top of page

Belangrijke SMCI kwartaalcijfers aankomende week, hier wordt op gelet

In het kort:

  • Super Micro Computer (SMCI) gaat op 6 augustus de kwartaalresultaten van Q4 2024 rapporteren.

  • De herzieningen van de winst per aandeel (EPS) laten een stijgende trend zien, wat aangeeft dat de markt vertrouwen heeft in het vermogen van het bedrijf om opnieuw te presteren.

  • Er is een splitsing in groei gaande tussen de nettowinst en de kasstroom uit operationele activiteiten, voornamelijk door het strategisch opbouwen van voorraden.


Super Micro Computer (NASDAQ: SMCI) staat voor een uitdagende Q4 2024 waarin het bedrijf waarschijnlijk moeite zal hebben om de hoge verwachtingen te overtreffen. Hoewel SMCI de afgelopen kwartalen een sterke groei heeft laten zien, blijven er zorgen over de marges en de duurzaamheid van de winstgevendheid. Hieronder volgt een diepgaande analyse van de financiële prestaties en vooruitzichten van SMCI.


De aandelenkoers van SMCI sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


SMCI rapporteerde eerder, op 30 april 2024, de resultaten voor het derde kwartaal, waarin het de consensus voor EPS overtrof maar iets achterbleef bij de omzetverwachtingen. De netto-omzet steeg naar $3,85 miljard, een toename van 200% op jaarbasis en 5% op kwartaalbasis. De vraag naar de AI rack-scale DLC-systemen van het bedrijf blijft hoog, mede dankzij partnerschappen met grote spelers zoals NVIDIA, AMD en Intel. Echter, de bedrijfsmarges blijven een punt van zorg. Terwijl de brutomarge in Q3 2024 boven de 15% bleef, bereikte deze geen nieuwe piek, in tegenstelling tot een bedrijf NVIDIA.



De omzetgroei van SMCI loopt overigens bijna perfect synchroon met die van een Nvidia (NVDA), wat een sterk signaal is dat de combinatie van de producten van deze twee bedrijven bij het bouwen van datacenters om AI aan te drijven, de beste praktijk in de industrie is. Deze sterke technologische band wordt ook ondersteund door de sterke relaties tussen de CEO's van beide bedrijven. SMCI's innovatietempo is indrukwekkend omdat het zijn aanbod bijna gelijktijdig aanpast aan de nieuwe releases van Nvidia.


Super Micro Computer ontwikkelt en produceert high-performance serveroplossingen die essentieel zijn voor datacenters die LLM's aandrijven. De markt voor high-performance servers zal naar verwachting profiteren van de groeiende investeringen in datacenters voor AI. Deze mening wordt ondersteund door een voorspelling van market.us, die een CAGR van 30% voor de wereldwijde AI-servermarkt tegen 2033 projecteert.


Het feit dat de omzetgroei van Nvidia en SMCI nauw verbonden is en elkaar vrijwel spiegelen is voor mij een indicatie dat het combineren van Nvidia's chips met SMCI's serveroplossingen wordt beschouwd als de beste praktijk bij het bouwen van AI-datacenters. Het hebben van een reputatie van producten die perfect compatibel zijn met Nvidia's is een enorme katalysator voor SMCI omdat Nvidia de GPU-markt domineert met een marktaandeel van 88%.


Het sterke technologische partnerschap tussen SMCI en Nvidia wordt ook onderstreept door de verschijning van Nvidia's CEO tijdens een toespraak van Super Micro Computer Inc CEO Charles Liang op Computex Taipei. Jensen Huang beschreef zichzelf als Liang’s lange tijd partner en SMCI’s “beste verkoper”, wat aangeeft dat de omzet van SMCI waarschijnlijk de omzetgroei van Nvidia zal blijven herhalen. Daarom is het niet verwonderlijk dat de consensus voor zowel SMCI als NVDA verwacht dat de omzet in het huidige fiscale jaar zal verdubbelen. SMCI concurreert echter met grote en bekende bedrijven zoals Cisco, Dell, Hewlett-Packard Enterprise en Lenovo. De sterke band met Nvidia creëert in mijn optiek ook een aanzienlijke afhankelijkheid van Nvidia's succes. Als Nvidia zijn positie in de GPU-industrie verliest, zal SMCI waarschijnlijk ook hieronder lijden.


