top of page

Belangrijke nieuwe transacties van Warren Buffett

Bijgewerkt op: 21 feb.

In het kort:

  • De transacties van het vierde kwartaal van Warren Buffett zijn bekend en Berkshire blijft investeren in ondergewaardeerde bedrijven.

  • Warren Buffett benadrukt dat zijn beleggingsfilosofie hetzelfde is gebleven - en dat deze strategie Berkshire een jaarlijkse groei van 20% sinds 1965 heeft opgeleverd.

  • Berkshire Hathaway heeft daarnaast in 2023 een nieuwe positie geopend.


In het vierde kwartaal van 2023 heeft Warren Buffett de financiële wereld wederom weten te verassen. Om maar met de deur in huis te vallen: Buffett verkocht een groot deel van zijn belang in HP en snoeide ook in zijn grootste positie, Apple. Tegelijkertijd verhoogde hij zijn belang in de olie-industrie met Chevron en Occidental Petroleum en verraste hij iedereen met een nieuw belang in Liberty Media.


Terwijl de meesten bij een 93-jarige man misschien aan niets anders denken dan aan het verzamelen van postzegels of het voeren van de eenden in het park, blijft Buffett nog steeds aan het roer van Berkshire Hathaway.


Zijn filosofie? Simpel: investeer in bedrijven met een solide financiële basis (intrinsieke waarde, cashflow en groeipotentieel), wat nog niet weerspiegeld is in de huidige marktprijs, en houd deze belangen voor een aanzienlijke periode vast. Warren Buffett benadrukt dat deze strategie altijd zal blijven werken.


De belangrijkste transacties

In het laatste kwartaal heeft Berkshire Hathaway een aantal grote veranderingen doorgevoerd in de portfolio. Aan de koopzijde valt op dat Berkshire Hathaway zijn aandeel in Sirius XM Holdings aanzienlijk heeft verhoogd, van net onder de 10 miljoen aandelen aan het eind van september 2023 tot meer dan 40 miljoen aandelen, wat de waarde van deze investering op ongeveer $220,1 miljoen brengt. Ook in de energiesector heeft Berkshire zijn posities verstevigd met extra investeringen in Chevron en Occidental Petroleum, waarbij hun aandeel in Chevron is uitgegroeid tot meer dan 126 miljoen aandelen, gewaardeerd op $18,8 miljard, en in Occidental Petroleum tot meer dan 248 miljoen aandelen, met een waarde van circa $14,2 miljard.


In augustus 2023 heeft Berkshire Hathaway tevens een nieuwe positie in Liberty Media geopend. Deze aankoop, uitgevoerd op 3 augustus 2023, omvat de acquisitie van maar liefst 5.051.918 aandelen in het mediabedrijf. Liberty Media, dat actief is binnen de mediaindustrie in de Verenigde Staten, heeft sinds zijn beursgang op 4 augustus 2023 investeringen beheerd in Live Nation en andere media-gerelateerde activa.


Aan de verkoopzijde heeft Berkshire Hathaway het belang in Apple laten afnemen met iets meer dan één procent, wat resulteert in een verkoop van ongeveer 10 miljoen aandelen. Desalniettemin blijft Apple met een indrukwekkende 905,6 miljoen aandelen, gewaardeerd op meer dan $174 miljard, het kroonjuweel van Buffetts beleggingen. Verder heeft Berkshire zijn betrokkenheid bij HP drastisch verminderd door bijna 80 miljoen aandelen te verkopen, en heeft het zijn aandeel in Paramount Global, D.R. Horton, Markel en Globe Life evenals in het fintechbedrijf StoneCo Ltd. afgebouwd of zelfs helemaal gesloten.


De Olievlek Spreidt Zich Uit

Maar de energiesector lijkt momenteel het meest interessant voor Berkshire. Buffett's investeringen in Chevron en Occidental Petroleum zijn een indicatie dat hij zich weinig zorgen maakt over klimaatverandering, of dat hij simpelweg kansen ziet waar anderen vooral risico's vrezen. Zijn vermogen om tegen de stroom in te investeren, heeft in het verleden vaak vruchten afgeworpen, maar zal zijn gok op olie dit keer ook zijn vruchten afwerpen? Het benadrukt in ieder geval Buffett's bereidheid om te investeren in sectoren die hij als ondergewaardeerd of potentieel winstgevend op de lange termijn ziet, ondanks de bredere maatschappelijke zorgen over klimaatverandering en de verschuiving naar duurzame energiebronnen.



Conclusie

Warren Buffett blijft een fascinerend figuur in de wereld van het beleggen, een man wiens elke beweging nauwlettend wordt gevolgd door zowel de doorgewinterde belegger als de nieuwsgierige nieuwkomer. Zijn recente investeringen weerspiegelen een geloof in zijn strategie, zelfs in het gezicht van een constant veranderende markt. Of deze keuzes nu worden gedreven door visie, of gewoon ouderwetse wijsheid, één ding is zeker: de legende van Buffett lijkt nog lang niet klaar voor pensioen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page