top of page

Bill Gates heeft 70% van zijn portefeuille in deze 3 aandelen geïnvesteerd

In het kort:

  • De portefeuille van Gates is sterk gericht op lange termijn groei, met 70% geïnvesteerd in drie hele belangrijke bedrijven voor de toekomst.

  • Een van deze bedrijven is een tech-gigant met goede vooruitzichten door de focus op AI en groei in de cloud-divisie.

  • Een ander bedrijf is een grote afvalverwerker die profiteert van schaalvoordelen en investeringen in duurzaamheid, wat zowel milieuvriendelijke als financiële voordelen oplevert.


Bill Gates is een van de meest bekende miljardairs ter wereld, niet alleen vanwege zijn invloed via Microsoft, maar ook door zijn filantropische werk via de Bill & Melinda Gates Foundation. Deze stichting beheert een portefeuille van zo’n $50 miljard, waarvan 70% is geïnvesteerd in slechts drie aandelen: Microsoft, Berkshire Hathaway en Waste Management. De beleggingskeuzes van de stichting tonen niet alleen Gates' vertrouwen in de lange-termijn waarde van deze bedrijven, maar ook de duidelijke invloed van Warren Buffett, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het beheer van de portefeuille. Laten we eens gaan kijken naar deze drie aandelen.


Aandeel 1: Microsoft

Het is geen verrassing dat Microsoft, het bedrijf dat mede door Bill Gates werd opgericht, een groot deel van de investeringen van de Bill & Melinda Gates Foundation uitmaakt. In 2022 doneerde Gates maar liefst $20 miljard aan Microsoft-aandelen aan de stichting. Hoewel hij enkele jaren geleden officieel terugtrad als bestuurslid, blijft hij nog altijd een van de grootste aandeelhouders van het tech-bedrijf. De stichting heeft momenteel bijna 35 miljoen aandelen in Microsoft, met een totale waarde van ongeveer $15 miljard.


Microsoft heeft de laatste jaren een indrukwekkende groeispurt doorgemaakt, vooral dankzij zijn strategische focus op kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de samenwerking met OpenAI, de organisatie achter ChatGPT. Deze samenwerking heeft Microsoft een leidende positie in de AI-markt bezorgd. Daarnaast heeft het bedrijf AI geïntegreerd in zijn eigen cloudplatform Azure en in de populaire Office-pakketen, waar de nieuwe Copilot-functies gebruikers helpen om productiever te zijn. Deze focus op AI-innovatie heeft de aandelenkoers van Microsoft flink omhoog gestuwd – met meer dan 60% sinds Gates zijn donatie deed.


En daarnaast heeft Microsoft natuurlijk ook nog de cloud-divisie Azure. Azure is het cloudplatform van Microsoft dat bedrijven en organisaties toegang biedt tot een breed scala aan diensten en oplossingen via het internet. Met Azure kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur en applicaties beheren en opschalen zonder fysieke servers te hoeven gebruiken. Azure wordt veel gebruikt voor het bouwen, testen en implementeren van applicaties, en helpt bedrijven om flexibel, schaalbaar en kosteneffectief te opereren in een digitale wereld.


De toekomstverwachtingen voor Azure blijven veelbelovend. Met de voortdurende investeringen in infrastructuur om de capaciteit van het platform te vergroten, wordt verwacht dat Azure zijn groeitempo zal kunnen handhaven, of zelfs versnellen. Analisten voorspellen dat de jaarlijkse inkomsten van Azure tegen 2028 kunnen oplopen tot maar liefst $178 miljard, gedreven door de groei van AI en cloud-oplossingen. Deze groei wordt deels veroorzaakt doordat AI naar verwachting een steeds grotere rol zal spelen wereldwijd.

Ondanks dat Microsoft op het moment tegen een relatief hoge waardering wordt verhandeld – ongeveer 32 keer de verwachte winst – wordt het bedrijf over het algemeen wel gezien als een sterke speler op de lange termijn. Microsoft heeft immers een solide en hard groeiende cashflow en een dominante positie in de cloudsector. Daarnaast blijft het bedrijf profiteren van de aanhoudende vraag naar AI-oplossingen, wat een positieve indicator is voor de verdere groei van het bedrijf.

Deze vooruitzichten zijn ook terug te zien in de verwachtingen van analisten. Voor 2025 wordt een winst per aandeel van $13,18 verwacht, wat een groei van zo'n 12% ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. In 2026 wordt een verdere stijging van de winst per aandeel naar $15,31 voorzien, een groei van 16,16%. Voor 2027 verwachten analisten een winst per aandeel van $17,98, wat een jaarlijkse groei van 17,46% zou betekenen. Op dat punt zou je nog ongeveer 24 keer de winst betalen. Toch lijkt dit op het eerste oog nog aan de hoge kant.


