Beste olie-aandelen in 2023
- Michiel Vermeulen
- 6 okt 2023
- 6 minuten om te lezen
In het kort:
Leden van OPEC+ hebben bevestigd hun olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verminderen, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de olieprijzen naar $90 per vat.
Deze strategie is gericht op het handhaven en stabiliseren van hogere olieprijzen om de winstgevendheid te vergroten.
Deze drie oliebedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de hogere olieprijzen en beleggers mooie rendementen te bieden.
Recent hebben leden van OPEC+ hun voornemen bevestigd om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verminderen tot het einde van het jaar. Dit besluit is niet zonder gevolg gebleven. De afgelopen drie maanden hebben we een opmerkelijke stijging van de olieprijzen waargenomen, met een toename van meer dan 15%, wat de prijs naar een indrukwekkende $90 per vat heeft gebracht.
Maar waarom wil OPEC de olieprijzen zo hoog houden? Het antwoord is vrij simpel: omdat een hogere olieprijs de winstgevendheid van de aangesloten landen vergroot. Door hun productiebeperkingen voort te zetten, streeft de groep naar stabiele en hoge olieprijzen. Dit is uiteraard goed nieuws voor oliebedrijven. Met deze hogere prijzen kunnen ze meer inkomsten genereren, wat hun financiële positie verbetert. Interessant is dat veel van deze olieproducenten ook hebben aangegeven dat ze van plan zijn een groot deel van deze extra inkomsten terug te geven aan hun aandeelhouders, wat wijst op een potentieel gunstig klimaat voor beleggers in de sector. In dit artikel bespreken we de beste olieaandelen voor 2023.
Wat is de OPEC+?
Maar eerst is het belangrijk om te kijken naar wat de OPEC+ precies is? Deze groep hoor je namelijk vaak in het nieuws en heeft een significante invloed op de hele oliesector. De OPEC+ is een invloedrijke groep van olieproducerende landen die samenwerken om de wereldwijde olieproductie en -prijzen te beïnvloeden. De naam "OPEC" staat voor "The Organization of the Petroleum Exporting Countries". Dit zijn dus de landen die een groot deel van hun inkomsten halen uit de verkoop van olie. Oorspronkelijk is de OPEC opgericht om ervoor te zorgen dat deze landen gezamenlijk beslissingen konden nemen over hun olieproductie en zo invloed konden uitoefenen op de prijzen.
De '+' in OPEC+ staat voor enkele belangrijke olieproducerende landen die niet tot de OPEC behoren, zoals Rusland. Deze landen hebben ervoor gekozen om samen te werken met de OPEC-landen om nog meer invloed te kunnen hebben op de wereldwijde olieprijs. Door samen te werken kunnen deze landen de olieproductie verhogen of verlagen, afhankelijk van wat nodig is om de olieprijzen op een voor hen wenselijk niveau te houden.
In een wereld waarin olie nog steeds een cruciale grondstof is voor transport, energie en industrie, speelt de OPEC+ natuurlijk ook een belangrijke rol in de wereldeconomie. Hun beslissingen over productieniveaus en samenwerking hebben directe gevolgen voor bijvoorbeeld de benzineprijzen aan de pomp, de kosten voor bedrijven en zelfs de gezondheid van de grootste wereldeconomieën. Laten we nu eens gaan kijken naar een aantal bedrijven die hier van kunnen profiteren de komende jaren.
Aandeel 1: Chevron
Als je naar de wereld van olie kijkt, is Chevron waarschijnlijk een van de eerte bedrijven die je opvalt. Dit bedrijf is bovendien sterk afhankelijk van de olieprijs. Wanneer de olieprijs stijgt, doet Chevron het over het algemeen goed: ze zien meer winst, hun cash flow verbetert en ze staan er financieel sterker voor. Maar wat echt opmerkelijk is, is hoe gevoelig Chevron's inkomsten zijn voor schommelingen in de olieprijs.
Laten we enkele cijfers bekijken. Tussen 2022 en 2027 heeft Chevron als doel om zijn cash flow jaarlijks met minstens 10% te laten groeien. Dit is gebaseerd op een verwachte olieprijs van slechts $60 per vat. Maar hier is de verrassing: de olieprijs zit nu al ruim boven de $90! Als deze hoge prijs standhoudt, kan Chevron's cash flow zelfs in een nog hoger tempo groeien. Dat is natuurlijk alleen het geval als ze besluiten om hun uitgaven niet verder te verhogen. Voor nu schatten ze in dat ze in 2024 ongeveer $14 miljard zullen besteden en in de jaren daarna een bedrag tussen de $14 en $16 miljard.
Maar er is meer goed nieuws voor beleggers. Chevron streeft naar een rendement op geïnvesteerd kapitaal van meer dan 12%, uitgaande van een olieprijs van $60. Gezien hun recente prestaties lijkt dit een haalbaar doel. Vorig jaar bereikten ze een indrukwekkend rendement van 20%. Wat nog opmerkelijker is, is dat ze het op dit gebied beter doen dan enkele van hun grootste rivalen, zoals ExxonMobil.
