top of page

Beleggers kopen massaal deze aandelen: Dé koopkans van 2024?

In het kort:

  • Chinese aandelen zijn op weg naar hun beste week sinds 2008 dankzij een stimuleringspakket van $114 miljard door de Chinese overheid.

  • De CSI 300 index steeg met bijna 15% in één week, terwijl de Hang Seng index in Hongkong meer dan 12% klom.

  • Deze rally weerspiegelt de vastberadenheid van Beijing om zowel de kapitaalmarkten als de problematische vastgoedsector te stabiliseren en de sterke reactie van beleggers hierop.


Chinese aandelenmarkten zijn op koers voor hun sterkste week sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008. Deze opmerkelijke opleving volgt op de lancering van een omvangrijk stimuleringspakket van $114 miljard door de Chinese overheid. Dit pakket heeft als doel de binnenlandse kapitaalmarkten te ondersteunen, de vastgoedcrisis te stabiliseren en de consumentenvraag te stimuleren om zo de economische groeidoelstelling van 5% voor 2024 te realiseren. In dit artikel ga ik in op deze rally en wat we onderliggend hebben zien gebeuren na dit stimuleringspakket, waarbij er naast veel aankopen ook grote verkopen werden gedaan door institutionele spelers.


De koers van de CSI 300 index de afgelopen week:

Bron: Trading Economics

De CSI 300 index, die de grootste bedrijven uit Shanghai en Shenzhen vertegenwoordigt, steeg bijna 15% in één week. Dit is de grootste wekelijkse stijging sinds november 2008, toen China ook een groot stimuleringspakket lanceerde als reactie op de wereldwijde financiële crisis. Deze keer zijn de uitdagingen voor China echter anders: naast de mondiale economische vertraging kampt het land met grote interne problemen, waaronder een kwakkelende vastgoedsector en een teruglopende consumentenbesteding.


Een van de kernmaatregelen was de creatie van een kredietpool van 800 miljard yuan ($114 miljard) door de People’s Bank of China. Dit fonds stelt bedrijven in staat om leningen af te sluiten voor het terugkopen van hun eigen aandelen, terwijl niet-bancaire financiële instellingen, zoals verzekeraars, worden aangemoedigd om in lokale aandelen te investeren. Dit soort maatregelen zijn ontworpen om zowel de marktwaarderingen op te krikken als het beleggersvertrouwen te herstellen.


De Chinese overheid staat voor grote economische uitdagingen in 2024, en het bereiken van de groeidoelstelling van 5% vereist stevige interventies. De vastgoedsector, jarenlang een belangrijke motor van de Chinese economie, verkeert in een diepe crisis. Met grote projectontwikkelaars zoals Evergrande die in zware financiële problemen verkeren, is de stabiliteit van de gehele sector in gevaar. Dit heeft geleid tot een domino-effect op de bredere economie, waarbij zowel consumentenuitgaven als investeringen zijn teruggelopen.


Daarnaast staat de Chinese export onder druk door een afzwakkende mondiale vraag en geopolitieke spanningen, vooral met de Verenigde Staten en Europa. Door middel van het nieuwe stimuleringspakket probeert Beijing niet alleen de binnenlandse markten te ondersteunen, maar ook de consumentenbestedingen aan te wakkeren.


De export in USD vanuit China de afgelopen 3 jaar:

Bron: Trading Economics

"We bevinden ons op een keerpunt voor zowel de Chinese economie als de aandelenmarkten," zegt Nicholas Yeo, hoofd van Chinese aandelen bij Abrdn. Hij verwacht dat de recente renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve, die de mondiale financiële condities versoepelt, ook zal bijdragen aan de groei van de Chinese consumptie. Citi meldde dat de afgelopen week "de drukste periode was voor hun handelsteam in de regio Azië, met recordbewegingen van klanten naar aandelen in zowel Hongkong als het Chinese vasteland."


Dit toont aan dat, ondanks de onzekerheden, buitenlandse beleggers voorzichtig beginnen te profiteren van de aantrekkelijke waarderingen op de Chinese aandelenmarkten. De Shanghai Stock Exchange moest vrijdag zelfs een waarschuwing uitgeven over "abnormaal" trage transactiesnelheden als gevolg van de frenetieke ochtendhandel.