Aandeel 2: Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, is het op één na grootste aandeel in de portefeuille van de Bill & Melinda Gates Foundation. Buffett heeft sinds 2006 regelmatig gedoneerd aan de stichting, en zijn meest recente schenking omvatte 9,9 miljoen aandelen in Berkshire Hathaway. Als gevolg daarvan bezit de stichting nu bijna 25 miljoen aandelen van Berkshire, met een huidige waarde van ongeveer $11,2 miljard.


Berkshire Hathaway is waarschijnlijk een van de meest solide bedrijven ter wereld, mede dankzij de portefeuille van hoge kwaliteit bedrijven die het beheert. Het bedrijf heeft belangen in een breed scala aan sectoren, waaronder verzekeringen (met bekende namen zoals GEICO), spoorwegen, nutsbedrijven, en productie. De sterke financiële prestaties van Berkshire zijn in 2024 duidelijk zichtbaar: het bedrijf noteerde een indrukwekkende winstgroei van 26%, voornamelijk door zijn solide operationele prestaties en slimme investeringen.

Een belangrijk aspect dat beleggers altijd in de gaten houden bij Berkshire Hathaway is de aanzienlijke hoeveelheid cash die Warren Buffett op de balans houdt. Deze kaspositie biedt het bedrijf enorme flexibiliteit voor nieuwe investeringen of overnames, vooral wanneer de markt gunstige kansen biedt. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 bereikte Berkshire's cashpositie een recordhoogte van maar liefst $276,94 miljard. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de $188,99 miljard die in het eerste kwartaal werd gerapporteerd.

Hoewel deze overvloed aan cash een teken is van financiële gezondheid, kan het ook als inefficiënt worden gezien als het niet voldoende wordt ingezet voor meer winstgevende doeleinden. Toch biedt het bedrijf met deze cash-buffer een grote zekerheid en potentiële koopkracht, wat analisten positief stemt over de toekomstige groei.


En ondanks dat de aandelen van Berkshire Hathaway momenteel worden verhandeld tegen meer dan 1,6 keer de boekwaarde – hoger dan het historische gemiddelde – blijven veel analisten optimistisch. Ze wijzen erop dat het bedrijf, dankzij zijn sterke portefeuille en schuldenvrije balans, goed gepositioneerd is om nieuwe overnames te doen en zijn waarde op lange termijn te blijven vergroten. Berkshire blijft hierdoor volgens deze analisten een aantrekkelijke keuze voor beleggers die zoeken naar een stabiel rendement met ruimte voor groei.

Aandeel 3: Waste Management

Waste Management is een van de verrassende, maar ook strategische investeringen in de portefeuille van de Gates Foundation. Het bedrijf is de grootste afvalverwerker in de Verenigde Staten en heeft een stevige positie opgebouwd in een sector die misschien niet opwindend klinkt, maar wel essentieel is voor een goed functionerende samenleving. Het past binnen het conservatieve, waardegerichte investeringsprofiel dat nauw verbonden is met de stijl van Warren Buffett. Dankzij de schaalvoordelen en efficiëntie blijft Waste Management een bedrijf dat de afgelopen jaren enorm goed presteert.

Waste Management biedt verschillende diensten op het gebied van afvalinzameling, recycling en duurzame afvalverwerking. Het bedrijf verwerkt zowel huishoudelijk als commercieel afval en bezit tal van stortplaatsen, wat een van zijn grootste concurrentievoordelen is. Door het beheren van stortplaatsen en efficiëntere routes te plannen voor afvalinzameling, kan het bedrijf kosten besparen en tegelijkertijd hogere winstmarges realiseren. Bovendien heeft het bedrijf door zijn omvang en sterke financiële positie de mogelijkheid om overnames te doen om nog verder te groeien. Een voorbeeld hiervan is de overname van Stericycle, die in het vierde kwartaal van 2024 wordt afgerond.


Wat Waste Management extra interessant maakt, is de lange termijn focus op duurzaamheid. Het bedrijf is actief bezig met investeringen in hernieuwbare energiebronnen en recycling. Zo heeft het bedrijf plannen aangekondigd om over de komende vier jaar meer dan $2,2 miljard te investeren in hernieuwbare energieprojecten en geavanceerde recyclingtechnologieën. Waste Management wil onder andere 20 nieuwe hernieuwbare energie-installaties bouwen, die naar verwachting tegen 2026 zullen zorgen voor een significante toename van de energieproductie uit afvalverwerking.

De focus op duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de financiële toekomst van het bedrijf. Waste Management mikt op een jaarlijkse groei van $740 miljoen in aangepaste EBITDA en verwacht tegen 2026 ongeveer $580 miljoen aan extra free cash flow te genereren, met dank aan deze investeringen in duurzaamheid. Dit heeft Gates (of Buffett) al vroegtijdig heel goed in de gaten gehad.

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page