Een ander teken dat Chevron een bedrijf is om in de gaten te houden, is het feit dat de beroemde investeerder Warren Buffett recentelijk zijn aandeel in Chevron aanzienlijk heeft vergroot. Dit is een sterke indicatie dat een van de meest gerespecteerde beleggers ter wereld vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf.
Tot slot mogen we natuurlijk niet het dividend vergeten. Voor Chevron is het verhogen van hun dividend een topprioriteit. Als hun kasstroom groeit, is de verwachting dat ook hun dividend zal groeien. Ze hebben in het verleden al laten zien dat ze hun dividend sneller verhogen dan vergelijkbare bedrijven in de sector. En met een huidig dividendrendement van 3,6% en een aantrekkelijke aandelenprijs, lijkt het erop dat dit een uitstekend moment is om dit solide olie-aandeel te overwegen.
Aandelen Chevron kopen via DEGIRO
Aandeel 2: ConocoPhillips
ConocoPhillips onderscheidt zich van andere bedrijven door de manier waarop ze hun winsten delen met aandeelhouders. Ook dit bedrijf profiteert natuurlijk van de stijgende olieprijzen, maar in plaats van te reageren op marktveranderingen, stelt het bedrijf aan het begin van het jaar een specifiek bedrag vast dat ze willen teruggeven aan de aandeelhouders. Voor dit jaar is dat een indrukwekkende $11 miljard (bijna 10% van de totale marktwaarde).
De manier waarop ze dit geld verdelen is ook bijzonder. Ze hebben namelijk een drievoudige strategie: een vast dividend dat elk kwartaal wordt uitbetaald, het terugkopen van eigen aandelen om hun waarde te verhogen, en een speciale bonusuitkering die ze 'VROC' noemen. Om even een beeld te schetsen: in de eerste zes maanden van dit jaar gaf ConocoPhillips al $5,8 miljard terug aan haar aandeelhouders, verdeeld over deze drie methoden.
Nu zou je denken dat zo'n vastgesteld bedrag niet echt flexibel is, maar ConocoPhillips bewijst het tegendeel. Ze houden de marktomstandigheden altijd nauwlettend in de gaten en passen hun doelstellingen aan wanneer dat nodig is. Een mooi voorbeeld hiervan is dat ze vorig jaar in augustus hun oorspronkelijke doel van $10 miljard verhoogden naar $15 miljard, vanwege de gunstige marktomstandigheden.
En het lijkt erop dat de toekomst nog rooskleuriger wordt voor het bedrijf en zijn aandeelhouders. Met de olieprijzen in een opwaartse trend, is de kans groot dat ConocoPhillips in het komende jaar nog meer kan teruggeven aan de aandeelhouders. Een slimme zet die ze onlangs hebben gedaan, is de volledige overname van het aandeel van hun zakenpartner in het Surmont-project in Canada voor $3 miljard.
Deze deal wordt gezien als een grote winst: ze verwachten hierdoor volgend jaar ongeveer $600 miljoen extra te verdienen, en dat is gebaseerd op een conservatieve olieprijs van $60. Met de huidige, hogere olieprijzen kan dit bedrag alleen maar oplopen, wat goed nieuws is voor zowel het bedrijf als de aandeelhouders.
Aandelen ConocoPhilips kopen via DEGIRO
Aandeel 3: Pioneer Natural Resources
Ook Pioneer Natural Resources heeft een duidelijk plan als het gaat om het teruggeven van winsten aan de aandeelhouders. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld om minimaal 75% van hun vrije cashflow terug te geven aan de investeerders. De kern van deze strategie is een betrouwbaar en gestaag groeiend dividend te creëren. Maar Pioneer heeft ook de flexibiliteit om, als het nodig is extra dividenden uit te betalen of juist te kiezen voor het terugkopen van eigen aandelen.
Vorig jaar stond vooral in het teken van deze extra dividenduitbetalingen. Dit jaar, met de aandelenprijs die 20% lager lag dan het hoogtepunt van de afgelopen 52 weken, zag Pioneer een kans en koos ervoor om juist meer eigen aandelen terug te kopen. Dit is een slimme zet omdat het bedrijf zo tegen een relatieve korting eigen aandelen kan inkopen. Bovendien is het een signaal dat het bedrijf gelooft in de toekomst.
In het afgelopen tweede kwartaal heeft Pioneer ook flink geïnvesteerd in de aandeelhouders: ze gaven ongeveer $557 miljoen van de $742 miljoen vrije cashflow terug. Hiervan was meer dan de helft het vaste dividend. Een aanzienlijk deel, ongeveer een kwart, was een extra uitbetaling bovenop dit vaste dividend. En daarbovenop heeft Pioneer ook nog voor $124 miljoen aan eigen aandelen teruggekocht.
Met de olieprijzen die blijven stijgen, is de verwachting dat Pioneer's cash flow alleen maar zal toenemen. Dit opent deuren voor het bedrijf om in de nabije toekomst nog meer waarde terug te geven aan de aandeelhouders. Het zal interessant zijn om te zien hoe ze deze extra middelen zullen verdelen tussen dividenduitkeringen en het terugkopen van aandelen.
Aandelen Pioneer Natural Resources kopen via DEGIRO
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.