Deze lage waardering zien we terug in de gemiddelde P/E ratio van Chinese aandelen:

Bron: Worldperatio

Vergeleken met de P/E raito van Amerikaanse aandelen:

Bron: Worldperatio

De meest interessante aandelen in China op dit moment moeten allereerst bedrijven zijn die deel uitmaken van de SPDR S&P China ETF, wat betekent dat ze behoren tot de grootste, openbaar verhandelde Chinese bedrijven die toegankelijk zijn voor buitenlandse beleggers. Daarnaast moet elk bedrijf een marktkapitalisatie hebben van ten minste $1,5 miljard, wat wijst op een aanzienlijke grootte en stabiliteit. Het aandeel moet ook worden gevolgd door minimaal acht analisten, wat een brede dekking en vertrouwen in de markt aantoont. Ten minste 55% van die analisten moet een koopadvies geven, wat duidt op een sterke consensus over de waarde en het groeipotentieel van het aandeel. Tot slot moet het aandeel een opwaarts potentieel van minstens 20% hebben ten opzichte van het gemiddelde koersdoel, wat suggereert dat analisten verwachten dat het aandeel aanzienlijk kan stijgen.


De meest interessante aandelen volgens deze methode zijn op dit moment (met de hoogste koersdoelen en rating):


  • PDD Holdings (PDD): Dit e-commercebedrijf, dat eigenaar is van platforms zoals Pinduoduo en Temu, blijft een van de favorieten onder analisten. Volgens Morgan Stanley, Goldman Sachs, en HSBC wordt PDD gezien als een langetermijnwinstpakker, met 75% van de analisten die het aandeel beoordelen als "buy". Het aandeel heeft een opwaarts potentieel van 43% op basis van hun koersdoelen. Ondanks een recente koersdaling van 22%, zijn analisten zoals Ben Harburg, oprichter van CoreValues Alpha, ervan overtuigd dat PDD sterke fundamenten heeft en een comeback zal maken.


  • Structure Therapeutics (GPCR): Alle analisten die dit biotechbedrijf volgen, waaronder die van Morgan Stanley en Barclays, geven het aandeel een koopadvies. Het bedrijf heeft een opwaarts potentieel van 104%, grotendeels dankzij hun veelbelovende GLP-1 diabetes- en obesitasbehandelingen. Terence Flynn, analist bij Morgan Stanley, noemt hun belangrijkste medicijn, GSBR-1290, een directe concurrent voor Novo's Rybelsus en verwacht sterke data tegen het einde van 2025.


  • Legend Biotech (LEGN): Volgens analisten van onder meer JP Morgan en Credit Suisse heeft Legend Biotech een opwaarts potentieel van 80%. Dit biotechbedrijf, gespecialiseerd in kankergeneesmiddelen, wordt door 82% van de analisten gevolgd met een "buy" rating, vooral vanwege hun toonaangevende behandelingen in de oncologie.


  • TAL Education (TAL): Dit onderwijsbedrijf heeft de steun van 88% van de analisten, waaronder Citi en Jefferies, met een opwaarts potentieel van bijna 58%. De vraag naar onderwijsdiensten in China blijft groot, en ondanks de economische uitdagingen zien analisten het aandeel als een solide groeikans.


De rally op de Chinese markten heeft niet alleen gevolgen voor China zelf, maar zien we terug wereldwijd. In Europa leidde de stijging van Chinese aandelen tot winsten op de Stoxx 600, een brede index van Europese bedrijven. Met name luxegoederenproducenten, die sterk afhankelijk zijn van de Chinese consument, zagen hun aandelen stijgen.


Ook in de Verenigde Staten hadden de markten een goede week, mede door optimisme over de Chinese stimuleringsmaatregelen. De S&P 500 sloot donderdag voor de derde keer die week op een recordhoogte, gesteund door verwachtingen van sterke economische cijfers en een mogelijk aanhoudende daling van de inflatie.


