze prestatie onderstreept de verschuiving in hoe waarde wordt gedefinieerd en erkend in het hedendaagse financiële landschap.


De grootste activa in de wereld op dit moment:


De drijvende kracht achter de rally

De opwindende rally van Bitcoin kan niet los worden gezien van de succesvolle week voor spot Bitcoin ETFs, die een indrukwekkende $2,2 miljard aan instromen zagen. Deze fondsen, aangevoerd door BlackRock's Bitcoin ETF met meer dan $13,5 miljard in beheer, spelen een cruciale rol in het toegankelijker maken van cryptocurrency voor een breder publiek. Hun succes is een duidelijk teken van het toenemende vertrouwen en de acceptatie van Bitcoin als een legitiem investeringsvehikel.


Ethereum en andere altcoins volgen

Terwijl Bitcoin de krantenkoppen haalt, mogen de prestaties van andere grote munten niet over het hoofd worden gezien. Ethereum, vaak gezien als de naaste concurrent van Bitcoin, heeft ook een significante mijlpaal bereikt door de $4.000-mark te overschrijden. Daarbuiten zien we over de hele breedte van de markt veel altcoins de lucht in schieten, waar memecoins en het AI-segment op dit moment leidend zijn. Sinds de lancering in 2015 heeft Ethereum zich stevig gevestigd als de op één na grootste digitale valuta qua totale waarde, die nu op meer dan $460 miljard ligt.


Het feit dat memecoins, met absoluut geen onderliggende waarde, op dit moment hard stijgen geeft voor mij aan dat retail beleggers ook de markt hebben gevonden. Vaak betreden deze investeerders namelijk de markt via munten zoals deze, gezien je ze veel voorbij ziet komen op sociale media en het particuliere investeerders klaarblijkelijk het meest aan preekt.


Deze sterke prestatie van Ethereum is grotendeels toe te schrijven aan de verwachting dat een Ethereum ETF goedgekeurd zou kunnen worden in de Verenigde Staten. Verschillende vermogensbeheerders hebben toestemming aangevraagd bij de Amerikaanse financiële marktregulator, de Securities and Exchange Commission (SEC), om deze Ether-investeringsproducten op de markt te brengen, met een uiterlijke beslissingsdatum op 23 mei voor de eerste aanvragen.


Dan is er voor Ethereum ook nog de aanstaande "Dencun"-upgrade, een grote verbetering van de technologie achter deze digitale valuta, gepland voor 13 maart. Deze verandering zal de capaciteit voor transactieverwerking verbeteren en transactiekosten verlagen, maar heeft ook het potentieel om de groei van een ecosysteem met meerdere toepassingen te ontketenen. Ethereum wordt niet alleen gebruikt als waardeopslag, zoals Bitcoin, maar heeft veel meer (potentiële) gebruikstoepassingen, zoals voor non-fungible tokens (NFTs) en de bredere DeFi markt.


Ethereum VS Bitcoin

Ethereum en Bitcoin concurreren dan ook niet direct met elkaar in mijn opinie; Bitcoin wordt steeds meer gezien als een manier om waarde op te slaan, zoals goud, terwijl Ether een investering is voor het gehele blockchain- en smart contract-ecosysteem. Ethereum heeft al twee belangrijke technische transformaties succesvol doorgevoerd in de recente jaren, waaronder de overstap naar een minder energie-intensief systeem in september 2022. Deze veranderingen, samen met de toenemende optimisme rond de "Dencun"-upgrade, versterken de geloofwaardigheid van de munt.


Ether biedt door zijn werking ook het "extra voordeel" van rente gegenereerd door zijn houders door middel van het "Proof of Stake"-proces, in tegenstelling tot de energie-intensieve "Proof of Work"-methode van Bitcoin. Investeerders die akkoord gaan met het inzetten van een deel of al hun holdings ontvangen een vergoeding van enkele procenten per jaar, naast eventuele kapitaalwinst als de valuta in waarde stijgt. Het "Proof of Stake"-proces heeft de hoeveelheid als onderpand gebruikte Ether aanzienlijk verhoogd, wat de circulatie vermindert en bij toenemende vraag de prijs potentieel opdrijft.



Vooruitblik: de Bitcoin halvering

Een belangrijke factor achter de recente prijsstijgingen van Bitcoin, buiten de ETF, is tevens de anticipatie op het aankomende halveringsevenement, waarbij de beloning voor Bitcoin-miners gehalveerd wordt. Dit schaarste-mechanisme, dat naar verwachting in ongeveer 35 dagen plaatsvindt, heeft historisch gezien geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. Beleggers en analisten houden dit evenement dan ook nauwlettend in de gaten, aangezien het potentieel heeft om de prijsdynamiek van Bitcoin en de bredere cryptomarkt aanzienlijk te beïnvloeden.


De recente ontwikkelingen in de cryptomarkt, waaronder de recordbrekende prestaties van Bitcoin en de succesvolle instromen in Bitcoin ETFs, weerspiegelen een groeiende erkenning en acceptatie van digitale valuta als een legitieme en waardevolle activaklasse. Terwijl Bitcoin zijn positie als "digitale goud" versterkt, blijft de markt evolueren met nieuwe kansen maar ook zeker uitdagingen voor investeerders. Want juist in tijden als deze is het belangrijk rationeel te blijven denken en in te zien dat deze huidige prijsstijgingen niet eeuwig zullen aanhouden, het is dan ook aan te raden je eigen (winst/take profit) plan van te voren te maken, om zo door deze hectische markt heen te navigeren. Met de huidige in stroom van nieuw kapitaal zullen de prijsbewegingen hoogstwaarschijnlijk heviger, maar wellicht ook korter worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page