Super Micro is ook uiterst snel in het upgraden van zijn product om te voldoen aan de nieuwe releases van Nvidia. Bijvoorbeeld, Jensen Huang presenteerde de Blackwell-familie van AI-versnellers op 18 maart. Binnen slechts 80 dagen, op 4 juni, introduceerde SMCI zijn producten die compatibel zijn met Blackwell, wat een indrukwekkend innovatietempo is. De R&D-uitgaven van het bedrijf lijken uiterst efficiënt omdat het bedrijf ongeveer $100 miljoen per kwartaal toewijst aan innovatie, wat vrij immaterieel is in vergelijking met de marktwaarde van meer dan $40 miljard. Desondanks is bescheiden R&D-uitgaven schijnbaar geen probleem aangezien SMCI zijn omzet in de afgelopen jaren heeft verdrievoudigd.


De recente winststijgingen in de laatste kwartalen van SMCI zijn grotendeels te danken aan optimaal beheer van operationele kosten (OPEX), waarbij de kosten van verkochte goederen (COGS) in verhouding tot de omzet groeiden en de groei van OPEX beperkt bleef. Dit resulteerde in een EBIT-stijging van 281% op jaarbasis en 1,8% op kwartaalbasis. Desondanks blijft de vraag of SMCI in staat zal zijn om de marges verder te verhogen, vooral gezien de cyclische groeivertragingen en de kwartaalcontracties in marges.


Een ander punt van zorg is de splitsing in groei tussen de nettowinst en de kasstroom uit operationele activiteiten. Dit komt voornamelijk door het strategisch opbouwen van voorraden om aan de verhoogde vraag te voldoen. SMCI heeft voldoende voorraad opgebouwd om toekomstige orders te vervullen, zoals de "meer dan 1.000 100-kilowatt vloeistof gekoelde racks die gepland zijn om in Q4 te worden verzonden." Echter, de vraag blijft of het bedrijf in staat zal zijn om het werkkapitaal op een optimaal niveau te krijgen om een vrije kasstroom te genereren die in verhouding staat tot de bedrijfsomvang van nu.



SMCI heeft zijn omzetprognose voor 2024 verhoogd naar een bereik van $14,7-15,1 miljard, wat wijst op een sterke vraag die doorloopt in het volgende jaar. Voor Q4 2024 verwacht SMCI een omzet tussen $5,1 en $5,5 miljard, wat neerkomt op een jaarlijkse omzet van $20 tot $22 miljard. Ondanks de sterke omzetgroei blijven de marges een punt van zorg, wat kan leiden tot winstverwachtingen die niet worden gehaald als de kostenverbeteringen in de operationele uitgaven uitgeput raken.


De omzet(groei) van SMCI sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De brutomarge van SMCI (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Wat betreft de waardering, is de situatie complex te noemen in het geval van SMCI. De waarderings multipliers, zoals de koers-winstverhouding (P/E), suggereren dat het aandeel tegen een aanzienlijke premie ten opzichte van de markt wordt verhandeld, wat zou kunnen duiden op overwaardering. Echter, rekening houdend met de sterke groei van de winst per aandeel (EPS), lijkt het aandeel relatief goedkoop. De forward PEG-ratio is gedaald van 0,75 naar 0,54, wat wijst op een betere waardering gezien de toekomstige EPS-groei.


De P/E ratio van SMCI (2010-2024):

Bron: Macrotrends


De EPS (groei) van SMCI (2010-2024):

Bron: Macrotrends



Super Micro Computer blijft een financieel sterk bedrijf met een solide positie in zijn marktsegment en toont sterke groeicijfers op jaarbasis. Echter, de duurzaamheid van de marges blijft een punt van zorg. Als het bedrijf er niet in slaagt om de huidige consensus te halen tijdens de Q4-rapportage op 6 augustus 2024 kan dit, helemaal met het huidige marktsentiment, wel eens negatief uit gaan pakken voor aandelen SMCI.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page