Ondanks de huidige euforie op de markten, blijven analisten voorzichtig over de lange termijn vooruitzichten. David Chao, marktstrateeg bij Invesco, waarschuwt voor parallellen met de rally van 2014-2015, toen de Shanghai-index met 150% steeg om vervolgens in te storten. "China's markten draaien vaak op momentum, en deze rally kan nog een tijdje aanhouden," zegt Chao. Toch waarschuwt hij dat de structurele problemen van de Chinese economie, zoals de vastgoedcrisis en de hoge schuldenlast, niet zijn opgelost met kortetermijnstimuli.


Een andere expert, Winnie Wu van Bank of America, benadrukt dat deze stimuleringsmaatregelen anders zijn dan eerdere pogingen. "Dit is niet zomaar hetzelfde oude beleid. Het is voor het eerst dat de overheid hefboomfinanciering aanmoedigt om de aandelenmarkten te stimuleren. Dit biedt mogelijkheden voor verdere groei, maar de fundamenten van de economie blijven kwetsbaar."



De marktrally van de afgelopen week in China heeft beleggers wereldwijd op scherp gezet. De combinatie van omvangrijke stimuleringsmaatregelen en lage waarderingen biedt op korte termijn opwindende beleggingskansen, vooral in technologie- en consumptiegoederenbedrijven. Toch blijven de structurele problemen van de Chinese economie, zoals de hoge schuldenlast, zwakke vastgoedsector en teruglopende consumentenbestedingen, op de achtergrond sluimeren.


Na de recente stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid, hebben aandeelhouders van enkele grote Chinese bedrijven massaal aandelen van de hand gedaan, met verkopen ter waarde van meer dan $1 miljard in de afgelopen week.


Onder de grote aandeelhouders die hun posities hebben afgebouwd, bevindt zich het internetinvesteringsbedrijf Prosus NV, dat zijn volledige belang in het Chinese reisbureau Trip.com heeft verkocht in een transactie ter waarde van $743 miljoen. Ook het Chinese technologiebedrijf Baidu verkocht voor $534 miljoen aan Amerikaanse depositary shares van hetzelfde bedrijf. Daarnaast liquideerde Tencent Holdings Ltd. een belang van $206 miljoen in het makelaarsplatform Futu Holdings, terwijl DCM Ventures voor $477 miljoen zijn volledige belang in Kuaishou Technology van de hand deed.


Volgens Edward Byun, co-hoofd van equity capital markets voor Azië (exclusief Japan) bij Goldman Sachs, toont de markt momenteel een sterke capaciteit om grote transacties te verwerken. Billy Qi, analist bij 86Research, noemde de recente verkopen in Trip.com “begrijpelijk” gezien de relatief hoge waardering van het aandeel ten opzichte van andere Chinese ADR’s. “Deze winsten nemen zal waarschijnlijk geen langdurige druk op het aandeel uitoefenen,” aldus Qi.


In 2024 is er tot nu toe $6,4 miljard opgehaald door secundaire aandelenverkopen van Chinese bedrijven, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de $2 miljard en $3,5 miljard in respectievelijk 2022 en 2023. Deze golf van verkopen volgt een bredere trend van buitenlandse beleggers die hun belangen in China afbouwen, onder andere door de onzekerheid over de groeivooruitzichten en de oplopende geopolitieke spanningen.



Hoewel sommige analisten optimistisch zijn over het voortzetten van de rally, is er ook een duidelijke consensus dat de langetermijngroei van China afhankelijk blijft van diepgaandere economische hervormingen. Voor nu lijkt Beijing vastbesloten om de binnenlandse markten te ondersteunen en de groeidoelstellingen voor dit jaar te halen, maar of dit voldoende is om de bredere economische uitdagingen aan te pakken, blijft de vraag.


Kortom, er ligt zeker een interessante investeringskans binnen China, echter zijn de risico´s nog steeds aanwezig en is er een aanzienlijke kans op een kortere maar explosieve rally, waarna de onderliggende zwaktes van de Chinese economie wellicht weer de boventoon zullen voeren. Voor beleggers blijft het dus een kwestie van balanceren tussen kortetermijnwinst en lange termijnrisico's.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page